QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Pivo pro papeže! Generální vikář požehnal velikonoční várce - FOTKY

05.03.2020 7:45

Generální vikář Jakub Holík požehnal speciální várce plzeňského ležáku. Před Velikonocemi se pivo z této várky vydá na cestu do Vatikánu k papeži. Jaké další dary pošle pivovar do Říma?

2
214

Pivovar zásilkou pro papeže navazuje na tradici starou více než sto let a Pilsner Urquell se zúčastní velikonočních oslav přímo v srdci Říma.

Generální vikář Jakub Holík ve varně plzeňského pivovaru požehnal velikonoční várce i surovinám, ze kterých se Pilsner Urquell vaří. Požehnána byla již historicky první várka Pilsner Urquell, kterou uvařil sládek Josef Groll v roce 1842.

"Zakládání velikonoční várky se pro nás stalo již tradicí. Jsem hrdý na to, že letos povezeme zásilku pro papeže již po desáté a s Pilsner Urquell budeme v centru dění velikonočních oslav ve Vatikánu,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Do Vatikánu velikonoční várku dovezou marketingový ředitel Roman Trzaskalik a emeritní vrchní sládek Václav Berka a symbolicky ji předají papeži Františkovi. Pilsner Urquell tak pokračuje v tradici, která má své kořeny na konci 19. století, kdy si papež Lev XIII. nechal posílat plzeňský ležák na doporučení svých lékařů.

"Plzeňské pivo ve Vatikánu je spojení, které už funguje mnoho let, ale já jsem to dříve sledoval jen z povzdáli, protože pocházím z Moravy. Nyní poprvé mohu být nablízku žehnání várky piva a popřát tak vše dobré všem, kteří se na vaření piva podílí, ale taky lidem, kteří si o velikonočních svátcích budou na lahodném plzeňském pivu pochutnávat ať už v blízkosti baziliky svatého Petra ve Vatikánu nebo tady v Čechách,“ říká plzeňský generální vikář Jakub Holík.

Do Vatikánu letos kromě dřevěného soudku s požehnanou várkou poputuje i 2020 lahví plzeňského ležáku. Společně s pivem posílá plzeňský pivovar každoročně i tematický dar pro papeže. Letos to bude designová litrová lahev Pilsner Urquell ve speciálním obalu. Jedná se o limitovanou edici z dílny uměleckého skláře Lukáše Jabůrka, jež byla v prodeji v předvánočním čase. 10 korun z každé prodané lahve věnoval Pilsner Urquell Centru Paraple u příležitosti 25. výročí od jeho založení.

FOTO: Plzeňský Prazdroj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24