InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Doktora z Protivína soud očistil. Čelil obžalobě z pokusu o znásilnění pacientky

Ilustrační foto. , Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

Ilustrační foto.     Autor: Petr Eliáš - Jižní Čechy TEĎ

PÍSEK/TÁBOR – Táborská pobočka Krajského soudu v Českých Budějovicích definitivně potvrdila zproštění obžaloby lékaře z Protivína Vladimíra Webera, který byl souzen pro možný pokus o znásilnění pacientky přímo v ordinaci. Okresní soud v Písku vloni na podzim lékaře zprostil obžaloby s odůvodněním, že popisovaný skutek není trestným činem, protože ve výpovědích, svědectvích a důkazech se objevují rozpory a pochybnosti. Neprokázalo se ani násilné chování Vladimíra Webera, které by podle soudu muselo pokus o znásilnění provázet. Okresní státní zastupitelství se proti zproštění odvolalo a tak se kauza dostala k táborské pobočce Krajského soudu v Českých Budějovicích.


Co se stalo

K incidentu v ordinaci mělo dojít 23. května 2018. Žena přišla k lékaři v Protivín původně svými dětmi. Pak si ale sama stěžovala na bolesti břicha a hrudníku. Až potud popisují příběh obě strany stejně. Co se ale dělo pak, to ví je samotní aktéři. Lékař Vladimír Weber tvrdí, že šlo o běžnou prohlídku, která proběhla standardně. Žena naopak uváděla, že ji lékař napadl, povalil na lehátko, osahával a chtěl po ní sex.

U soudu tvrdila, že křičela o pomoc a vyběhla z ordinace rozrušená. A prý se necítila dobře, ani když se vracela pro zapomenutý mobil. Většina svědků to ale popřela. Z ordinace prý nic slyšet nebylo a žena vycházela v pohodě. Jen jediná svědkyně uváděla, že poškozená při odchodu z ordinace mluvila o tom, že doktor je úchyl. Okresní i krajský soud označily verzi poškozené za nevěrohodnou a ženě nebylo nic platné ani tvrzení, že ji lékař škrtil a proto nemohla hlasitěji křičet. Žádné stopy násilí lékaři na jejím těle nenašli.

DNA na prsu

Dalším důležitým důkazem měla být stopa DNA na ňadru poškozené. Jednalo se o lékařovy sliny. On sám tvrdí, že trpí nadměrnou tvorbou slin, které si utírá rukou, a na hrudník se mohly dostat při vyšetření hrudníku. Soudní znalec uvedl, že tento způsob přenosu slin se nedá vyloučit. Navíc přišla žena do ordinace bez spodního prádla.

Okresní soud v Písku lékaře obžaloby zprostil a jeho závěry potvrdil ve čtvrtek 5. března také krajský soud v Táboře. Předseda senátu Zdeněk Pořízek uvedl, že předložené důkazy jsou závažné, ale skutek, pro který byl Weber souzen, neprokázaly. „Musíme akceptovat hodnocení důkazů provedené soudem prvního stupně a jeho závěry o existujících pochybnostech," řekl Pořízek. Souhlasil s ním Weberův advokát Pavel Dostál, který navrhnul zamítnutí odvolání státního zástupce a tedy i potvrzení zprošťujícího rozsudku. Řekl, že okresní soud vyslechl velký počet svědků, i těch, kteří neměli s činem nic společného. „Jednání paní poškozené bylo zjevně účelové, aby si se svým příbuzenstvem vylepšila majetkovou situaci," zmínil Dostál.

Brzký konec?

Státní zástupkyně Libuše Pospíšilová namítla, že Okresní soud v Písku vyvodil závěry předčasně. Podle ní bylo namístě nechat provést ještě sexuologické a psychologické vyšetření. Soudce Zdeněk Pořízek zamítl další důkazní návrhy jako nedůvodné. Zmínil, že si Vladimír Weber sám zašel k psychiatrovi a nechal si udělat posudek. I když soudci přijde podezřelé, že se lékař u psychiatra neustále odvolával na problémy s nadměrnou tvorbou slin, která ho prý trápí několik let. Soudci Pořízkovi se nezdá fakt, že žádné starší lékařské zprávy o tomto problému nehovoří a Vladimír Weber ho začal prezentovat až v době, kdy se začalo mluvit o stopě slin na ňadru poškozené.

Příbuzní u soudu

Aby toho nebylo málo, před časem čelila obžalobě i údajně napadená pacientka se svými příbuznými. Byli viněni z vyhrožování a vydírání, protože po incidentu v ordinaci měli s ženou přijít zpět a doktoru Weberovi vyhrožovat. Řekli si o peníze s tím, že nebudou věc hlásit na policii. Také v tomto případě se výpovědi obou stran rozcházely, protože lékař tvrdil, že měl strach z napadení, a proto nějaké peníze vytáhl. Rodina údajně poškozené ženy zase tvrdila, že jim lékař cpal peníze sám, aby se věc ututlala. Okresní soud v Písku i v tomto případě rozhodl, že není dost důkazů a skutek není trestným činem. Postoupil ho městskému úřadu k přestupkovému řízení a ten podle obhájce Pavla Dostála uznal u všech aktérů vinu.

V závěru líčení u krajského soudu v Táboře si pak soudce Zdeněk Pořízek neodpustil osobní hodnocení celé kauzy. I když se podle něj nepodařilo prokázat, že se lékař dopustil trestného činu, sumář důkazů a tvrzení pacientek, z nichž některé také potvrzovaly sexuální narážky a návrhy, je podle něj natolik vážný, že by byl zajímavý pro případné disciplinární řízení České lékařské komory kvůli neetickému chování. „Nemá dostatečné morální zábrany. Z představy, že k takovému lékaři chodí má matka, nebo bude chodit má dcera, až vyroste, se mi dělá zle. Za touto větou si opravdu stojím," dodal předseda senátu Zdeněk Pořízek a podotkl, že v tomto případě byla hranice mezi zproštěním a odsouzením velmi tenká.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Kertesz 

    Reagovat

     

    Jo je to prase, nevím co tam ještě dělá jako Doktor????.
    Stížností bylo více, ale tady je to jedno. SME v Čechách????

    Vloženo 13.3.2022 20:50:55

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace