Po řadě stížností a zprávě školní inspekce Louny odvolaly ředitelku ZŠ

  14:28
Vedení lounské radnice odvolalo ředitelku ZŠ Školní Věru Benešovou. Vyčítá jí pokles kvality výuky či špatný vztah k učitelům, který vedl k odchodu několika pedagogů. Škola ale také podle radnice neposkytla žákům bezplatně některé učební pomůcky, přestože ti na ně měli nárok.

Podle vedení radnice jsou důvody k odvolání dlouholeté ředitelky závažného a dlouhodobého rázu. Indicie o tom, že na škole není vše v pořádku, se objevily v prvním pololetí roku 2019.

„Dlouhodobé problémy v personální situaci školy vyústily v podání výpovědí osmi pedagogických pracovníků,“ uvedl starosta Pavel Janda (Pro Lepší Louny).

Následně na radnici doputovala petice s více než 140 podpisy rodičů, jejichž děti školu navštěvují, ve které požadovali odvolání Benešové, a na školu se vydali inspektoři z České školní inspekce.

Jejich závěrečná zpráva nevyzněla pro ředitelku Benešovou dobře, popisuje její manažerská selhání.

„Napětí na pracovišti, tísnivá atmosféra mezi vedením školy a zaměstnanci, vyvolání nedůvěry mezi zaměstnanci, neřešené neshody mezi vedením školy a některými pedagogickými pracovníky neumožňují kvalitní spolupráci,“ napsali inspektoři do zprávy.

Vedení města považuje za závažné porušení povinnosti ředitele i to, že škola neposkytla žákům pracovní sešity na cizí jazyk a rodiče jim je museli koupit.

Fotogalerie

Tím byly znevýhodněny děti ze sociálně slabších rodin, které si pořízení pomůcek nemohly dovolit. A aby škola nahradila chybějící učitele, děti učila i asistentka bez pedagogického vzdělání.

Bývalá ředitelka nechce své odvolání okomentovat. „Nezlobte se, bez komentáře. To bych musela pošpinit město. Rozhodnutí rady jsem přijala a nyní čerpám dovolenou,“ sdělila pouze Benešová.

Radnice už vyhlásila výběrové řízení na nového ředitele

Do jmenování nového ředitele či ředitelky vede školu dosavadní zástupkyně. Radnice chce nástupce Benešové vybrat do několika týdnů, výběrové řízení již bylo vyhlášeno.

Podle opozičního zastupitele Pavla Csonky z ČSSD by mělo město vyčkat, než bude jasné, že se nebude odvolaná ředitelka bránit soudní cestou.

Město Louny totiž v minulosti obdobný spor prohrálo a po letech soudních sporů muselo zaplatit odškodné 1,5 milionu korun neoprávněně odvolané ředitelce Mateřské školy Fügnerova.

„Odvolání ředitelky Benešové je v kompetenci rady města, ale také její odpovědností. Po formální stránce je odvolání ředitelky bezpochyby na jiné úrovni, než bylo před lety odvolání ředitelky mateřské školy,“ podotkl Csonka.

„To, co ale nepovažuji za odpovědný krok, je, že rada již ukládá vedoucí odboru vyhlásit na tuto pozici konkurz. Byl bych nerad, abychom měli opět dvě ředitelky,“ dodal Csonka.