COVID-19: Pravda o přenosu viru! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

COVID-19: Pravda o přenosu viru!

Obyčejný smrtelník si už respirátor nekoupí. Až do odvolání.
Obyčejný smrtelník si už respirátor nekoupí. Až do odvolání. (Reuters, R. Klejch)

Onemocnění Covid-19 odhalily testy u dalších čtyř lidí v České republice! Jedním z pacientů je matka (66) prvního nemocného v Česku, zastupitele Děčína Petra Toncara (43). Celkem na infekčních odděleních nemocnic leží 12 osob, jejichž organismus napadl nový koronavirus. U dalších se na výsledky čeká.

„Jedná se o blízký rodinný kontakt prvního případu z Ústí nad Labem,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. V Ústí byl jako první hospitalizován právě Toncar (43), který pobýval se čtyřmi dětmi, partnerkou a přáteli na lyžařské dovolené v Itálii. Podle informací Aha! nyní onemocněla jeho matka, která s nimi v zahraničí nebyla. Ještě v pondělí napsala na Facebooku Sokola Maxičky: „Abych předešla panice... Petrova manželka, jejich děti a já máme karanténu. Pro Sokol nic nehrozí, jen já 14 dní nebudu v sokolovně.“ Nyní ji čeká převoz do Nemocnice Na Bulovce, kde se léčí i její syn. Podle předpokladů byl potvrzen koronavirus u muže z Prahy, jeho manželka se léčí od středy. „Oba jsou v izolaci v Nemocnici Na Bulovce,“ doplnila Štěpanyová. Ve stejné nemocnici se léčí další dva nově pozitivní, Ital a Čech, kteří přijeli z Itálie.

Víte, že...
......ministr zdravotnictví Adam Vojtěch označil italské Passo Tonale za rizikovou oblast a nedoporučil do tohoto střediska cestovat?

Covid-19 aktuálně
Kolaps zdravotní sestry
Zdravotní sestra z nemocnice v Ústí nad Labem, která přijímala dva pacienty s prokázanou infekcí, zkolabovala. Test na koronavirus u ní byl zatím negativní. Přesto se ještě do práce nevrátí. „Byla přijata se známkami vyčerpání a nachlazení. Z důvodu předběžné opatrnosti je v izolaci a podrobuje se všem vyšetřením,“ uvedl primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

Vyšetření přímo doma
Lidé s podezřením na koronavirus od včerejška nemusí do nemocnice, testovat se mohou nechat doma. Stačí zavolat na hygienu nebo linku 112 a požádat o radu. Přijede za nimi infekční sestra ve speciální sanitce. V Praze si nechalo udělat výtěr z nosohltanu celkem deset lidí. Ve středních Čechách vyšetřili pět osob. Domácí testy budou postupně zavádět i další kraje, mají zabránit šíření nákazy.

Nevhodný žert ve škole
Velké pobouření vyvolal nevhodný vtip na facebookové skupině studentů průmyslovky v Mladé Boleslavi. Větu »Máme tady koronavirus, škola se zavírá! « si přečetlo i vedení školy. „Na autora této poplašné zprávy podáváme trestní oznámení,“ zareagoval ředitel Václav Bohata, který se obrátil na policii. „Prověřujeme, zda došlo k trestnému činu,“ potvrdila Aha! policistka Lucie Nováková.

Testy stanoví hygienik s lékařem
Testy kvůli případné nákaze koronavirem se dosud dělaly pouze u lidí, kteří se vrátili z rizikových oblastí. Nově je zdravotníci provedou všem, u kterých to stanoví lékař a hygienik. Za změnou stojí případ ženy z Prahy 6, která se nakazila v »bezpečné« části Itálie.

