Znalci Janáčka připravují pro New York výstavu o Kátě Kabanové

Operu Leoše Janáčka Káťa Kabanová uvede v květnu Metropolitní opera v New Yorku. Tamější České centrum proto otevře 12. března 2020 v České národní budově na Manhattanu výstavu o Janáčkově tvorbě. Hlavním tématem výstavy je vznik opery Káťa Kabanová a její světová premiéra, řekl dnes v Brně novinářům kurátor výstavy Jiří Zahrádka z Moravského zemského muzea.
The Metropolitan Opera New York (zdroj flickr.com/Chun-Hung Eric Cheng)

Jde nám o to, připomenout Leoše Janáčka jak v českém, tak v americkém kontextu a mimo jiné rozvinout diskusi o jeho interpretaci v Evropě a v zámoří,” uvedl v tiskové zprávě ředitel Českého centra v New Yorku Miroslav Konvalina.

Návštěvníci se dozvědí, jak Janáček hledal námět opery a jak se připravovala premiéra, která se konala v Brně roku 1921. “Výstava připomene i Janáčkovu múzu Kamilu Stösslovou, která byla skladateli inspirací nejen pro Káťu Kabanovou,” řekl Jiří Zahrádka.

Další část výstavy odhalí historii inscenací Janáčkových oper v New Yorku, například první uvedení opery Její pastorkyňa ještě za života skladatele. Později Metropolitní opera uvedla také Věc Makropulos nebo Z mrtvého domu.

Výstava představí také Janáčkovu stezku v Brně nebo tematické papírové koláže od Venduly Chalánkové. “Představujeme Brno jako místo, které Janáčkovi vždy bylo a stále je nejblíže,” řekla ředitelka turistického informačního centra TIC Brno Jana Janulíková.

Výstavu připravilo Moravské zemské muzeum ve spolupráci s TIC Brno. Uvede ji muzikolog Michael Beckerman z newyorské univerzity spolu s Jiřím Zahrádkou. Při slavnostním zahájení vystoupí studenti newyorské hudební školy Mannes School of Music. Výstava potrvá dva měsíce.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat