Do klání o dřevostavbu roku vysílá kraj dům vody či s výhledem do údolí

  6:12
Dětská hřiště, moderní stavby či roubenky. Liberecký kraj má řadu zajímavých zástupců, pro které mohou lidé hlasovat v soutěži Dřevěná stavba roku 2020.

Mezi zástupce Libereckého kraje v soutěži patří také Dům vody a tónů v Pěnčíně-Jistebsku. | foto: www.drevoprozivot.cz

Pokud na strmém jižním svahu na okraji Radčic nedaleko Železného Brodu opravdu vznikne impozantní dvoupatrová stavba, jejímž hlavním materiálem je dřevo, zařadí se jistě mezi dominanty malé obce s necelou dvoustovkou obyvatel.

Dát rekreační dům po bok dosavadních magnetů vesnice, jakými jsou třeba staré břidlicové domy na cestě do Jirkova, má v plánu architekt Martin Rajniš se svým týmem. Autor, proslavený například Poštovnou na Sněžce či povodňovým transbordérem v chrastavské Andělské hoře, aktuálně soutěží v prestižním celorepublikovém klání Dřevěná stavba roku 2020. A s ním i dalších osm návrhů i realizací z Libereckého kraje. Lidé mohou hlasovat do 11. března.

Rajniš se svým projekčním studiem bojuje v kategorii Moderní dřevostavby – návrhy. 

„Rodinný dům v Radčicích má svá specifika. Tím hlavním je umístění na velmi prudkém svahu na jih. Objekt je jen částečně pevně připojen k terénu na severní straně a celé střední těleso stavby je neseno ocelovým prostorovým rámem. Dům naplno využívá skutečně výjimečně krásné přírodní scenérie jižního svahu zeleně a dalekých výhledů, a proto má v obytných prostorech prosklené stěny na východ, jih i západ. Ovšem s tím, že žaluzie na východní a západní straně vytvářejí v létě dokonalé stínění,“ přibližují plán na radčickou stavbu organizátoři soutěže.

Dům ovšem musí porazit osmnáctičlennou konkurenci. V ní je zastoupen například návrh na horský bufet na orlickohorské Velké Deštné, kulturní dům v jihomoravském Rohatci či návštěvnické středisko na šumavské Olšině.

Dům vody i dřevěná rolba

Mezi další zástupce regionu v soutěži patří také Dům vody a tónů v Pěnčíně-Jistebsku. Ten se pere o umístění v kategorii Moderní dřevostavby – realizace.

„Částečně dvoupodlažní moderní dřevostavba v pasivním standardu, pro mladou rodinu, s koupacím jezírkem, permakulturní zahradou a vodním biotopem, citlivě zasazená do stávající zástavby v podhůří Jizerských hor,“ popisují pořadatelé akce tento dřevěný skvost.

Kromě výše jmenované dvojice, mohou patrioti dát hlas například ještě dětskému hřišti Rolba v Bedřichově, stodole v Holanech nebo roubence Amulet v Rovensku pod Troskami. Dřevěné stavby každoročně přitahují pozornost tisíců lidí, kteří jim v minulém ročníku odeslali téměř 45 tisíc hlasů. 

„I letos budou mít hlasující z čeho vybírat. Přihlášené stavby jsou krásné, inspirativní a prospívají našemu zdraví i planetě,“ říká Stanislav Polák, ředitel Nadace dřevo pro život, která soutěž pořádá. 

„V každé kategorii můžete poslat až tři hlasy. Když budete hlasovat ve všech devíti kategoriích, zařadíte se do soutěže o třídenní romantickou dovolenou ve srubu v podhůří Orlických hor,“ dodává Polák.

Výsledky ankety, kterou Nadace dřevo pro život vyhlašuje už po desáté, budou zveřejněny 22. dubna na slavnostním vyhlášení vítězů v Praze.

Autor: