Hlavní obsah

Motosalon zůstal, výstavní akce ale kosí hrozba koronaviru

Motosalon v Brně letos navštíví okolo 60 tisíc lidí.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Vlasta Macháčová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirová epidemie ničí nejrůznější odvětví po celé Evropě, pořadatelé ruší slavné veletrhy. Trpí tím tisíce českých výstavářů. Přesouvají se i veletrhy v Česku.

Článek

Když na začátku týdne Bezpečnostní rada státu nařídila biatlonový svátek v Novém Městě na Moravě bez diváků, na brněnském výstavišti zavládly obavy. Na tradiční Motosalon běžně míří přes 60 tisíc lidí za prodloužený víkend a organizátoři se báli rušení na poslední chvíli.

To se nestalo. Ve středu dostaly všechny další velké akce zelenou. Motosalon tak ve čtvrtek začal jen s kosmetickými preventivními opatřeními, která mají zamezit rizikům spojeným s koronavirem. Pořadatelé důkladněji čistí třeba madla dveří a místa s předpokládaným vyšším množstvím lidí. „Nekontaktovali nás žádní vystavovatelé, kteří by kvůli riziku účast rušili. Co se týče návštěvníků, jsou to ojedinělé případy. Peníze jim ale vracet nemůžeme,“ popsal mluvčí výstaviště Jiří Smetana.

Zatímco veletrhy měly štěstí, biatlonisté ostrouhali. Světový pohár v Novém Městě na Moravě se letos kvůli epidemii pojede bez diváků. „Rozhodnutí si musejí odkomunikovat ti, kteří sedí v bezpečnostní radě. Nám nezbývá než to respektovat,“ řekl šéf biatlonového svazu Jiří Hamza.

Bezpečnostní rada státu podle středečního vyjádření nechtěla riskovat velkou akci s mezinárodní účastí a škrtnutí diváků konzultovala s hygieniky.

Pořadatelům brněnské akce se ulevilo, že nemuseli řešit podobná opatření jako v Novém Městě na Moravě. „Návštěvníci Motosalonu jsou zejména Češi a Slováci. Ačkoli tu vystavují třeba italské značky, zastupují je většinou právě české, případně slovenské firmy,“ uvedl Smetana. Podle něj se v největší špičce v pavilonech shromáždí maximálně devět tisíc lidí.

I tak hrozba koronaviru na vystavovatelský byznys tvrdě dopadá. Evropské země zrušily nebo odsunuly v posledních týdnech čtyři sta mezinárodních veletrhů, třeba proslulý ženevský autosalon nebo knižní veletrh v Lipsku.

Podle informací Seznam Zpráv se až na příští rok přesune zemědělský veletrh Techagro a veletrh elektrotechniky Amper, který měl začínat už 17. března. Pořadatelé uvedli, že se nebojí bezprostředního rizika koronaviru, ale případných finančních ztrát, kdyby museli akce rušit na poslední chvíli.

Prezident Asociace výstavářských firem Jiří Carda popisuje situaci v evropském výstavářství jako bezprecedentní. Podle něj obor něco takového nezažil ani při dřívější finanční krizi. Čeští výstaváři hlavně v zahraničí připravují stánky i jejich vizuální podobu. „Je to jako tsunami. Když se vám v největší sezoně zhroutí trh ze sta na nulu, tak to nejde,“ řekl. Firem pohybujících se v odvětví je v Česku víc než stovka, aktuální situace se přímo dotýká přibližně tří tisíc lidí.

Roční obrat v odvětví se pohybuje kolem pěti miliard, už teď ale tuzemští výstaváři čítají ztrátu okolo sta milionů korun. V sousedním Německu se podle Cardy ztráty vyšplhaly až k deseti miliardám.

Dopady epidemie přímo pociťuje Martin Víšek z firmy Texo plus. Jen za poslední týden zrušili jeho firmě několik akcí. Jak s nadsázkou sdělil, kvůli nedostatku práce musel na dovolenou. „Pro nás je to katastrofa. Přišli jsme o dva veletrhy ve Frankfurtu, Light + Building a Musikmesse, ale i o jednu konferenci v Česku,“ vypočítal.

Největší problém je podle něj atypická výroba. Tu se v současnosti rozhodli pozastavit. Když se totiž výstava zruší na poslední chvíli a výrobky už jsou hotové, firma počítá jen ztráty. „Nyní dělají okolo deseti milionů. Už teď je to pro nás hraniční, nemáme dostatečné rezervy. Kdyby měla situace pokračovat, skončíme,“ doplnil Víšek.

Situaci ve světě pociťuje i brněnské výstaviště. Ředitel výstavby expozic Tomáš Moravec ale věří, že jde pouze o přechodné období. „Jde jen o to, abychom výstavy posunuli do správných termínů, kdy se uskuteční bez potíží. Veletrh je nástroj, který přináší zákazníkům nové možnosti a podporuje ekonomiku ve všech zemích světa. Už jen proto bude dál fungovat a potvrdí pozici,“ řekl.

Asociace výstavářských firem svolává na pátek v Brně krizové zasedání, kde hodlá požádat vládu o pomoc. O její formě chce dál jednat.

Podle informací Seznam Zpráv hrozí odklady dalších velkých výstavních akcí, i v Česku. „Prioritou je pro nás bezpečnost návštěvníků a vystavovatelů. Zatím vše diskutujeme s našimi partnery,“ dodal Moravec.

Reklama

Související témata:
Motosalon

Doporučované