Hrad si objednal 695 masek
Kvůli šíření koronaviru si správa Pražského hradu objednala 695 masek a také filtry či obaly na masky za zhruba 1,2 milionu korun. „Masky byly pořízeny jednak kvůli ochraně před koronavirem a jednak pro pracovníky, kteří dohlížejí na odstraňování azbestu ve Španělském sále. Co se koronaviru týče, na Pražském hradě pracuje přes 400 zaměstnanců, z nichž téměř polovina je v každodenním styku s turisty z celého světa,“ řekl serveru Aktualne. cz mluvčí hradní správy David Šebek.

Nucené prázdniny
V Itálii včera pro 8,5 milionu žáků a studentů začaly desetidenní prázdniny, zavřelo se téměř 60 tisíc školek, škol a univerzit. Na severu země se ruší i mše.

Španěl se uzdravil
Prvního španělského pacienta (62) uzdravily léky na HIV a roztroušenou sklerózu. „Kombinace účinných látek lopinavir a ritonavir blokuje HIV a ten je velmi podobný koronaviru,“ popsal Santiago Moreno z infekčního oddělení madridské nemocnice, kde pacienta vyléčili.

Počet obětí stále roste
Počet obětí koronaviru už po Číně (3016) a Itálii (148) překročil stovku i v Íránu.

Máme poloviční platy
„Nejsme přímo realizátoři, ale z 90ti procent máme projekty v Německu, takže nás situaci velmi zasáhla. V kalkulacích škrtáme položky za uskutečněné zakázky. Už teď vím, že budeme v minusu nejméně dva miliony. Udělali jsme proto opatření, že jsme šli všichni na poloviční platy. Kdyby to ale přetrvávalo, museli bychom začít propouštět,“ uvedl jednatel designerské firmy.

Česka se to netýká
Akce na území České republiky se konají beze změn. Bezpečnostní rada státu ve středu rozhodla o tom, že se hromadná shromáždění plošně zakazovat nebudou. Výstaváře to ale nezachrání. Jsou téměř výhradně orientováni na export a živí je mezinárodní akce, přičemž největším zákazníkem je právě německý trh.

Desítky zrušených veletrhů a stamilionové ztráty: Budeme žádat o uvěry, musíme zaplatit nájmy a lidi!
Ztráty šplhají do stamilionů a české výstavářské firmy se ocitly na pokraji své existence. V době největší sezony se kvůli onemocnění Covid-19 ruší veletrhy a výstavy po celém světě. Krizový štáb bude proto žádat vládu o pomoc. V Evropě bylo ke konci února zrušeno 111 veletrhů a další se ruší. „Považujeme to za neadekvátní reakce na vzniklou situaci. Bohužel kvůli obecné hysterii ruší organizátoři i akce těsně před zahájením, když už naše firmy mají pracovníky a materiál na místě,“ řekl Aha! prezident Asociace výstavářů ČR Jiří Carda.

Zhroucení trhu
Veletrhy se ruší v závislosti na rozhodnutí vlády konkrétní země, případně samotného pořadatele. „Je to úplné bezprecedentní zhroucení trhu. Jedete na plný plyn a najednou ze dne na den jste ze 100 procent na nule,“ popsal Carda. Kvůli zoufalé situaci se dnes v Brně sejde oborový krizový štáb, který bude žádat vládu o finanční pomoc, případně úlevy například na sociálním pojištění zaměstnanců. Ztráty sahají do stamilionů a zdroje na překlenutí krizové situace mají prý firmy vyčerpané.

 

 

Jedna za druhou
Mezi zrušené akce patří například největší světový veletrh cestovního ruchu ITB Berlín, nejprestižnější veletrh mobilních technologií MWC v Barceloně nebo investiční veletrh ve francouzském Cannes MIPIM. „Ruší se akce napříč Evropou, například v Düsseldorfu nebo ve Frankfurtu či Berlíně,“ doplnil Carda. Z poloviny března na květen se přesouvá týden módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week. „Počítáme s účastí mnoha zahraničních hostů ze světových metropolí módy včetně Milána, kteří vzhledem k opatření Bezpečnostní rady státu nebudou moci v březnu přiletět,“ oznámil ředitel přehlídky Lukáš Loskot.

