Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Uznávaný tým ze Slovinska přivezl do Brna dechberoucí baletní inscenaci Dáma s kaméliemi

PR článek

Uznávaný slovinský inscenační tým pod vedením chorvatské choreografky Valentiny Turcu vytvořil pro Balet Národního divadla Brno původní balet na motivy románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi je bezesporu jedním z nejslavnějších milostných příběhů novodobé literatury. Příběh Marguerity a Armanda, krásné kurtizány a mladíka z lepší rodiny, se zprvu odehrává v Paříži ve vyšší společnosti a posléze na venkově, kam oba odjíždí za lepším a novým životem. Jejich hluboký a vášnivý vztah ale netrvá dlouho. Na nátlak Armandova otce Marguerite milého opouští a předstírá, že jej již nemiluje. Vrací se k dřívějšímu způsobu života a osamocena umírá. Armand se domnívá, že jej zradila a teprve po její smrti se dozvídá pravdu o síle její sebeobětující se lásky. V premiéře uvidí diváci hru v pátek 6. března v Janáčkově divadle.

Valentina Turcu byla během své kariéry u zrodu desítek inscenací po celé Evropě a získala mnohá ocenění. V roce 2018 byla prohlášena za tvůrkyni nových milníků v dějinách kvality a výrazu soudobého klasického baletu a ověnčena cenou Prešeren Fund, což je nejvyšší ocenění, kterého se může dostat umělcům ve Slovinsku. Její balet Smrt v Benátkách byl časopisem Dance Europe vybrán mezi pět nejlepších představení roku 2018. Také díky této inscenaci získala Valentina Turcu Chorvatskou hereckou cenu (zvanou též Chorvatský divadelní Oscar) jako nejlepší choreografka a Smrt v Benátkách jako nejlepší baletní produkce roku 2019.

Jde o nadčasové dílo, říká režisérka

Valentina Turcu si pro tento balet vybrala hudbu Franze Schuberta, která v hudebním aranžmá Andreie Pushkareva získala nový hudební rozměr. Hudebního nastudování s orchestrem Janáčkovy opery se ujal dirigent Robert Kružík. V inscenačním týmu Valentiny Turcu jsou významní slovinští výtvarníci. Autorem scénografie k baletu je Marko Japelj, který spolupracuje např. s Velkým divadlem v Moskvě (Bolshoi Theatre), kostýmní výprava je dílem výtvarníka Alana Hranitelje, který se pyšní spoluprací se slavným Cirque de Soleil.

„Tenhle román má renomé. Sexuální. Morální. Individualistické. Společenské. Jak důvěrné, tak skandální. Je to nadčasové dílo. Stylové, intenzivní a dráždivé. Bezpochyby ideální materiál pro taneční představení," prohlásila Valentina Turcu.

Diváci uvidí Dámu s kaméliemi v Janáčkově divadle v premiéře 6. března. Reprízy jsou pak naplánovány na  7., 8., 20., 21. a 27. března a 22. dubna 2020. Více informací k představení a možnost koupi vstupenek najdete na webových stránkách Baletu NdB.

Ohodnoť článek

Foto Ctibor Bachratý

Štítky dáma s kameliemi, balet, ndb, Národní divadlo Brno, camellia, Slovinsko, Brno, Janáčkovo divadlo, Alexandre Dumas starší, představení, Paříž, Franz Schubert, Smrt v Benátkách, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uznávaný tým ze Slovinska přivezl do Brna dechberoucí baletní inscenaci Dáma s kaméliemi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.