Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Češi nakročili do madridského finále, v kvalifikaci Davis Cupu vedou v Bratislavě 2:0

Premiérové daviscupové utkání mezi Slovenskem a Českem je zatím v režii svěřenců kapitána Jaroslava Navrátila. V bratislavském národním tenisovém centru nejprve porazil Jiří Veselý 6:3, 7:5 Jozefa Kovalíka a následně Lukáš Rosol 6:4, 6:4 Andreje Martina. Národní tým je proto blízko postupu na finálový turnaj v Madridu. Přímý přenos sobotního programu sledujte od 17:25 na ČT2 a webu ctsport.cz.

Jiří Veselý v utkání Davis Cupu
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

"Rozhodl můj servis. Trefil jsem hodně prvních podání, což je s výborným antukářem, kterým je Kovalík, důležité, protože stál na returnu daleko za základní čárou. Když mi první servis padne, je to taková rána, že to je problém pro všechny. Z toho jsem nejvíc těžil," řekl Veselý.

Český tenista začal sebevědomě a po nečekaném kraťasu získal brejk na 2:1. V šesté hře ale trefil smeč do sítě, před zrakem bývalých daviscupových hrdinů Jana Kodeše a Radka Štěpánka o výhodu přišel a bylo srovnáno 3:3.

Převahu měl ovšem nadále. Útočil zejména přes Kovalíkův bekhend a úvodní sadu získal třemi hrami v řadě. Při druhém setbolu se Slováci dohadovali s hlavním rozhodčím, protože čárový sudí po Veselého returnu ohlásil aut, ačkoli míček olízl lajnu. Umpirový nechal výměnu opakovat a rodák z Příbrami ukončil sadu volejem.

Ve druhém setu si 64. hráč světa Veselý jistě držel podání a pomáhal si servisem rychlým přes 210 km/h. Dlouho se však nemohl prosadit při Kovalíkově podání, dva brejkboly za stavu 3:2 neproměnil - ten druhý odvrátil domácí hráč lobem. Slovenského soupeře zlomil až čistou hrou za stavu 6:5 a po hodině a půl slavil vítězství.

Šestadvacetiletý Veselý zaznamenal v prestižní soutěži o "salátovou mísu" desátou výhru ve dvouhře a vyrovnal svou singlovou bilanci na 10:10.

Lukáš Rosol po utkání s Martinem:

"Ještě nepatřím do starého železa."

Rosol vzápětí přidal své čtrnácté singlové vítězství v Davis Cupu. Zaváhal jen v úvodu druhého setu, ale nepříznivé skóre 1:3 otočil.

"Bylo to hodně o mně - jestli budu chybovat, nebo ne. Andrej vyčkával. Vzal jsem to do vlastních rukou a šlo to. Ještě nepatřím do starého železa," radoval se čtyřiatřicetiletý tenista.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěrečný gem utkání Martin - Rosol

Kdo nastoupí do sobotní čtyřhry, kapitán Navrátil neprozradil. "Složení nemám v hlavě, ale oba hráli dva sety, takže je velká šance, že budou hrát oni," naznačil start zkušeného páru Veselý, Rosol. Domácí by měli nominovat deblistu Filipa Poláška a Igora Zelenaye.

Lepší z dvojice Slovensko - Česko si zajistí místenku v Madridu, kde se bude hrát od 23. do 29. listopadu. Dvanáct celků z kvalifikace doplní ve španělské metropoli kvarteto semifinalistů z loňského ročníku Španělsko, Kanadu, Británii, Rusko a držitele divokých karet Francii a Srbsko.

Kvalifikace tenisového Davis Cupu v Bratislavě (antuka):

Slovensko - ČR 0:2
Kovalík - Veselý 3:6, 5:7
Martin - Rosol 4:6, 4:6

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články