Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česko

U olomouckého soudu vypovídali bývalí policisté, jejichž kariéru postihla kauza Vidkun

Olomoucký krajský soud pokračuje v projednávání korupční kauzy s názvem Vidkun, v případu jsou čtyři obžalovaní, předvoláno je také mnoho svědků. Jako svědek stanul před soudem v úterý bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer (vpravo), vlevo advokát Petr Konečný, uprostřed jeden z obžalovaných bývalý policejní náměstek Karel Kadlec. foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Olomouc - U olomouckého krajského soudu ve středu vypovídali bývalí vysoce postavení policisté, jejichž kariéru postihla kauza Vidkun. Šlo o bývalého náměstka ředitele protikorupční policie Jiřího Jacha a bývalého ředitele GIBS Ivana Bílka. Oba svá místa opustili právě v souvislosti s vypuknutím kauzy Vidkun; jejich jména se stala rovněž předmětem pozornosti vyšetřovatelů.
  14:32

V pondělí bude vypovídat bývalý ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Milan Pospíšek, který po vypuknutí kauzy požádal o propuštění ze služebního poměru.

Bývalý náměstek Jach u soudu uvedl, že byl s bývalým krajským policejním náměstkem Karlem Kadlecem, který podle žalobce vynášel informace ze spisů, ve styku. Bylo to ale prý z titulu jeho funkce. Mluvil s ním podle svých slov i o tzv. kauze Tesco SW týkající se podezření na zmanipulování zakázky ministerstva pro místní rozvoj na monitorovací systém evropských dotací. Policie nakonec vyšetřování odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal, případ se však rozsáhle vyšetřoval i kvůli únikům informací.

Kauza Vidkun: Langer u soudu popřel, že by měl informace z trestních spisů

Kauza je součástí spisu Vidkun; žalobci viní Kadlece, že vyzradil dalšímu z obžalovaných, vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému, aktuální stav v této trestní věci. Jach u soudu připustil, že se s Kadlecem o kauze v „obecné rovině“ bavil. „Nebylo to nic, co by mohlo něco ovlivnit. Domnívám se, že to bylo kvůli tomu, že šlo o o funkcionáře, na jejichž teritoriu se to dělo. Povídali jsme si i o problému ohledně úniku informací, nemůžu vyloučit, že jsem mu řekl, kdy je v plánu trestní stíhání,“ uvedl Jach, který po vypuknutí kauzy požádal o přeložení a po půl roce odešel do civilu.

Do Olomouce přijel i bývalý šéf GIBS Ivan Bílek, při své výpovědi popřel, že by Kadlec řešil na inspekci nějaké personální věci, případně se tam snažil někoho dosadit. Vypovídal mimo jiné i k vyšetřování Kadlece, kterého GIBS v roce 2012 prověřovala kvůli jeho úzkým vazbám s vlivným podnikatelem Kyselým. Bílek prý bližší okolnosti neznal a odmítl, že by nabídl vyšetřovateli GIBS za zametení kauzy místo na vedoucí pozici v Brně. „Je to nesmysl,“ hájil se Bílek.

Olomoucký krajský soud pokračuje v projednávání korupční kauzy s názvem Vidkun,...
Olomoucký krajský soud pokračuje v projednávání korupční kauzy s názvem Vidkun,...

U soudu zmínil i údajně plánovaný pokus o sesazení policejního prezidenta Tomáše Tuhého, o kterém mluví ve své obhajobě Kadlec tím, že to bylo smyslem operace Vidkun. Bílek o tom prý nic bližšího nevěděl. „Odpovědnost na Tuhém mi nakonec přičetli k dobru a hrozilo, že rozpustí celou inspekci, což mi bylo naznačováno, tak jsem skončil sám,“ uvedl Bílek.

Kauza Vidkun, ve které jsou obžalováni čtyři lidé, kromě dvou policistů a podnikatele Kyselého také bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), pokračuje ve čtvrtek a v pátek výslechem olomouckých policistů včetně bývalého krajského policejního ředitele Libora Krejčiříka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!