Česka se to netýká
Akce na území České republiky se konají beze změn. Bezpečnostní rada státu ve středu rozhodla o tom, že se hromadná shromáždění plošně zakazovat nebudou. Výstaváře to ale nezachrání. Jsou téměř výhradně orientováni na export a živí je mezinárodní akce, přičemž největším zákazníkem je právě německý trh.

Ztráty jsou likvidační
„Když třeba vyrobíme zakázku, odvezeme ji do Německa, kde potom dostaneme výchozí informaci až v průběhu akce, že se ruší, musíme demontovat a vrátit se. Náklady se nám ale už nevrátí a dostáváme se do problému. U nás jsou ztráty de facto likvidační, budeme žádat o úvěry, musíme zaplatit nájmy a lidi. Zajímalo by mě, jakým způsobem to stát hodlá řešit,“ řekl jednatel firmy Dajan Servis.

Máme poloviční platy
„Nejsme přímo realizátoři, ale z 90 procent máme projekty v Německu, takže nás situaci velmi zasáhla. V kalkulacích škrtáme položky za uskutečněné zakázky. Už teď vím, že budeme v minusu nejméně dva miliony. Udělali jsme proto opatření, že jsme šli všichni na poloviční platy. Kdyby to ale přetrvávalo, museli bychom začít propouštět,“ uvedl jednatel designérské firmy.

Virus chytí i pes!
Chlupaté nebezpečí? Koronavirem se mohou podle hongkongských vědců nakazit i psi. Žádná čtyřnohá časovaná bomba šířící infekci s každým láskyplným olíznutím páníčkovi ruky se z nich ale prý nestane. Žena z Hongkongu onemocněla koronavirem, léčila se doma a karanténu trávila ve společnosti svého pomořanského psíka. Když lékaři hafana 26. února otestovali, odhalili slabou přítomnost viru v jeho krvi. Se stejným výsledkem se vrátily i testy provedené o dva a čtyři dny později. Příznaky nemoci ale zvíře nemělo. „Pes je v karanténě, ale zdravý a daří se mu dobře. V tuto chvíli nemáme žádný důkaz o tom, že by domácí mazlíčci mohli být zdrojem nákazy Covid-19 nebo že by se onemocnění u nich mohlo rozvinout,“ řekl podle agentury AP zástupce hongkongského Úřadu pro zemědělství, rybolov a životní prostředí. Aktuálně to tedy vypadá, že zvířata mohou virus chytit, nebudou ho ale šířit. Protože jde ale stále o novou nemoc, odborníci přece jen radí opatrnost a dodržování hygieny. „Vyhněte se pusinkování mazlíčků, ale nepanikařte. V žádném případě není důvod zbavovat se psů,“ konstatovali vědci. Další vyšetření čekají i jiného hongkongského psa, u něhož byl první test negativní. Vědci si myslí, že nový typ viru se poprvé objevil u netopýrů, od nichž přešel na jiné druhy, možná malé, divoce žijící savce. Od nich se nakonec nakazil člověk, a to tak, že nakažené zvíře snědl.

Čeští veterináři jsou opatrní
O tom, že by se mohl onemocnět Covid-19 i pes, pochybuje český veterinář Alexandr Skácel. „Situace se může vyvíjet, alespoň zatím platí, že na psa to přenosné není. Kočka má od roku 1997 svůj koronavirus FIP neboli infekční zánět pobřišnice. Na to umírají. Je to jiný sérotyp, na člověka přenosný není,“ uvedl Skácel a doplnil: „Virus je nový, může se měnit, ale já bych nedělal předčasné závěry z jednoho výzkumu. Podobně mluví i zvěrolékařka Michaela Riedlová. „Podle mě je předčasné cokoli tvrdit. O koronaviru se toho zatím moc neví ani u lidí, natož u zvířat,“ řekla Aha!.

Koronavirus a čeští zaměstnanci: Karanténa připravuje rodiny o peníze, ale mohlo být i hůř, upozorňuje Středula.

Video se připravuje ...

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.