Spotřeba hormonální antikoncepce klesá, pohotovostní naopak roste

Spotřeba hormonální antikoncepce klesá, pohotovostní naopak roste

Spotřeba hormonální antikoncepce klesá, pohotovostní naopak roste

Spotřeba kombinované hormonální antikoncepce za poslední 3 roky klesala průměrně o 5 procent ročně. Naopak používání pohotovostní antikoncepce zaznamenalo v posledních letech nárůst v průměru o 6 procent za rok. Podobně jsou na tom hormonální nitroděložní tělíska. Jejich trh roste průměrně o 5 procent ročně již od roku 2016.

"Už delší dobu vidíme na trhu trend odklonu od hormonální antikoncepce ve formě pilulek. Nicméně to neznamená, že by se páry přestaly chránit proti nechtěnému početí. Čísla ukazují, že se ženy v posledních letech přiklánějí k jiným způsobům antikoncepce. Starší ženy, které hledají dlouhodobou ochranu, volí například hormonální nitroděložní tělísko. Mladší ženy spoléhají na jiné, nehormonální, metody antikoncepce, ale ty můžou selhat. Pak je vhodné do 72 hodin užít 'pilulku po' Postinor nebo Escapelle, než řešit mnohem vážnější životní komplikace," vysvětluje gynekoložka Kamila Nouzová.

Spotřeba pohotovostní antikoncepce:

Rok2016201720182019
Počty prodaných balení*84 45592 13098 455101 060
Meziroční změna109 %107 %103 %

*data pro celý český trh, zdroj IMS

Spotřeba hormonálních nitroděložních tělísek:

Rok2016201720182019
Počty prodaných balení*26 41227 90230 62630 460
Meziroční změna106 %110 %99 %

*data pro celý český trh, zdroj IMS

Spotřeba hormonální antikoncepce ve formě pilulek:

Rok2016201720182019
Počty prodaných balení*2 195 0962 011 5211 927 7771 890 270
Meziroční změna92 %96 %98 %

*data pro celý český trh, zdroj IMS

Stanislava Fajmonová, produktová manažerka ze společnosti Gedeon Richter, která vyrábí hormonální antikoncepci, nitroděložní tělíska nebo pohotovostní antikoncepci Escapelle a Postinor, data komentuje: "Spotřeba hormonální antikoncepce klesá každým rokem, přičemž největší pokles jsme zaznamenali v roce 2017. V tom samém roce však nejvíce vzrostl počet prodaných balení nouzové antikoncepce a rok poté i počet aplikací hormonálních nitroděložních tělísek. Z dat vyplývá, že i nadále jsou Češky velmi zodpovědné v plánování rodičovství, jen si vybírají jiné metody než dříve."

O pohotovostní antikoncepci

Pohotovostní, nebo-li nouzová antikoncepce zabraňuje těhotenství dříve, než k němu dojde. Především brání uvolnění vajíčka z vaječníku (nedojde k ovulaci). Čím dříve po nechráněném styku žena pilulku užije, tím bude účinnější. Nejedná se však o metodu pravidelné antikoncepce, ženy by ji měly užívat pouze v případě nouze. Obecně platí, že žena by tuto pilulku neměla použít víckrát než jednou během jednoho menstruačního cyklu. U pohotovostní antikoncepce došlo za posledních 10 let ke zvýšení její dostupnosti. Po rozhodnutí o volné prodejnosti na konci roku 2011 nejdřív s omezením, kdy se uživatelka musela prokázat občanským průkazem a zodpovědět v lékárně několik otázek, je od roku 2015 pohotovostní antikoncepce volně prodejná již bez omezení.

O společnosti Gedeon Richter

Gedeon Richter je globální farmaceutická společnost se sídlem v Maďarsku, specializovaná na vývoj originálních, generických a biosimilárních produktů. Gedeon Richter má dominantní postavení v oblasti péče o zdraví ženy - především hormonální antikoncepce, terapie děložních myomů a hormonální substituční terapie. Její další oblastí působení je psychiatrie, terapie bolesti a léčba kardiovaskulárních onemocnění. Z Maďarska řízené nadnárodní aktivity jsou vertikálně integrované a zahrnují farmaceutickou výrobu, výzkum a vývoj, prodej a marketing. Cílem společnosti Gedeon Richter je pomoci veřejnosti v boji s nemocemi prostřednictvím kvalitních léčiv a tím přispět ke zlepšení kvality lidského života. Speciální oblastí aktivit firmy je oblast ženského zdraví, ve které zaujímá jedno z předních míst v České republice i ve světě. V České republice, resp. v Československu, působí od roku 1956. Více než 110 let zkušeností v gynekologii a hormonální terapii a tržní přítomnost ve více než 100 zemích světa pomohla a i nadále pomáhá společnosti Gedeon Richter porozumět potřebám žen.

Kontakt pro média

Hana Pazderková

Neopublic

Hanka.Pazderkova@neopublic.cz

Klíčová slova ČR-Maďarsko-léky-antikoncepce-firmy-Gedeon Richter-TABULKA

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Zdravotnictví

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.