Každá desátá krabička je pašovaná nebo padělaná. V Česku roste počet nelegálních cigaret

Černý trh s cigaretami skokově roste. Aktuálně tvoří zhruba 10 procent z celkového objemu prodaných cigaret. Krabičky se k nám pašují hlavně z Polska, Běloruska a také z Ukrajiny. Oficiální statistiky pašovaných nebo padělaných cigaret ale neexistují, tabákové firmy si ale nelegální trh mapují sběrem vyhozených krabiček. Radiožurnál sledoval, jak z obalů cigaret zjišťují, odkud se k nám nepovolené zboží dostává.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Nejvíce nelegálních cigaret v Česku pochází z Polska (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Sběrači mají přesně dané trasy – vyhýbají se třeba fotbalovým stadionům nebo ubytovnám. To proto, aby data nebyla zkreslená. Vyhozené krabičky sbírají ze země i z odpadkových košů. Do terénu vyrážejí dvakrát ročně, a to hlavně ve velkých městech Česka. Celkově se nashromáždí přibližně deset a půl tisíce cigaretových krabiček, které lidé vyhodili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Zuzany Švejdové o nelegálních cigaretách v Česku

Způsobů, jak na pohled poznat padělek, je hned několik. „Často se to dá poznat už podle toho, jakým způsobem jsou tam ty cigarety skládány,“ říká Jiří Hauptman z tabákové firmy JTI.

„Vidíte, že cigarety v krabičce jsou vždy složeny jako sedm, šest, sedm. V krabičce jsou takzvané pravé a levé cigarety. Kdybyste přiložily filtry cigarety k sobě, tak vidíte, že lepení lemu jde jednou z pravé strany a jednou z levé strany. Pokud jsou v té krabičce jen levé nebo jen pravé cigarety, tak je velmi pravděpodobné, že je to padělek. Většina těch padělatelů tohle neumí, protože to dokážou jen ty nejsofistikovanější stroje,“ vysvětluje Hauptmann.

Napovědět může i mikrofiltrace, což jsou drobné tečky okolo filtru, které firmy vypalují speciálním laserem. Pokud na cigaretě chybí, jde o falešný výrobek. A těch v Česku přibývá. Za poslední dva roky celníci odhalili jedenáct ilegálních výroben tabáku. Ve Středočeském, Libereckém a taky Moravskoslezském kraji. Kromě padělků se ale do Česka dostávají i neoznačené a nezdaněné cigarety.

Tabákový byznys: Češi kupují víc výrobků na zahřívaný tabák, spotřeba klasických cigaret klesá

Číst článek

„Padělky jsou dovezeny nelegálně z dané země. Pokud nakoupíte v Polsku osm kartonů cigaret a sám si je přivezete, tak se dopouštíte nelegálního převozu výrobků, protože je povoleno převést maximálně čtyři kartony,“ říká Hauptmann.

Padělky z východní Evropy

Právě z Polska k nám přichází stále víc nelegálních cigaret. Často jsou ukryté v tajných schránkách kamionů – mezi zdvojenými stěnami, u nádrží aut nebo jsou pod převáženým zbožím, jako jsou potraviny a taky dřevěné trámy. Celníci narážejí i na krabičky z Běloruska, Ukrajiny a také Slovenska.

„V roce 2019 hlídky odhalily 24 444 kilogramů tabáku, přes dva miliony kusů cigaret a 15 825 surového tabáku. S celkovým únikem na spotřební dani ve výši 96 milionů korun,“ uvádí mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková.

Podle tabákových firem stojí za nárůstem nelegálního trhu mimo jiné větší počet zahraničních dělníků v Česku. Hlavně Ukrajinců a taky Bělorusů.

„Bohužel na českém trhu vidíme rostoucí úroveň spotřeby nezdaněných produktů. Před dvěma lety to byla asi 4 procenta a v současnosti už bohužel 10 procent. Ve východní části naší země, například v Ostravě, dosahuje již v současnosti konzumace nezdaněných produktů až 20 procentního podílu,“ doplňuje ředitel komunikace společnosti British American Tobacco Tomáš Tesař.

Růst počtu kuřáků se poprvé zastavil. V roce 2025 by už mělo kouřit o 37 milionů lidí méně než dnes

Číst článek

Může za to i rozdílná výše zdanění a tedy cena tabákových výrobků v jednotlivých zemích. Zatímco třeba v Polsku stojí průměrná krabička cigaret kolem 80 korun, v Česku je to víc než stokoruna.

„Zvýšení spotřební daně je značně vysoké. Domníváme se, že zvýší motivaci spotřebitelů nakupovat nelegální cigarety. Rovněž zvýší motivaci nakupovat v Polsku nebo na Slovensku, kde jsou cigarety již nyní levnější,“ dodává Petr Šebek ze společnosti Philip Morris.

Právě v příštích týdnech čeká kuřáky v Česku výrazné zdražení cigaret. Kvůli zvýšení spotřební daně vzroste cena za krabičku až o 13 korun. Kdy přesně se tak stane, záleží na tom, jak velké mají obchodníci zásoby starších a levnějších cigaret.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme