Historie džínů: Od pracovního oděvu až po neodmyslitelnou součást šatníku

Historie džínů: Od pracovního oděvu až po neodmyslitelnou součást šatníku
Zdroj: pixabay.com
Kultovní Levis 501 stojí za džínovým boomem. Původní montérky se staly hitem po celém světě. A neodmyslitelným znakem rebelství.V 60. letech minulého století za tzv. éry hippies bylo v módě si džíny různými nášivkami či samolepkami dozdobovat.Roztrhané džíny se staly symbolem rebelství už v 70. letech minulého století. Moderní jsou dodnes."Zvonáče" zažívají slávu ve vlnách. + 1 fotka+ 2 fotky

Jejich vláda trvá už 147 let a stále patří mezi nejoblíbenější část každodenního oblékání. A to nejen u žen, ale i u mužů. Řeč je o džínech. Znáte vůbec jejich historii?

Klára Trousilová
Klára Trousilová 06. 03. 2020 14:00

Džíny měly původně sloužit jako pracovní oděv zlatokopů v USA. Jejich pevný materiál zajišťoval dlouhou výdrž. Na popularizaci těchto kalhot měl velký vliv třeba James Dean či Marilyn Monroe. Ale od pracovního úboru až po nezbytný módní doplněk uběhla dlouhá cesta.

Džíny jako pracovní oděv zlatokopů

V roce 1853 se v americkém San Franciscu otevírají brány továrny na textil. Tu zakládá mladý Němec Levi Strauss. Amerikou pulzuje zlatá horečka, a tak Strauss doufá, že i on dokáže v tomto odvětví zbohatnout. V tu dobu ovšem ještě netuší, že bude stát za zrodem jednoho z největších módních úspěchů.

V této továrně také nakupuje látky krejčí Jacob Davis. Ten se snaží splnit přání své zákaznice, která si stěžuje, že její muž všechny své pracovní kalhoty hned zničí.  Nejvíce trpí kapsy. A tak Davis vymyslel primitivní nápad, jak kapsy více zpevnit. Konkrétně pomocí nýtů. V tu ránu se z kalhot stal hotový hit. Bohužel pro Davise jej začali napodobovat i jiné krejčovské firmy. A tak Davisovi nezbývalo nic jiného, než si svůj nápad patentovat. Poplatek za patent se v té době pohyboval okolo 68 dolarů. Ty ale Davis v danou chvíli neměl. Proto se v roce 1873 Davis vydal za majitelem textilky Straussem, kterému svůj nápad popsal. Tomu se myšlenka zalíbila a potřebné finance mu poskytl.

Nýty – důležitá součást kalhot

Nýty, které slouží ke zpevnění kapes, se staly poznávacím znamením k džínům s názvem Levis 501. Ve své době ale nesly jednoduchý název XX. Ve 20. letech minulého století se na oděvu objevuje zip. Absolutní džínové šílenství nastává až o deset let později. Kalhoty již přestávají sloužit jako pracovní oděv a stávají se důležitou součástí šatníku mladých lidí. Džíny jsou považovány za symbol revolty teenagerů. Proto ten, kdo je má na sobě, je označovaný jako rebel. Dokonce v té době existovaly i školy, které vydaly přísný zákaz nošení džínů do budovy.

Za tzv. éry hippies frčí zvonové džíny, které doplňují různé nášivky, perly či samolepící obtisky. Důležitou součástí kalhot je džínová bunda. O dvacet let později nastávají zlaté časy džínů. Jsou vyvíjeny nové techniky úprav a vymýšlejí se různé módní kreace. Každý nutně musí mít roztrhané kalhoty či kalhoty s vysokým pasem.

Americký vynález s italským názvem

Název džíny vznikl až o necelých 90 let později, než byly ušity. A to konkrétně v roce 1960. Proč tedy džíny? Původ názvu sahá do italského Janova. Odvozený je z bleu de Génes čili janovské modři. Tato barva se používala k obarvení denimu, ze kterého se kalhoty vyrábějí. Firma Levis převzala tento název od teenagerů, kterým se označení montérky moc nelíbilo. U nás se jednu dobu používalo pro tento druh oděvu pojmenování texasky, později rifle, což byl název odvozený od italské firmy, jejíž výrobky byly v předrevoluční éře dostupnější než levisky.

Původní značky jako je Levis, Wrangler či Lee jsou stále populární. Kultovní kalhoty, které stojí za zrodem celého džínového boomu, Levis 501, seženete na pultech i dnes. A pro zajímavost. Přemýšleli jste někdy nad tím, k čemu slouží malá kapsička nad pravou přední kapsou? Ta se na džínách objevila až v roce 1902 a sloužila k nošení kapesních hodinek.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články