Nowruz festival 2020 – Vítání příchodu jara a Perský Nový rok

Koncert na oslavu perského Nového roku v Praze se promění v multikulturni festival Nowruz, který se uskuteční 20.3.2020 v prostorách Městské knihovny v Praze. Během dne proběhne řada tematických přednášek a večer diváci mohou přivítat příchod jara s hudbou a tancem. 

Nowruz je tradiční perský svátek, který vznikl před více než 3000 lety. Připadá přesně na den jarní rovnodennosti. Jeho poselství je však mezinárodní: oslavuje se nový život, probouzení přírody, nové začátky a konec zimy. Nowruz oslavuje na celém světě více než 300 milionů příslušníků různých národů: Íránu, Afghánistánu, Albánii, Gruzii, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu a v dalších zemích. 

Jak zdůraznil pořadatel festivalu, iránský hudebník žijící v Praze Shahab Tolouie: “K 10. výročí od zapsání Nowruzu do nemateriálního Kulturního dědictví UNESCO chceme zorganizovat více akcí jako přednášky, workshopy a koncert, aby to byl multikulturní festival vítání jara pro každého.” 

Tento ročník festivalu je obohacený o řadu přednášek. Tématem budou: zkušenosti s cestováním po Íránu, ukázka perských tradičních nástrojů a povídaní o Turkických a Tádžických oslavách. Tematická část je poprvé organizovaná ve spolupraci s Katedrou Blízkého východu University Karlovy. 

Vyvrcholením oslav bude večerní koncert dvou mezinárodně uznávaných Íránských hudebníků: Shahab Tolouie se skupinou, který je známý především díky své osobité tvorbě EthnoFlamenco nebo Persko-Španělská fúze a hraní na tříkrký nastroj Fusetar. A také Kioomars Musayyebi, hráč na strunný perský nástroj Santur. Je to starý nástroj lichoběžníkového tvaru, ze kterého pochází také cimbál. Jako v předchozích ročnících nebude chybět český host večera, tentokrát českým hostem festivalu je přední český kytarista Stanislav Barek.

 

Harmonogram:

15:00h. – Tádžikistán a oslava Nowruz

16:00h. – Hudba a nástroje Íránu

17:00h. – Neznámý Írán

18:00h. – Nowruz a Turkické národy 

19:00h. – koncert kapely Shahab Tolouie a hosté Kioomars Musayyebi a Stanislav Barek

 

Večer zpestří tradiční perský tanec v podání skupiny “Šírín dance ensemble”, společná příprava svátečního stolu „Haft Sin“ a také perská tradiční jídla, pití a sladkosti.

 

Místo konání: Přednášky – Klubovna městské knihovny v Praze

Koncert – Hlavní sál městské knihovny v Praze, (Mariánské nám. 98/1, 110 00).

 

Účinkující:

SHAHAB TOLOUIE – tříkrká kytara, flamenco kytara, zpěv

Shahab patří do skupiny hudebníků, kteří čerpají inspiraci v tradiční hudbě své rodné země. Jeho osobitý hudební styl lze nejlépe klasifikovat jako „world fusion “, on sám jej nazývá Ethno Flamenco nebo Persian Flamenco fusion.

Skupina:

GAVRILO ALEXIČ – baskytara

PETR HÁDR – bicí souprava

CARLO ZEGARRA ABANTO – perkuse

 

Hosté:

KIOOMARS MUSAYYEBI – perský santur

Věnuje se hře na Santur od osmi let a brzo začal se zajímat o nové vlivy, které přesahovaly tradičních rámec jeho výcviku v Teheránu. Fascinovala ho kombinace různých stylů hudby. V roce 2015 založil Kioomars Musayyebi Quartet se třemi dalšími hudebníky z Německa a Íránu.

 

STANISLAV BAREK – kytara

Přední český kytarista. Hraje sólo a v dalších hudebních projektech, např. ve skupině Njorek, Arionas, v duu s kytaristou Adibem Ghalim a hrál i s prof. Jiřím Jirmalem. Příležitostně hraje i s dalšími kytaristy jako je Tommy Emmanuel, Peppino D´Agostino atd. V českých kulturních kruzích je známý jako umělecký ředitel a pořadatel festivalu s 22 letou tradicí „Kytara napříč žánry”.

 

Perské jídlo: šéfkuchař Ata Alipour

 

Přednášky:

 

Tádžikistán a oslava Nowruz 

Tádžikistán je považován za součást Turkestánu – oblasti severně od Amúdarji. Tádžici si však uchovali vlastní variantu perského jazyka a kultury. A Nowruz u něj patří k největším tádžickým svátkům – jeho kořeny spadají do doby před tažením Alexandra Velikého do Střední Asie. Tádžické oslavy Nowruzu se podobají svátku Nowruz v Íránu, jsou zde však jisté rozdíly pramenící z odlišného lokálního vývoje. Dozvíte se o nich od L’ubomíra Nováka, Ph.D. 

 

Hudba a nástroje Íránu:

Perský hudebník Kioomars Musayyebi představí strukturu perské tradiční hudby, formy, stupnice  a tradiční perský nástroj Santur.

Dalším tématem bude současná situace provozování hudby v Íránu, její pozice a potenciál ve světě a ukázka fúze perské a španělské hudby.  Přednášku povede Česko-íránský hudebník a skladatel Shahab Tolouie a zároveň představí unikátní tříkrkou kytaru.

 

Neznámý Írán:

Současný Írán je zemí, o které se poslední dobou hodně hovoří, ale která je zároveň pro většinu Čechů velkou neznámou. Realita každodenního života je přitom jiná, než jak jí prezentují mainstreamová média. Tajemství Íránu poodhalí ve svojí přednášce o perštině a moderní perské literatuře PhDr. Zuzana Kříhová, PhD., která přednáší perštinu a perskou literaturu na FFUK v Praze. 

Peršanka Mona Khademi žijící v Praze pohovoří o prastaré zemi a jejích obyvatelích, tradicích a kulutře a poodhalí tajemství dávných památek odkazujících na bohatou historii.  

 

Nowruz a Turkické národy:

Na přednášce se dozvíte, co znamená Nowruz pro Turkické národy. Proč Nowruz slaví Ázerbájdžánci, ale Turci ho moc neznají. Jak se slaví Nowruz v turkických státech (Ázerbájdžánu, Turecku, Kazachstánu, Uzbekistánu, Kyrgyzstánu, Turkmenistánu, a u Tatarů).

Přednášku povede předsedkyně spolku KITAP: Elmira Lyapina, Ph.D.,  a také zazní Tatarská a Ázerbájdžánská hudba v podání mladé umělkyně Andrey Abubekirové, a na Turecký Sáz zahraje Kemal Deniz.

 

Lístky na koncert stojí  290,- Kč v pokladně Městské knihovny https://www.mlp.cz/cz/akce/e15240-nowruz-festival-2020/ nebo on-line na Goout.nethttps://goout.net/en/tickets/nowruz-festival-2020/nnhg/, akce zahrnuje i aktivity s volným vstupem.

Semináře zdarma:

15:00h. – Tádžikistán a oslava Nowruz

16:00h. – Hudba a nástroje Íránu

17:00h. – Neznámý Írán

18:00h. – Nowruz a Turkické národy 

19:00h. – koncert kapely Shahab Tolouie a hosté Kioomars Musayyebi a Stanislav Barek

FB event https://www.facebook.com/events/181720676445275/

 

Comments

comments

Vyhledat