Díky jeho fešáckému vzhledu mu v mládí přezdívali „nový James Dean“. Americký herec Luke Perry, celým jménem Coy Luther Perry III, podlehl 4. března ve svých 52 letech následkům mozkové mrtvice. Jeho posledním přáním bylo být pohřben v obleku obsahujícím spory hub, které ekologicky rozloží tělo.

V devadesátých let ho díky roli Dylana z kultovního seriálu Beverly Hills 90210 milovaly dívky po celém světě. Dokonce se v roce 2005 umístil na 6. místě v žebříčku Největší televizní idol náctiletých diváků v Americe.

Kromě kultovního seriálu se Perry objevil ve filmech Buffy, zabíječka upírů, Válka dobytkářů, Pátý element nebo Osm sekund. Měl se také objevit v Tarantinově posledním filmu Tenkrát v Hollywoodu, ve kterém měl ztvárnit sériového vraha Marylina Mansona a stanout tak po boku Leonarda DiCapria, Brada Pitta a Al Pacina.

Luke Perry se narodil 11. října 1966 v Mansfieldu v americkém Ohiu. Po střední škole se přestěhoval do Los Angeles, kde se začal věnovat herectví. Se svou bývalou manželkou, Rachel Sharpovou, se kterou byl ženatý deset let, má dceru Sophii a syna Jacka.  V soukromém i profesním životě byl Perry znám svou laskavostí, skromností a dobrosrdečností. Angažoval se například v charitativních projektech na podporu pacientů s rakovinou.

V den, kdy televizní síť Fox Broadcasting Company oznámila návrat seriálu Beverly Hills 90210, skončil Perry v nemocnici s masivní cévní mozkovou příhodou. Po mrtvici byl herec uveden do umělého spánku, aby se jeho mozek mohl z traumatu vzpamatovat. Poškození však bylo příliš velké. Rodina v prohlášení uvedla, že byl Luke ve chvíli skonu obklopen dětmi a svými nejbližšími.

Foto: ČTK/APInvision/Chris Pizzello