Hvězda filmu Mnichov Eric Bana: Režisér Spielberg byl nemilosrdný, zavzpomínal

Hvězda filmu Mnichov Eric Bana: Režisér Spielberg byl nemilosrdný, zavzpomínal
Zdroj: TV Prima

Historické drama Mnichov je zajímavé hned v několika aspektech. Přestože se ho ujal věhlasný režisér, což by napovídalo tomu, že bude mít produkce dostatek času na to, aby vytvořila mistrovské dílo, bylo dokončeno za rekordní čas. Steven Spielberg se totiž s ničím nemaže. Jak na natáčení vzpomíná představitel hlavní role Eric Bana, jenž byl nominován na pět sošek Oscarů?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 03. 2020 17:04

Olympijské hry 1972. Jedna z nejtragičtějších událostí v moderních dějinách Izraele. Palestinská teroristická buňka Černé září zmasakruje tým domácích sportovců.

Po útoku se rozpoutá série nájemných vražd, které mají za úkol zničit strůjce atentátu. Jak se úkolu zhostí mladý příslušník tajné služby Avner (Eric Bana)? Kvůli misi musí totiž opustit těhotnou manželku. Dokáže se postavit do čela týmu nájemných zabijáků? A je skutečně potřeba trestat smrt smrtí? Na film Mnichov se můžete podívat dnes ve 21:55 na Prima Max.

Natočeno za půl roku

Produkce Mnichova trvala pouhých šest měsíců. Přesto to filmu podle Erica Bany nijak neuškodilo. "Je pravda, že náš rozvrh natáčení byl pěkně napjatý, ale u Stevena to není nic neobvyklého. Myslím si, že i kdybychom točili déle než rok, výsledek by byl stejný. Osobně mi takové tempo vyhovuje. Jednoduše se do své role ponořím a až je dotočeno, začnu zase vnímat okolní svět," uvedl Bana v rozhovoru pro stanici MTV.

Poslední klapka padla sedmdesátý den, pak se filmu ujala postprodukce.

Vynechané scény

Steven Spielberg nepřipouští během natáčení žádnou diskuzi o tom, co by mělo a nemělo ve filmu být. "Funguje to asi takto – dopoledne natočíte třeba tři scény a Steve si z nich vybere jen jednu, zbytek se smaže. A i když jste přesvědčeni o tom, že jste v tom odvedli dobrou práci, nezbude vám nic jiného, než s tím souhlasit," vzpomínal Bana.

Přísně tajné natáčení?

"Nemohu říct, že by bezpečnostní opatření u Mnichova byla nějak přehnaná, ale pravdou je, že šlo hlavně o to, aby se zamezilo pirátství. Scénář mohli číst jen herci. Ochranka byla také přísnější než obvykle," prozradil Bana.

Každá rada dobrá

Jestliže má někdo upřímnou snahu zlepšit se, Spielberg mu vždy pomůže. "Nemá problém člověka povzbudit. Zároveň ale nic zbytečně nerozpitvává. Když mu herec začne pokládat přehnané množství dotazů o tom, jak by měl danou scénu zahrát, řekne mu: Neřeš to. Postav se před kameru a hraj. Přemýšlet o tom můžeš až pak."

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články