InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Otec a dcera. Josef a Šárka Kašparovi vystavují v milevské Galerii M

MILEVSKO - Ve středeční podvečer byla milevská Galerie M zas jednou nabitá. Dali si tu sraz nejen příznivci výtvarného umění, ale i přátelé milevského pedagoga, výtvarníka, muzikanta, zakladatele hudebního festivalu Přeštěnice, nyní ředitele Centra kultury v Písku Josefa Kašpara. Ten už své obrazy vystavoval v Milevsku vícekrát, nikdy ale ještě společně se svou dcerou, kameramankou a cestovatelkou Šárkou Kašparovou, která přispěla na výstavu fotografiemi ze svých cest po světě.

 

Výstava nese název Kolem dokola. Oficiálně ji uvedli místostarosta města Michal Horek a ředitel domu kultury Vít Kratochvíl, pak si vzala slovo sestra Josefa Kašpara Lenka Žáková a pobavila návštěvníky několika historkami. Tak třeba prozradila, že její bratr Josef je také básník. Když ve dvanácti letech dostala ve škole za úkol složit báseň, starší bráška ji nenechal na holičkách. Složil báseň Vesmírem bloudí planeta Země a ta pak vyhrála krajskou soutěž. Lenka Žáková prý z toho měla trauma, že jako pionýrka zvítězila s cizí básničkou a zfalšovala soutěž... Připomněla i druhého bratra Jaromíra, výborného muzikanta a učitele hudby, pro změnu zakladatele dětské pěvecké soutěže Oběžná dráha a bývalého bubeníka kapely Žentour Janka Ledeckého. I ten na versnisáži nechyběl a dodal, že brácha Josef byl taky sportovec, fotbalový golman. Sestra Lenka prohlásila, že bráchové si rozebrali talent a na ni už prý nezbylo. 

S Josefem ještě provedla záludné interview a vytáhla jeho kresbu ze 7. prosince 1975. "Musím přiznat, že je to plagiát," připustil Josef Kašpar nad vybarveným vodníkem Josefa Lady. Lenka Žáková představila i svou neteř Šárku. Řekla o ní, že je to dívka s velkým srdcem. O tom napovídají i mnohé z jejích fotografií. Jsou na nich prostí lidé z nejrůznějších koutů světa - Kolumbie, Vietnamu, Senegalu, Bolívie... Její otec, který malbu studoval na výtvarném oboru pedagogické fakulty u akademického malíře Romana Kubičky, vystavuje pro změnu abstraktní obrazy. 

Z vernisáže výstavy se nakonec stal tak trochu hudební večírek. K atmosféře přispívali Jaromír Kašpar a také zpěvačka Sabina Křováková. Dorazila vlakem a řekla, že si přijela setkání užít. Přátelům všech druhů umění se ani nechtělo domů. 

Víc už s autory přinesou příští Milevské noviny. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace