Na Slovensku skončilo jediné FM sportovní rádio. Chybělo mu pokrytí i finance

Soukromé Rádio Šport vysílalo od roku 2006, kdy začínalo jako internetová stanice pod názvem Hornet rádio. Své vysílací studio mělo v Košicích. Jeho hlavní doménou bylo sportovní zpravodajství a různé magazíny zaměřené na zdravý životní styl.

Konec Rádia Šport zaměřeného na zdraví životní styl. Ilustrační foto Pixabay.com

Konec Rádia Šport zaměřeného na zdravy životní styl. Ilustrační foto Pixabay.com

Neúplné pokrytí a chybějící zázemí větší mediální skupiny

Pod názvem Rádio Šport vysílala tato stanice od února 2012. Přímé živé sportovní reportáže sice nevysílala, svým formátem přesto vynikala. Hudební složka vysílání se totiž do jisté míry lišila od zavedených rádií. Hudba byla poměrně různorodá, ve vysílání rotovalo daleko víc písniček než je běžné. Hudební stránka zřejme neměla za cíl primárně přilákat posluchače, jejím hlavním cílem bylo jej „neodlákat“. Klíčovým přínosem pro posluchače měl být sportovní obsah, což v začátcích do značné míry fungovalo.

Rádio Šport přitom nebylo prvním rádiem, které se chtělo vydat touto cestou. Bylo ovšem první, které přesvědčilo regulátora. O licenci pro sportovní program žádala už v roce 2004 jiná společnost, která představila projekt sportovního Rádia TIME. Členové vysílací rady však tehdy neviděli v projektu sportovního rádia vůbec žádný smysl, jelikož mu nepřidělili ani jednu ze sedmi požadovaných frekvencí.

Pozdější Hornet rádio a Rádio Šport bylo důkazem. že potenciál pro podobně zaměřený program existuje snad na každém trhu. Jde jen o to, zda je předmětný trh dostatečně velký, aby podobné rádio uživil. Sportovnímu rádiu však chybělo pokrytí, stanice nepokrývala ani všechna krajská města. Za těchto okolností nemohla přežít.

Zaměření na sportovní zpravodajství, publicistiku a průběžný výsledkový servis mělo určitě svůj smysl v době před 13 lety, kdy stanice startovala. Postupem času však nové technologie komplikovaly situaci pro relativně malou stanici, která se nemohla opřít o zázemí větší mediální skupiny.

Logo Rádia Šport

Logo Rádia Šport

Sportovní rádio bez přímých přenosů nemohlo konkurovat videoaplikacím v mobilech

V dnešní době sportovní rádio v této podobě nemá příliš opodstatnění, jelikož posluchač se k požadovaným informacím může dostat okamžitě prostřednictvím specializovaných aplikací v chytrých telefonech. Nejen to, různé OTT aplikace umožňují pohodlné sledování stovek různých sportovních přenosů v průběhu každého dne přímo v mobilech. Příznivec sportu tak nemá důvod ladit rádio, místo toho si „naladí“ například aplikaci stávkové kanceláře, kde dostane k dispozici videopřenos.

Za těchto okolností nepřekvapí, že se majitelé Rádia Šport rozhodli celý projekt ukončit. Aby mělo vysílání své opodstatnění, muselo by přilákat bonitní partnery ze sportovního světa, zejména z trhu sportovního sázení. Nebo by se na provozu stanice musely podílet přímo sportovní organizace, svazy a kluby.

Sportovní rozhlasová stanice by časem musela přejít na přímé reportáže, aby dokázala ve větší míře přilákat publikum. Vysílání přímých reportáží však nebylo možné z finančních důvodů, jelikož vysílatel by se musel účastnit tendrů na vysílací práva, což by si rádio podobných rozměrů mohlo jen stěží dovolit.

V současné situaci tak zbývaly pouze dvě možnosti – výrazná změna formátu stanice nebo ukončení vysílání. Provozovatel v pátek 31. ledna vydal prohlášení, ve kterém náhlý konec vysílání odůvodnil nepřekonatelnými finančními problémy. Rozhlasová stanice tak už neoslavila osmé výročí pod novou značkou, které by připadlo na magické datum 02.02.2020.

Ukončení vysílání se neslo ve znamení skladby The Final Countdown od Europe. Tým rádia předtím adresoval poslední poděkování posluchačům formou čteného prohlášení.

Autor článku:

Napsat komentář

Pro přidání komentáře musíte .