KOMIKS: JLA/JSA: Neřest a ctnost

Článek od: Petr Simcik - 04.03.2020

Upřímně, měl jsem už od začátku za to, že JLA/JSA: Neřest a ctnost pro mě bude čirým utrpením. Jakmile komiks začne TABULKOU hrdinů, kteří v něm vystupují, a ta ještě ani není kompletní, je to důvod k tomu, abych zůstal ve střehu. V JLA/JSA: Neřest a ctnost se totiž potká takřka kompletní americký Spolek Spravedlnosti a Liga Spravedlnosti, a tolik opláštěnkovaných bytostí by čtenář nemusel přežít ve zdraví. Zvlášť český, který je ani všechny nezná a navíc poté, co čtenáři tenhle DC komiksový komplet nabídl i příběhy, jako je Superman a Legie superhrdinů a Vyšší moc, Mladí titáni nebo Zlatý věk. Tedy komiksy, kde se to anonymními pláštěnkami jen hemží. Bohužel to vypadá, že se nás DC snaží udolat a utopit v tunách vlnícího se spandexu. A to nejden v rámci týmů, ale i v komiksech o jednotlivcích. Ale Batrodinu, která mi děsně leze na nervy, si nechám na jindy. Tady jde o dva nejsuperhrdinštější týmy v DC universu.

JLA a LSA mají sraz. Baví se, trousí vtípky na všechny strany a vůbec jsou v pohodové družné atmosféře. Naštěstí jejich laškování přeruší útok na prezidenta Lexe Luthora, a tak můžou pláštěnky své chlubení a laškování přesunout z uzavřených místností základny někam ven, kde mohou čtenáři způsobit méně traumat a mohou se zaměřit na nepřítele. Jenže Doctor Bedlam je protivník, se kterým dokáže i jen část týmu velmi lehko vytřít podlahu, a tak se vracíme k oslavě, kde se sice rozebírá předchozí boj, ale jinak zase panuje přátelský a veselý duch. Nebo ne? Každý tým má svoje šprýmaře a své zádumčivé divné patrony a konkurenční pláštěnky obou týmů si sem tam vjedou do vlasů, ale tady to vypadá na něco jiného: bum-prásk a nastane asi dvacetistránkový chaos, při kterém někteří zemřou, jiní se změní v záporáky, část týmu to odnese do Limbu a zbytek se ocitne ve věži Dr. Fatea. A pak, protože hrdinů není nikdy dost, Geoff Johns přivolá další opláštíkované postavy, takže jich je v knize kolem čtyřiceti! Aby se uzavřel příběh každého z nich, má na to autor zhruba půl panelu na osobu. Lahůdka.

Naštěstí se ale mé nejhorší noční můry nepotvrdily a Geoffovi se z toho podařilo vybruslit se ctí. Druhá polovina knihy totiž odkryje karty a dá tomu chaosu poměrně čitelný řád. Ano, jako neznalci každé pídě DC univerza budete stále trochu zmatení, ale aspoň to začne dávat smysl. Dokonce stačí, pokud jste viděli poslední DC filmy a budete se alespoň trochu chytat. Ba dokonce se podíváte na rok vydání komiksu, protože tohle už jsme v jedné obměně někde viděli. 

A retro? K tomu jen tolik: Nechápu! Vážně nechápu, jak mohlo vydavatelství DC přežít do dnešních dnů, pokud tohle byla jejich vlajková loď a to bez ohledu na dobu, ve které je to dělané. Tohle by unudilo i středověkého pasáčka koz. I když toho možná ne, protože ten by pravděpodobně neuměl číst.

Co se týče kresby, nepatří k nejhorším, ale rozhodně má svá velmi slabá místa. Carlos Pacheco kreslí mainstreamově působivou akci, všechno vypadá, jak má, až na Power Girl. PROČ? Proč sakra nejvíc sexy žena ve vesmíru v podání Carlose Pacheca vypadá jako mongoloidní transexuál? Jak se s tím máme vyrovnat?! Těžko.

JLA/JSA: Neřest a ctnost nakonec není tak strašné, jak by mohlo být. Není to žádná přelomová práce, kterou byste měli mít vystavenou na poličce a každý večer se k ní modlit, ale ani odpad, který se nevyplatí číst. Jde o docela povedený mainstream s velmi chaotickým začátkem, ale celkově ucházejícím příběhem, jen bych zase v DCKK četl taky rád nějakého samotáře plížícího se po nocích, a je mi celkem jedno, jestli bude v zelené, nebo černé.

 

Vydavatel: Eaglemoss
Scénář: Geoff Johns , Gardner Fox , Jerry Siegel , David S. Goyer
Kresba: Carlos Pacheco , Mike Sekowsky , Bernard Baily
Barvy: Guy Major
Překlad: Ľudovít Plata
Počet stran: 160
Formát: 176 × 262 mm
Vazba: vázaná
Cena: 249 Kč

Přidat komentář