LIVE: Nejslavnější britský rapper roztančil vyprodanou halu. Česká premiéra Stormzyho vyšla na sto procent

Vydáno 05.03.2020 | autor: Dominik Pavliš

Šestadvacetiletý rapper z Velké Británie pózuje na obálkách zahraničích i tuzemských časopisů a jeho pseudonym je často skloňován i mimo komunitu grimeu, z níž vzešel. Fanoušci měli od koncertu Stormzyho vysoká očekávání, která se vyplnila na sto procent.

LIVE: Nejslavnější britský rapper roztančil vyprodanou halu. Česká premiéra Stormzyho vyšla na sto procent Kotel se pod pódiem roztočil už od první písně. FOTO: Tereza Slowiková


STORMZY
MALÁ SPORTOVNÍ HALA, PRAHA
4. 3. 2020

V grimeu jde povětšinou čistě o tvrdý rap bez zbytečných pozlátek okolo a koncert Stormzyho nebyl výjimkou. Minimalistická scéna tvořena pouze ze světel dala vyniknout atmosféře a hodina a půl setu se přeměnila na obrovský příval energie.

FOTOREPORT: Stormzy rozhýbal pražskou halu už od prvního songu

Jeden z předních grimeových představitelů vydal svou první dlouhohrající desku Gang Signs & Prayer teprve v roce 2017 a rovnou za ni získal Brit Awards za Album roku a za Nejlepšího mužského umělce. Svou premiéru v České republice si Stormzy střihl před vyprodanou Malou sportovní halou v Praze při příležitosti turné k desce Heavy Is the Head.

Investuje-li interpret do své show sto procent, vycítí to i méně bystrý fanoušek a chemie mezi pódiem a publikem začne fungovat. A to byl přesně případ Stormzyho. I když nechyběla klasická, lehce klišoidní gesta v podobě rozsvěcování telefonů, což je v poslední době na koncertech v oblibě, jednalo se o velice silný zážitek. Fanoušci rozjížděli moshpit snad na každou skladbu a vzduchem létaly propocené kusy oblečení i drinky.

Brit Awards získali Stormzy, Dua Lipa nebo Foo Fighters

V tracklistu, čítajícím více než dvacet skladeb, nechyběly Take Me Back to London, tedy skladba Eda Sheerana, v níž Stormzy hostuje, píseň Big Michael, jež otevírá aktuální album Heavy is the Head, či největší hit Vossi Bop, který logicky zazněl v závěru.

Stormzy svůj projev v textech rozšířil o téma pokory, hudebně pak nezapře vliv gospelu, jazzu či soulu. I to dělá jeho hudbu odlišnější a originalita se cení. Pomyslnou korunu nosí na přebalu svého nejnovějšího alba Heavy is the Head právem. Alespoň co se žánru týče, patří mezi ty nejlepší.

text: Dominik Pavliš, foto: Tereza Slowiková 

Témata: Stormzy, grime, Brit Awards

4,50

čtenáři

hlasuj
zavřít