Elizabeth Warrenová odstoupila z boje o demokratickou nominaci

Senátorka za stát Massachusetts Elizabeth Warrenová odstupuje z bojů o zisk demokratické nominace na prezidentku USA. S odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký její kampani to napsala agentura AP. Warrenová zaznamenala slabý výsledek při takzvaném volebním superúterý, kdy se hlasovalo ve 14 státech najednou. V nominačním klání tak nyní zůstávají z relevantních kandidátů pouze dva – bývalý viceprezident Joe Biden a senátor za Vermont Bernie Sanders. Senátorka uvedla, že zatím není připravena žádnému z nich vyjádřit podporu.

Warrenová se řadí společně se Sandersem k levicovějšímu křídlu Demokratické strany. Ačkoliv se na podzim loňského roku na chvíli nacházela podle průzkumů veřejného mínění v čele nominačního klání, v prvních čtyřech volebních soubojích se nikdy neumístila lépe než na třetím místě.

V úterý pak zaznamenala slabé výsledky a dokonce skončila až na třetím místě ve svém rodném státu Massachusetts.

Jejím hlavním soupeřem byl právě ideově blízký Sanders, jehož oddané podporovatele se jí nepodařilo získat na svou stranu, píše AP. Podle listu The New York Times byl však právě její výkon v předvolebních debatách začátkem konce kampaně miliardáře Michaela Bloomberga, který kvůli volebnímu neúspěchu z bojů odstoupil ve středu.

„V této kampani jsme byli ochotni bojovat a když to bylo nezbytné, nechali jsme po sobě na zemi spoustu krve a zubů,“ řekla Warrenová svému štábu. „A vím o jednom miliardáři, kterému byla upřena šance si tyto volby koupit,“ dodala s odkazem na Bloomberga, který vedl rekordně nákladnou kampaň financovanou čistě z vlastních zdrojů. 

Po odstoupení Warrenové a senátorky Amy Klobucharové, která kampaň ukončila před několika dny, v souboji o nominaci zůstává jediná žena – kongresmanka Tulsi Gabbardová z Havaje. Ta však zatím získala pouze dva delegáty na letní nominační sjezd a v podstatě nemá šanci na úspěch.

Pelosiová lituje, že v klání zbyli dva téměř osmdesátiletí muži světlé pleti

Nejvýše postavená demokratka v Kongresu Nancy Pelosiová ve čtvrtek vyjádřila politování nad tím, že o nominaci Demokratické strany, jež prosazuje mimo jiné práva mladých, žen a menšin, nyní soupeří dva téměř osmdesátiletí muži světlé pleti.

„Pokaždé, když mě představí jako nejmocnější ženu, téměř pláču, protože si přeju, aby to nebyla pravda,“ prohlásila Pelosiová. „Stále toužím po tom, abychom měli ženu v pozici prezidentky Spojených států,“ dodala.

V čele nominačního boje je nyní Biden, jehož kampaň zažila po neslavném začátku v prvních kláních nevídané znovuzrození po vítězství v primárkách v Jižní Karolíně. Biden v superúterý ovládl deset z celkových 14 států a podle AP získal zatím 596 delegátů z 1991 potřebných pro automatický zisk nominace.

Jeho hlavní protivník Sanders, který vedl po hlasování v prvních čtyřech státech, vyhrál v úterý v Kalifornii, která rozděluje nejvíce delegátů ze všech států. Momentálně má 531 delegátů. Sčítání v některých státech však zatím není u konce a z úterního hlasování ještě zbývá přidělit 215 delegátů.

Právě Bidena většina opozičních demokratů po celých Spojených státech považuje za největší naději pro odvolání Donalda Trumpa z Bílého domu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos mezi demokraty a jim nakloněnými nezávislými voliči, který ve čtvrtek zveřejnila agentura Reuters.

V průzkumu ze 4. až 5. března by 55 procent dotazovaných hlasovalo v demokratickém nominačním klání pro Bidena. Sanderse by v boji s Trumpem rádo vidělo 45 procent lidí. Na dotaz, který z těchto dvou kandidátů má větší šanci být zvolen prezidentem, si vybralo Bidena dvakrát více dotazovaných než Sanderse.