Hlavní obsah

Strážníci dostanou odchodné za 15 let ve službě, odklepli poslanci

Novinky, ber
Praha

Nárok na základní odchodné ve výši jednoho měsíčního platu dostanou strážníci starší 50 let, kteří sloužili u obecní policie déle než patnáct let. Novela zákona o obecní policii teď poputuje ke schválení do Senátu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákon ve středu podpořilo 141 poslanců napříč politickým spektrem, proti se postavili čtyři poslanci z poslaneckého klubu ODS. Kritikům vadí, že odchodné může například způsobit odchody strážníků.

Strážníci, kteří odpracují více než 15 let, dostanou odchodné ve výši jednoho měsíčního platu. Ti, kteří budou pracovat ještě déle, mohou získat až šestinásobek svého měsíčního platu.

Je parkování důležitější než veřejný pořádek? Pražští strážníci budou víc hlídat auta

AutoMoto

„Je to cesta, jak zakceschopnit obecní policii a vyřešit věci, které se nakupily za tu dobu, co nebyl tento zákon novelizován,“ podpořil novelu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Poté, co strážníci slouží svému městu dvacet a více let, by si zasloužili více než fotku se starostou města. Jejich práce by se měla ocenit i finančně,“ řekl jeden z předkládajících a šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Strážníci by mohli pokutovat jízdu ve vyhrazených pruzích, podpořila návrh vláda

Domácí

Kromě zavedení odchodného zpřísňuje novela také podmínky bezúhonnosti strážníků. Nyní se mezi ně bude počítat i úmyslné řízení pod vlivem alkoholu a drog.

Nově nebudou strážníci také považováni za spolehlivé, pokud budou podporovat a propagovat extremistická hnutí. Změna tak reaguje na pravidelnou a úmyslnou účast některých strážníků či zájemců o místo u obecní policie na extremistických akcích.

Výběr článků

Načítám