Koronavirus se nevyhnul ani evropským institucím. Nakažení jsou zaměstnanci EDA a Rady EU

© Shutterstock

Evropská obranná agentura potvrdila, že jeden ze zaměstnanců, který se nedávno vrátil z Itálie, má pozitivní výsledek testu na nový typ koronaviru způsobující onemocnění COVID-19. O případu jako první informoval portál EURACTIV.com. Jeden případ nákazy koronavirem hlásí podle agentury Reuters také Rada EU. 

Pracovník Evropské obranné agentury (EDA), která sídlí v Bruselu, je tak prvním známým nakaženým z řad zaměstnanců institucí Evropské unie. EDA rozeslala svým zaměstnancům email, ve kterém je informovala, že byl jeden z jejich kolegů pozitivně testovaný na nový koronavirus. Zpráva byla zaslaná do sítě národních kontaktních bodů, které koordinují práci agentury s členskými státy.

Informaci agentura potvrdila veřejně v prohlášení, podle něhož je zaměstnanec od konce února v izolaci.

Podle informací agentury Reuters je druhou zasaženou unijní institucí Rada EU. Řekl to dnes její mluvčí s tím, že k nákaze osoby došlo patrně v Belgii. Podle agentur AFP a Reuters se zřejmě nakazil právě od pracovníka EDA. Zaměstnanec Rady EU, pro kterou pracuje asi 3000 lidí, působí v jednotce informační bezpečnosti. Podle agentury Reuters, která se odvolává na svůj zdroj, se v minulých dnech setkal s infikovaným pracovníkem EDA. Agentura AFP uvedla, že se účastnili stejné schůzky.

Nebezpečné dezinformace o koronaviru přibývají. EU je poprvé připravena použít systém včasného varování

Evropská unie v souvislosti s šířením dezinformací o novém koronaviru vůbec poprvé využila tzv. systém včasného varování (Rapid Alert System).

Návrat z Itálie

Zaměstnanec EDA absolvoval kontrolu poté, co se vrátil ze služební cesty do severní Itálie. Minulou sobotu večer se u něj projevily příznaky nemoci COVID-19 a od té doby je v domácí karanténě.

Podle zdroje, který s portálem EURACTIV hovořil pod podmínkou anonymity, se nakažený vyšší úředník agentury po návratu zúčastnil i čtyřhodinového setkání, na kterém bylo přibližně 30 dalších úředníků.

U jednoho z členů vojenského štábu Evropské služby pro vnější činnost, který se zmíněného setkání zúčastnil, se začaly projevovat příznaky a momentálně čeká na výsledek testu. Ostatní účastníci setkání podle portálu od té doby absolvovali další zasedání a mnozí z nich i cestovali.

Epidemiolog: Koronavirus je vysoce infekční, panika ale ničemu nepomůže

EU je ohledně rozšiřování koronaviru v pohotovosti, v Itálii přibývají nakažení. V Česku se sešla Bezpečnostní rada státu, podle epidemiologa však zatím neexistuje důvod zavádět radikální opatření.

Preventivní opatření

Agentura ihned uvědomila „několik kolegů“, kteří s nakaženým od jeho návratu 23. února přišli do kontaktu. „EDA požádala tyto zaměstnance, aby z preventivních důvodů zůstali dva týdny v izolaci,“ uvedla agentura, v níž pracuje přibližně 140 lidí.

Všechna setkání, která se měla konat v prostorách agentury jsou do 13. března preventivně zrušená. Do stejného data se ruší i účast na všech zaměstnanců na externích schůzkách.

Bezpečnostní opatření vyplývají z doporučení meziinstitucionální lékařské rady Evropské unie.

Ostatní unijní instituce už přijaly preventivní opatření. Zaměstnance žádají, aby se v případě, že cestovali do postižených oblastí nevraceli do svých kanceláří a pracovali z domu.

Kvůli šíření nákazy zakázal návštěvy Evropský parlament. Omezení platí od pondělí (2. března) po dobu tří týdnů. Parlamentní činnost má zatím pokračovat jako obvykle. Konání seminářů a dalších činností, které se týkají i externích účastníků, ale bude dočasně pozastaveno. Uvedl to předseda Evropského parlamentu David Sassoli.

V Belgii se před dneškem přítomnost viru potvrdila u 13 lidí, žádné úmrtí úřady v této souvislosti neoznámily.

Riziko nákazy novým koronavirem v EU vzrostlo, oznámila předsedkyně Komise

Riziko šíření nového koronaviru mezi obyvateli EU vzrostlo z mírného na vysoké, blok proto podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové mobilizuje všechny dostupné prostředky a spouští nový informační portál.

Kalendář