VIDEO: V Prazdroji žehnali jubilejní várce velikonočního piva pro papeže

  15:44
Už podesáté pošle pivovar Plzeňský Prazdroj o Velikonocích zásilku svého piva do Vatikánu. Speciální várce i surovinám požehnal plzeňský generální vikář Jakub Holík.

„Plzeňské pivo ve Vatikánu je spojení, které už funguje mnoho let. Já jsem to ale dříve sledoval jen zpovzdálí, protože pocházím z Moravy. Nyní poprvé mohu být nablízku žehnání várky piva a popřát tak vše dobré všem, kteří se na vaření piva podílí, ale taky lidem, kteří si o velikonočních svátcích budou na lahodném plzeňském pivu pochutnávat. Ať už v blízkosti baziliky svatého Petra ve Vatikánu, nebo tady v Čechách,“ uvedl Holík. 

Plzeňský pivovar pokračuje v tradici, která vznikla už na konci 19. století. Tehdy si papež Lev XIII. nechal plzeňský ležák posílat na doporučení svých lékařů. 

„Zakládání velikonoční várky se pro nás stalo tradicí. Jsem hrdý na to, že letos povezeme pivo papeži již podesáté a s Pilsner Urquell budeme v centru dění velikonočních oslav ve Vatikánu,“ konstatuje emeritní vrchní sládek Václav Berka. On sám pivo papeži symbolicky předá.

Do Vatikánu kromě dřevěného soudku s požehnaným pivem poputuje také 2020 lahví Pilsner Urquell. Společně s ležákem posílá pivovar každoročně také dar, kterým bude tentokrát designová litrová láhev ve speciálním obalu. Jde o limitovanou edici z dílny uměleckého skláře Lukáše Jabůrka. Plzeňské pivo bývá tradičně na svátečním stole vatikánských církevních hodnostářů.