Bledule v ohrožení. Bílé záhony ve Vršovské olšině může zlikvidovat sucho

4. březen 2020

Vršovskou olšinu na Chrudimsku proslavily záhony bledulí. Právě teď jich tam kvetou tisíce. Rezervaci ale ohrožuje sucho a ochránci přírody proto chystají nouzový plán - chtějí odstranit staré meliorace.

„Je to asi nejpočetnější populace bledule jarní v CHKO Železné hory. Úplně jednoduše se to spočítat nedá, jsou to odhady, ale jsou to tisíce kusů,“ říká lesník ze Správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory Aleš Kopecký.

Podmínky se ale v posledních letech změnily a rezervaci ohrožuje sucho. „Listnáče zase mají houbové choroby, souvisí to s aktuálním vývojem klimatu, se suchem, vody ubývá celkově v krajině. Tady v přírodní rezervaci jsou meliorační kanály, které sloužily k odvodňování lokality. Byly vybudovány z hospodářských důvodů, hlavně kvůli pěstování smrků,“ doplňuje Kopecký.

Sucho a kůrovec

Teď voda chybí a smrky ve velkém likviduje kůrovec. Meliorační příkopy jsou tak podle Aleše Kopeckého spíš překážka. „Abychom vodu v krajině zadrželi, tak by došlo k nějaké redukci příkopů, aby voda tak rychle neodtékala a držela se v půdě.“

Vršovská olšina rozkvetla

V opačném případě by to mohla být pro bledule konečná. „Pokud by sucho pokračovalo takhle intenzivně a změnily se podmínky hlavně co se týče toho zamokření, tak by bledule mohla teoreticky vymizet.“

Ochránci přírody se nejdřív na odstranění příkopů musí dohodnout s majiteli sousedních pozemků. Těm by totiž voda – pokud se objeví – zase naopak mohla vadit.

Spustit audio

Související