Řekyně nám přeložila tamní noviny. Bude se vám chtít brečet z toho, co se tam děje. Právě teď, právě v tento okamžik

06.03.2020 13:50

Turecko posílá k hranicím s Řeckem několik stovek dalších policistů. Mají se pokusit zadržet nápor desetitisíců migrantů, které kvůli nelegálnímu překročení hranic posílají Atény zpět. Kvůli střetům s řeckou policií a armádou už prý bylo zraněno nejméně 164 lidí. Napětí mezi oběma stranami však nekončí. ParlamentníListy.cz mají navíc k dispozici překlad jen některých článků a reakcí, které v Řecku v těchto dnech vycházejí. Pro redakci je přeložila Pynelopi Cimprichová, jejíž rodiče jako uprchlíky přijalo Československo v rámci humanitární pomoci v době občanské války v Řecku.

Řekyně nám přeložila tamní noviny. Bude se vám chtít brečet z toho, co se tam děje. Právě teď, právě v tento okamžik
Foto: Screen Youtube
Popisek: Migranti na řecké hranici

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

77%
19%
hlasovalo: 19414 lidí
„Jsem původem Řekyně a některé údaje jsem převzala i z řeckých novin. V říjnových volbách 2018 jsem kandidovala do Senátu. Dnes jsem na Parlamentních listech přepsala příjmení z Valsamisová na Cimprichová a vložila status občanka ČR,“ uvedla autorka textu, z něhož budeme čerpat, v pátek dopoledne.

Obsah e-mailu lze interpretovat jako otevřený dopis. Adresován je prezidentovi a premiérovi České republiky a jeho cílem je především upozornění na špatnou situaci na řeckých hranicích. Vybrané pasáže byly redakčně kráceny, jejich smysl ovšem zůstal stejný.

„To, co se děje na dnešních hranicích s Tureckem, je invaze. Organizovaná islámská migrace. To nejsou uprchlíci, to je regulérní armáda mladých, dobře živených, všeho schopných chlapů. To je válka. Máme právo se bránit,“ uvádí ve svém dopise žena, jejíž rodiče přijalo Československo v rámci humanitární pomoci v době občanské války v Řecku.

„Mám řecký původ, narodila jsem se tady řeckým rodičům, které jako uprchlíky přijalo Československo v rámci humanitární pomoci v době občanské války v Řecku. Maminka byla nejprve v Maďarsku. Byli to opravdoví uprchlíci, kterým šlo o život. Za pomoc byli neskonale vděčni a já jsem dodnes. Podstatné poselství, které jsem si odnesla z výchovy, je slušnost, spravedlnost a být vždy na straně míru,“ uvedla farmaceutka Pynelopi Cimprichová.

Jak ale vnímat situaci v Řecku očima tamních obyvatel?

„Přemýšlejte o lidských právech řeckých občanů, jejich právu na důstojnost a bezpečnost. Musí také žít a účinné kroky proti šílenství Erdogana a islamistů by mělo být naším prvořadým zájmem. Je to degradace, když jste oloupení a zabití kvůli nějaké věci. Nebo když jste zmláceni tak moc, že už nevstanete z lůžka do konce života, a přitom jste ještě celou dobu znásilňováni. Je to degradace, pokud je masivní bezdomovectví v Řecku, zatímco lidé, kteří námi pohrdají, dostávají plnou podporu na daleko více než minimum potřebné k přežití,“ naleznete na stránkách jednoho z tamních periodik, jehož překlad máme k dispozici.

Migranti na hranicích prý také říkají: „Chceme jít do Evropy. Vaše země je cesta, most, přes který přejdeme. Nežádejte nás se vrátit zpátky. Nevrátíme se zpátky. Již jejich děti mluví o tom, že nás povraždí a zničí. Otevřeně se islamisté vyjadřují, že islám bude vládnout světu,“ zmiňuje také autorka otevřeného dopisu.

V řeckých médiích se podle jejích slov objevila také následující tabulka. Státní příslušníci zatčení na řeckých hranicích od 28. února do 5. března 2020: Afghánistán 64 %, Pákistán 19 %, Turecko 5 %, Sýrie 4 %, Somálsko 2,6 %, Irák, Írán, Maroko, Etiopie, Bangladéš, Egypt 5,4 %.

Anketa

Je Michaela Šojdrová dobrá politička?

1%
99%
hlasovalo: 17243 lidí
„Na Lesbosu povstali místní lidé. Odhánějí čluny od břehů a nepřejí si zde neziskové organizace a ani lidi z OSN, kteří migraci podporují. Kostel v Lesbosu byl zničený nelegálními přistěhovalci. Ale šílenci vám řeknou, že Řecko je agresorem,“ podivuje se dále.

Ani tím ovšem aktuální stav řeckých věcí nekončí.

„Turecko ozbrojuje invazisty, protože mu EU nepomáhá při invazi do severní Sýrie. Nejedná se o syrské uprchlíky, kteří prchají před válkou, která v Sýrii pokračuje vlastně zase kvůli Turecku, zejména v Idlíbu, protože Turecko zase neplní své sliby. Migranti jsou většinou muži, Afghánci, Pákistánci, Severoafričané, kteří se snaží do Evropy velmi násilně vstoupit. A jak se chovají na hranicích, chovají se pak tak i ve státech, kde je přijímají. Tyto neblahé zkušenosti jsou už v EU opravdu rozsáhlé,“ konstatuje dále.

A reakce České republiky na nepřehlednou, nebezpečnou a velmi složitou mezinárodní situaci? Ministr vnitra Jan Hamáček v pátek pro Radiožurnál uvedl, že Česko pošle na pomoc Řecku osm policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…