Sociální sítě
Nahoru

KARNATAKA – opomíjený kout Indie

je turisticky opomíjeným koutem Jihozápadní Indie, což je ovšem škoda. Taj Mahal tu sice zatím nikdo nepostavil, ale rozhodně má co nabídnout.

Bangalore,

hlavní město se svými 10-15 miliony obyvatel patří mezi nejhustěji osídlená města Indie. Multietnický, multináboženský a kosmopolitní duch je zde patrný na každém kroku. A bylo tomu tak již od pradávna.

Svědčí o tom více než 1000 hinduistických chrámů, 400 mešit, 100 kostelů, 40 jainistických chrámů, 3 gurudwara a 2 buddhistické chrámy. Nechybí zde ani perské chrámy a také Chabad (ortodoxní židovské hnutí) uvnitř místní početné židovské komunity.

Bangalore je dnes moderní a dynamicky se rozvíjející město s rostoucí ekonomikou, které je někdy také označováno jako indické „Silicon Valley“, protože dlouhodobě zaujímá pozici předního vývozce IT technologií v zemi. V Bangalore sídlí rovněž mnoho významných univerzit, vzdělávacích a výzkumných institucí. Zdejší obyvatelé patří mezi nejvíce vzdělané na světě. Díky všem těmto nesporným výhodám, je Bangalore považováno za nejrychleji rostoucí metropoli v Indii.

Hampi

Svou velkolepost i charisma si zbytky tohoto středověkého města udržely navzdory času dodnes. Opuštěné ruiny jsou rozptýleny na ploše 40 km2. Až do roku 1500 bylo Hampi hned po Pekingu druhým největším středověkým městem na světě a pravděpodobně nejbohatším územím v tehdejší Indii. Bohužel, jak už to tak bývá, že “bohatý nedává chudému spát”. Tak i Hampi dráždilo své chudé sousedy. V roce 1565 bylo Hampi spojenými silami okolních muslimských sultanátů napadeno, vydrancováno a po dlouhá léta zůstalo v troskách.

Dnes se můžete kochat zbytky chrámů, zříceninami královských paláců, zbytky vodních kanálů, starobylými ulicemi, které kdysi lemovaly tržiště. Dominantou je chrám Virupaksha, zasvěcený bohu Šivovi. Hampi je magické místo a nepochybně opravdový ráj pro milovníky historie.

Chitradurga Fort

Pevnost Chitradurga, neboli  “malebný hrad” byla dobudována kolem 18. století a nachází se zhruba 200 km od Bangalore. Nedobytnost pevnosti umocňuje obzvláště její zasazení v krajině. Obklopuje ji několik kopců, volně poseté skalními balvany. Sama pevnost byla postavena na nejvyšším vrcholku s úchvatným výhledem na rozlehlou okolní krajinu.

Badami

Tyto starobylé jeskynní chrámy, vytesané do skalního masivu z červeného pískovce, jsou dokonalým příkladem indické skalní architektury z 6. století. V komplexu se nachází 4 chrámy, které se chlubí překrásnou detailní výzdobou, dokonalými sochami hinduistických bohů, vytesanými přímo do kamene.

Badami se rozprostírá na západním břehu umělého jezera, lemovaného hliněnou zdí. Kamenné  schody, vysoké téměř 400 metrů proměňují tuto přístupovou cestu k chrámům v téměř horolezecký výstup.

TIP: Vydejte se do Indie s českým průvodcem nebo na vlastní pěst a vyberte si jeden ze zájezdů do Indie.

Jog Falls

Jsou největšími vodopády v celé Indii a bezpochyby patří k jedné z hlavních turistických atrakcí v Karnatace. Jog Falls se nacházejí na západě v hornaté oblasti. Jejich sílu zajišťuje silný proud řeky Sharavati, která pak v nejvyšším místě majestátně padá z výšky 253 metrů.

Návštěvníci se ve vodách vodopádů mohou vykoupat, nebo naopak vyšplhat po schodech ve strmém skalním masivu až na vrchol a získat tak panoramatický výhled na okolní krajinu.

Káva

byla do Indie dovezena později, avšak díky vhodným klimatickým podmínkám se tu rychle zabydlela. Dnes je Karnataka největším výrobcem, který se podílí asi 70 % na celkové produkci indické kávy. Většina z 4 650 plantáží se nachází ve výšce asi 1 370 metrů nad mořem.

Zajímavé je, že kávu nedovezli Angličané, ale muslimský duchovní Baba Budan, který v       16. století přivezl první semena do Indie z Jemenu. Ve svých vousech tajně propašoval 7 surových kávových bobů. Číslo 7 je totiž v Islámu považováno za posvátné. V té době byla káva vyvážena do jiných částí světa pouze v pražené nebo pečené formě. Takže nikdo nemohl pěstovat svou vlastní a všichni byli nuceni nakupovat výhradně od jemenských obchodníků.  Jak je vidět poradili si tehdy i bez dumpingu a cla.

Po návratu Budan zasadil fazole na svahu kopců Chandragiri a ty se později rozrostly v nekonečné kávové plantáže. Nejvyšší hora tohoto pohoří s výškou 1895 m, pak byla pojmenována  po “svatém pašeráku Budanovi” Baba Budan Hils (Baba Budangiri).

Karnataka je opravdu jedinečné místo pro aktivní turisty a fyzicky zdatné milovníky trekkingu. Pohoří Chandragiri je úchvatné. Dva nejvyšší vrcholy Mullayanagiri a Baba Budangiri spojuje známá turistická stezka, kterou byste si určitě neměli nechat ujít.

Ačkoliv Indie patří mezi největší pěstitele kávy na světě, Indové dávají jednoznačně přednost čaji. Tradiční indická káva, nemá s tou evropskou pranic společného. Je to spíše sladký mléčný nápoj, který svou chutí lahodnou kávu jen vzdáleně připomíná.

 

Blanka Jeetendra Varma

Mumbai, únor 2020

Tento článek je reklamním sdělením

Více z rubriky Travel

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.