Použití jednorázového operačního oděvu zvyšuje bezpečnost a efektivitu provozu operačních sálů

Skupina HARTMANN loni na český trh uvedla nový druh jednorázového operačního oděvu, vyrobený z netkané textilie, jako alternativu k bavlněnému oblečení pro opakované použití. Nové jednorázové oděvy Foliodress suit Comfort si od loňského července mohli vyzkoušet pracovníci z téměř dvou desítek nemocnic při každodenních výkonech. Zpětná vazba od více než 200 zdravotníků říká, že přes 60 procent dotazovaných by okamžitě vyměnilo standardní operační oděv, zpravidla pratelný, za komfortní řadu jednorázového oděvu HARTMANN. Polovinu respondentů tvořily zdravotní sestry, čtvrtinu tvořili operatéři či asistující operatéři a zbylou část zdravotníci zajišťující anestezii a sanitáři. Operační oblečení na jedno použití začíná být stejným standardem jako jsou dnes již rozšířené jednorázové roušky.

"Jednorázové oděvy vyhovují přísnému hygienickému režimu, který u nás na pracovišti dodržujeme, abychom předešli šíření nozokomiálních infekcí. Jednorázové oblečení od skupiny HARTMANN se setkalo s pozitivním hodnocením na několika úrovních. Ocenili jsme zejména kvalitu materiálu a příjemný kontakt s pokožkou, dále pak praktičnost balení a termoregulační schopnost v klimatizovaných prostorách. Používání jednorázového oblečení navíc zajišťuje vyšší bezpečí pro pacienty i zdravotnický personál. To je pro nás při výběru toho správného oblečení rozhodující,“ řekla vrchní sestra Nemocnice Jihlava Mgr. Magdalena Vojtěchová, MBA.

Omezování rizika vzniku infekcí spojených se zdravotní péčí

Přibližně jeden z patnácti hospitalizovaných pacientů se nakazí infekcí spojenou se zdravotní péčí (HAI). V Evropě jde každoročně o 4 miliony pacientů a jejich léčba stojí 7 milionů eur. Jednou z nejčastějších příčin nákazy je nedostatečná hygiena rukou, ale zdrojem infekce může být i nekvalitní ochranný oděv zdravotníků. Z průzkumu HARTMANN vyplynulo, že téměř dvě třetiny personálu na operačních sálech mění operační oblečení jednou až dvakrát za směnu. Opakovaně použitelné oděvy vyrobené obvykle ze směsi bavlny přitom uvolňují výrazně více prachových částic než je tomu u těch jednorázových z netkané textilie. Použití jednorázového oblečení proto významně přispívá ke snižování rizika přenosu infekčních agens a nozokomiálních nákaz. Tím klesá míra výskytu pooperačních komplikací jako je kontaminace operační rány. Prémiová řada HARTMANN navíc poskytuje vyšší termofyziologický komfort, který ohodnotil nezávislý německý institut vysokou známkou 1,7 z 6 (hodnoceno na stupnici velmi dobré až nedostatečné).

Pomoc při efektivnějším řízení operačního provozu

Nová prémiová řada operačního oblečení Foliodress suit Comfort je balena do jednoduchých papírových boxů, aby byla příprava na sál snadnější a rychlejší. Takové řešení ulehčí logistiku a provoz operačních sálů neohrozí ani havarijní situace jako je třeba náhlý výpadek prádelny. Praktičnost ocení nejen zdravotní sestry zajišťující bezproblémový provoz operačních sálů, ale i management nemocnic. Nespornou výhodou používání jednorázových oděvů je totiž transparentnost nákladů.

Společnost HARTMANN - RICO

Společnost HARTMANN - RICO a.s. patří mezi nejvýznamnější výrobce a distributory zdravotnických prostředků a hygienických výrobků v České republice. Vznikla v roce 1991 vstupem společnosti PAUL HARTMANN AG do tehdejšího podniku Rico Veverská Bítýška. Společnost je součástí mezinárodní skupiny HARTMANN se sídlem v Heidenheimu v Německu. Více než 25 let působí HARTMANN - RICO také na území Slovenska se sídlem v Bratislavě. HARTMANN - RICO zaměstnává celkově více než 1 650 zaměstnanců.

Kontakt:

František Teplý

Grayling Czech Republic

e-mail: frantisek.teply@grayling.com

Klíčová slova ČR-zdraví-textil-firmy-Hartmann-Rico-Grayling Czech Republic

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Zpracovatelský a výrobní průmysl
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.