Kamarádi věří svým. Tenhle zápas klukům nezávidíme, tvrdí Klíma s Kamešem

Kdysi spolu váleli v pověstné formaci s Petrem Rosolem, během pátečního večera budou Petr Klíma a Vladimír Kameš na dálku sledovat klíčovou bitvu o záchranu. Klíma přeje Litvínovu, kde hokejově vyrostl, Kameš zase svému Kladnu. „Bude to ohromně psychicky náročné. Tenhle zápas klukům nezávidíme," shodují se někdejší skvělí útočníci a federální reprezentanti.

Sestoupit mohou i Pardubice, hlavně se ale bude rozhodovat v Litvínově. Přímý souboj Vervy s Rytíři bude ohromně napínavý. „Na konci sezony 2001-02 jsem zažil zápas s Kladnem, který rozhodoval o tom, kdo pak půjde do baráže. My to tehdy s Litvínovem zvládli, ale řeknu vám, bylo to něco neskutečného! Zažil jsem to v osmatřiceti a hrozně rád bych si tuhle zkušenost odpustil. Jako hráč bych u zítřejšího zápasu rozhodně být nechtěl," povídá Klíma.

Také Kameš najde ve vzpomínkách podobný mač. „Byl jsem ještě hodně mladý, když Kladno spadlo z federální ligy. Pořádně jsem si neuvědomoval tu ohromnou zátěž. Pak jsem pomáhal postoupit zpátky, později jsme sestoupili ještě jednou. A moc dobře si pamatuju, co člověk prožíval. Rvali jsme to a dřeli, ale bohužel. Když spadneš, vyloženě tě to sere!" hlásí upřímně.

Oba budou držet palce svým. „Sestup nikomu nepřeju, ale Litvínov spadnout nesmí!" reaguje Klíma. „Pro náš region by to byla tragédie. Loni nejvyšší soutěž opustil Chomutov, kdyby vypadl i Litvínov, bylo by to špatné. Jako majitel Kadaně si nedovedu představit, že bychom příští sezonu hráli v Chance lize proti Vervě."

Foto: Dalibor Kachlík, skkadan.cz

Kameš má také jasno. „Jsem Kladeňák, samozřejmě fandím Kladnu. Nebudu odhadovat, jak to dopadne, co se stane. Faktorů je spousta, ale musíš to uhrát na ledě," připomíná. Důležitý klíč k úspěchu vidí v psychice. „Soupeři to mají v hlavách, je to děsně těžká situace. Může pomoci první gól, Kladnu třeba i to, že vyhrálo poslední tři zápasy. Když se zbavíš deky z porážek, vždycky se dýchá lépe," přemítá.

Domácí prostředí bude na straně Vervy, jenže v pátečním duelu to nemusí být úplné výhoda. „Podle mě rozhodnou rozdíloví hráči. Litvínov má Hübla s Lukešem, kteří před pěti lety pomohli k titulu, teď bude jejich výkon klíčový pro záchranu," naznačuje Klíma. Rytíři byli v jednu chvíli blízko zkáze, poslední výsledky jim ovšem vrátily naději. „Hrají venku, ale to asi nebude to nejdůležitější. Stát se může cokoli. Fakt těžko odhadovat," zmiňuje Kameš.

S parťákem Klímou a ještě s Petrem Rosolem před lety prožili krásné hokejové časy. V Dukle Jihlavy i v reprezentaci. Tihle tři jsou pořád dobrými kamarády. Jenže osud tomu chtěl, že jejich týmy jdou teď proti sobě v bitvě o záchranu. „S Čavarem jsme v kontaktu, i když kvůli tomu pátečnímu utkání jsme si nevolali. Hecovat se nebudeme. Po delší době bychom se měli vidět v neděli na oslavě narozenin Oldy Válka v Jihlavě. To už bude po všem," říká Klíma. Kameš ale namítá, že to neklapne: „Máme s týmem zápas, bohužel nemůžu."

Foto: rytirikladno.cz

Kladenský bard měl podle svých slov k Litvínovu vždycky respekt. „Hrál se tam vynikající hokej. Byli odtud kluci, kteří to fakt uměli. S Kozlem a s Petrem Rosolem jsme si hokejově skvěle rozuměli," vzpomíná. Teď ale budou každý fandit klubu, který je vychoval. „To je pochopitelné. Kladno to musí zvládnout," povídá jasně Kameš.

Ani jeden z nich se na Zimní stadion Ivana Hlinky nevydá. „Mám tady přátele ze zámoří, pojedeme se podívat na utkání do Hradce Králové, kde hraje syn Kevin," přibližuje bývalý útočník Detroitu, Edmontonu či Tampy Bay. „Sice budu tam, ale moje duše v Litvínově. Na dálku to chci určitě sledovat, úplně vidím, jak se budu nervózně klepat."

Kameš zase trénuje mládež v PZ Kladno, moc volného času nemá. „Neviděl jsem poslední utkání Rytířů s Boleslaví, byl jsem s naším mančaftem na zápase. Ale v pátek večer si to nenechám ujít a sednu k televizi. Budou to nervy. Věřím, že se Kladno zachrání," uzavírá Kameš.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz