Aktuální informace ohledně MČR mládeže

Vážení šachoví přátelé,

naší společností rezonují otázky ohledně koronaviru, a proto bychom Vám chtěli poskytnout informace, které máme k dispozici před nacházejícím Mistrovstvím České republiky mládeže v šachu.

Hotel Dlouhé Stráně i pořadatel Mistrovství ČR sledují pokyny vydané Ministerstvem zdravotnictví, Olomouckým krajem a dalšími příslušnými institucemi. Hotel Dlouhé Stráně i pořadatel Mistrovství ČR dodrží všechna stanovená nařízení. Pořadatel je v kontaktu s Krajskou hygienickou stanicí Olomouckého kraje se sídlem v Šumperku. KHS shledala naše opatření za správná a odpovídající situaci. Jménem pořadatele vyzýváme všechny účastníky též k dodržování platných nařízení a doporučení. Všichni musíme udělat maximum pro minimalizaci rizik.

Hygienici doporučují často si mýt ruce mýdlem a vodou a používat dezinfekční prostředky na ruce s plně virucidními účinky (dezinfekční prostředky na bázi min. 70% alkoholu). Při kašli a kýchání je nutné zakrývat si ústa a nos kapesníkem, ne rukama, kapesníky je nutno odhazovat do koše. Žádáme rodiče, aby poučili děti a aby je správně vybavili na pobyt.

V médiích a na sociálních sítích se objevují různé nepravdivé informace. Někteří „odborníci“ tvrdí, že se nás to netýká. Další „odborníci“ straší apokalypsou. Ani jedno není pravda. Pravda je někde uprostřed. O apokalypsu se nejedná, ale všichni se musíme chovat zodpovědně. Když budeme všichni zodpovědní, tak ochráníme sebe i druhé. Všichni si musíme uvědomit, že se pohybujeme jednak v rovině právní a současně také v rovině morální.

Koronavirus je nová nemoc, která se objevila v prosinci a chybí detailnější informace. Z toho, co víme, je fakt, že se šíří rychleji než chřipka a že má větší úmrtnost než chřipka. Na druhou stranu u 80 % populace nemá závažný průběh.

Všichni, kteří se vrátili z dovolené v Itálii, musí zavolat na linku 112 nebo na hygienickou stanici a musí sdělit, v které konkrétní oblasti byli. Volat musí všichni. Volat musí i lidé, kteří nemají žádné příznaky. Proč? Tuto nemoc může mít člověk v těle až 14 dní a nemusí mít žádný příznak. A za ty dva týdny nakazí mnoho dalších lidí.

Pakliže bude někomu nařízena karanténa, tak musí dodržovat pravidla karantény. Co to je domácí karanténa? Člověk musí být doma! Nesmí vůbec nikam chodit či jezdit. Musí být 14 dní doma. Pakliže bude někomu nařízena karanténa, nesmí jet na Mistrovstvím České republiky mládeže v šachu.

Žádáme rodiče a vedoucí výpravy, aby nevozili na Mistrovství ČR nemocné děti, které by mohly nemoc šířit. Pokud budeme dodržovat všechna zmíněná pravidla, snížíme rizika koronaviru a též snížíme rizika „české“ chřipky, s kterou se každoročně utkáváme, protože nám ji někteří nezodpovědní účastníci dovezou.

Děkuji za porozumění.

Zdeněk Fiala, ředitel MČR mládeže