https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-noc-divadel-v-listopadu-se-zameri-na-ekologicka-temata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní Noc divadel v listopadu se zaměří na ekologická témata

6.3.2020 00:17 | PRAHA (ČTK)
Letošní osmý ročník Noci divadel se 21. listopadu s podtitulem Divadlo a udr(život)elnost zaměří na ekologická témata.
Letošní osmý ročník Noci divadel se 21. listopadu s podtitulem Divadlo a udr(život)elnost zaměří na ekologická témata.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní osmý ročník Noci divadel se 21. listopadu s podtitulem Divadlo a udr(život)elnost zaměří na ekologická témata. Zúčastněná divadla se budou věnovat změně klimatu, udržitelnosti, nadprodukci a podobně. Ekologickým tématům v umělecké tvorbě i divadelním provozu se budou organizátoři věnovat v průběhu celého roku. První akcí bude od 24. do 27. března instalace na náměstí Václava Havla. Včera o tom za pořadatele informovala Eliška Míkovcová.
 

"Po dohodě se zúčastněnými divadly se každý rok snažíme dát Noci divadel jasné téma. Pod loňským mottem "30 let divadla a demokracie" tak řada zapojených divadel reflektovala výročí sametové revoluce. V letošním roce jsme zvolili aktuální společenské téma související s udržitelností lidské civilizace. Divadla totiž mohou významně přispět k větší citlivosti vůči klimatické krizi," uvedla Martina Pecková Černá z Institutu umění - Divadelní ústav (IDU), který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje.

První událostí letošní Noci divadel, během které bude představeno téma Divadlo a udr(život)elnost, je instalace na náměstí Václava Havla, která se ve dnech 24. až 27. března připojí k oslavám Mezinárodního dne divadla, Světového dne loutkářství a Mezinárodního dne divadla pro děti a mládež. Program pro veřejnost nabídne performance, workshopy, diskuse či prezentace.

Kromě březnové instalace chystají organizátoři například edukační Zelené čtvrtky, ve kterých se rovněž zaměří na ekologická témata a příklady dobré praxe v divadelním provozu. Možnostem šetrného provozu a tomu, jak uchopit téma klimatické krize kulturními organizacemi, se IDU věnuje také v platformě Kultura pro budoucnost.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40.000 návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravilo 52 divadel a souborů. Více informací je na webu www.nocdivadel.cz.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist