Český lev 2020: Kdo získá sošku za nejlepší hudbu? Vyhrát mohou Skleněný pokoj, Na střeše i Staříci

Vydáno 06.03.2020 | autor: redakce

V sobotu 7. března poznáme letošní vítěze křišťálové sošky Českého lva. Posviťme si na kategorii, která možná není v centru dění, ale rozhodně si zaslouží pozornost. Představujeme nominované za nejlepší hudbu.

Český lev 2020: Kdo získá sošku za nejlepší hudbu? Vyhrát mohou Skleněný pokoj, Na střeše i Staříci Na střeše

Na rozdíl od amerických Oscarů nemáme ocenění za nejlepší filmovou píseň, ale za nejlepší hudbu obecně. Snad i proto není tato kategorie v případě Českých lvů pod takovým drobnohledem jako u větších amerických bratrů. 

Elton John získal Oscara za píseň k filmu Rocketman. Nejvíce sošek má Parazit

Amnestie - Matúš Široký, Jozef Lupták

Snímek Amnestie pojednává o polistopadových událostech, konkrétně o rozsáhlé amnestii tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Za atmosférickou hudbou k němu stojí slovenská skladatelská dvojice Matúš Široký a Jozef Lupták. Široký se do povědomí posluchačů dostal hudbou k videohře Mafie 2, od té doby skládal muziku k několika filmům i seriálům. Lupták takové zkušenosti nemá. 

 

Hodinářův učeň - Ivan Acher, Michal Novinski

Pohádka v česko-slovenské koprodukci si vysloužila spíše vlažné ohlasy, s výjimkou hudby. Na té začal pracovat Michal Novinski, posléze si ke spolupráci přizval Ivana Achera.

Oscar 2020: Nejlepší filmová skladba roku? Vyhrát může Elton John i hit z Ledového království

Jeho volba představuje překvapení, protože pracuje spíš na alternativních projektech, ale znovu dokázal, že je zkušeným a nápaditým skladatelem, který zvládne rozmanité výzvy.


Na střeše - René Rypar

Rypar se podle svých slov pokusil vytvořit "klasickou filmovou hudbu", ve které mixuje tradiční nástroje s moderními zvuky. 

Snímku pod režijní taktovkou Jiřího Mádla tahle volba rozhodně prospěla. O tom, jestli to bude stačit na křišťálovou sošku, bude jasno až po slavnostním ceremoniálu.


Skleněný pokoj - Antoni Komasa-Łazarkiewicz

Drama Skleněný pokoj opatřil hudbou Antoni Komasa-Łazarkiewicz. Film pro něj prý představoval velmi inspirativní materiál s univerzálním a emocionálním poselstvím.

Emocí je plná i jeho táhlá a intenzivní hudba, která funguje i samostatně.  


Staříci - Matouš Hejl, Miroslav Srnka

Klavír a cello, spojení tradičních nástrojů, se kterými bylo zacházeno netradičními technikami. Takovou taktiku zvolilo duo Matouš Hejl a Miroslav Srnka pro soundtrack k dramatu Staříci. 

Vyslouží si tenhle tradičně netradiční přístup k soundtracku Českého lva? To se teprve uvidí.

Text: Marek Blažíček

Témata: Český lev, Amnestie, Hodinářův učeň, Na střeše, Skleněný pokoj, Staříci

zavřít