Nová fyzika? Podivný vzácný rozpad kaonu může ukrývat neznámou částici  
Na japonském experimentu KOTO pozorovali rozpady kaonů a detekovali extrémně vzácný jev, a to hned čtyřikrát. Podle natěšených fyziků je ve hře nová fyzika. Existuje reálná možnost, že se v těchto případech kaon rozpadá na částici, kterou fyzika doposud nezná. Teď je nutné vše ověřit a být v klidu, ale velké věci nejsou vyloučeny.
Nová fyzika v rozpadu kaonu. Kredit: Florida State University.
Nová fyzika v rozpadu kaonu. Kredit: Florida State University.

V poslední době se snad žádné slovo neskloňuje tak často s „fyzika“, jako slovo „nová“. Ve fyzice vládnou pěkné a docela konzistentní teorie, které vysvětlí spoustu jevů. Zároveň ale stále existují houževnaté záhady, které se nám se stávajícími teoriemi nedaří prolomit. Řešení by mohla přinést právě ta nová fyzika. Jenomže to musíme nejprve nějakou doposud neznámou fyziku objevit.

 

Teď je nová fyzika na spadnutí podle japonských fyziků americké Florida State University a japonských institucí, kteří prý vyřešili neobvyklé incidenty při vzácném rozpadu kaonů. Tyto zvláštní jevy loni detekovali japonští odborníci týmu experimentu KOTO, který běží ve výzkumném komplexu Japan Proton Accelerator Research Complex (J-PARC) v Tokai.

 

Takemichi Okui. Kredit: Florida State University.
Takemichi Okui. Kredit: Florida State University.

Takemichi Okui a jeho spolupracovníci nedávno publikovali v časopisu Physical Review Letters studii, ve které navrhují, že zmíněný podivný rozpad kaonů ve skutečnosti představuje doposud neznámou částici s krátkým poločasem rozpadu, kterou jsme v podobných experimentech zatím nedokázali detekovat. Jak říká Okui, jde o velice vzácný rozpad. Tak vzácný, že bychom ho vlastně neměli pozorovat. Jejich tým pro to nabízí možné vysvětlení.

 

Experiment KOTO, 2012. Kredit: J-PARC KOTO experiment.
Experiment KOTO, 2012. Kredit: J-PARC KOTO experiment.

Kaony neboli mezony K, jsou bosony se spinem rovným nule. Představují skupinu čtyř mezonů, které vždy tvoří jeden kvark a jeden aktikvark, přičemž vždy buď kvark nebo antikvark je podivný (strange quark, strage antiquark). Vědci je studují, a k tomu často využívají právě analýzy jejich rozpadů.

 

Tým experimentu KOTO loni pozoroval celkem čtyři případy rozpadu kaonů, které byly považovány za výjimečně vzácné. A teď je vážné podezření, že by v tom mohla být neznámá částice. Podle výpočtů fyziků jsou ve hře dvě možnosti, jak by tato částice mohla vypadat. V jednom z těchto scénářů se kaon rozpadne na pion, což je další typ mezonu, o hmotnosti 270násobku elektronu a další částici. Anebo, a to je ta napínavější možnost, během těchto jevů vzniká a hned zase zaniká něco doposud pro fyziku neznámého.

 

Jak to v podobných případech bývá obvyklé, japonští badatelé teď opět těží data na experimentu KOTO a zjišťují, jestli jde o reálný jev anebo zda to byl loni v listopadu jenom nějaký bizarní šum. Všichni teď napjatě čekají, jak to na experimentu KOTO dopadne. Pokud to bude něco úplně nového, tak by to mohlo strhnout stavidla nové fyziky. Podle samotných autorů studie jsou šance na potvrzení přítomnosti neznámé částice poměrně slušné, ale nepředbíhejme.

 

Video: J-PARC (Japan Proton Accelerator Research Complex) Center

 

Literatura

Florida State University 5. 3. 2020, Physical Review Letters 124: 071801.

Datum: 06.03.2020
Tisk článku

Související články:

Jak se vyznat v přehršli různých částic     Autor: Vladimír Wagner (31.08.2014)
Z čerstvých dat LHC se vypařila nová fyzika. A mezi vědci zavládl smutek     Autor: Stanislav Mihulka (06.08.2016)
Agónie nové fyziky pokračuje: Observatoř IceCube nenašla sterilní neutrina     Autor: Stanislav Mihulka (10.08.2016)
Případ X17: Fyzici získali nové důkazy ve prospěch páté základní síly vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (23.11.2019)



Diskuze:

Josef Řeřicha,2020-03-17 17:52:28

Zatím žádný český vědec nám neodpověděl na mou otázku : Jak vypadá na papíře aspoň ona interakce "přeměny" kaonu na "X" částici a pak na pí+ + 2gama.., viz obrázek v tomto článku.

Odpovědět

mezony se sráží sami mezi sebou ??

Josef Řeřicha,2020-03-10 07:32:58

Já bych dal do diskuse obrázek ( snad se někdo nad ním zamyslí a řekne chyby )
http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/c/c_067.jpg

Odpovědět

Jak vypadá interakční rovnice

Josef Řeřicha,2020-03-08 08:34:48

Podle obrázku ze článku ( Kredit: Florida State University.- interakční rovnice ), by mě zajímalo zda je/bude nová částice X také mezonem ?( a s jakým nábojem ?? ) a jaký náboj má v této interakci W-částice než vznikne pion ? A proč se měmí antikvark U v antikvark S ?

Odpovědět


Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-08 11:18:39

Také jsem nebyl schopen si vysvětlit/představit oscilaci neutrálního kaonu a spoustu dalších podivností ohledně struktury částic složených z kvarků, až mě napadla taková jednoduchá vizualizace založená na prosté kombinatorice.

Pár základních pravidel umožní člověku logicky si odvodit jednotlivé kvarky, jejich kombinace a různé rozpady, aniž by si musel přesně pamatovat fakta.

Oscilace neutrálního kaonu je ve videu vyobrazena v čase 2:05 - 2:15 a ukazuje, jak je možné, že se kvark d mění na s a kvark anti-d na anti-s.

https://youtu.be/NoY8RhypVVs

Netvrdím, že je tato teorie vědecky podložená, ale díky ní je možné proniknout do zvěřince částic mnohem rychleji a elegantněji. Tak třeba to pomůže i někomu dalšímu.

Podrobnější popis zde:
https://drive.google.com/file/d/1szuFCEUStYHWJnV8pktj6mfZ_sf61ojE/view?usp=sharing

Odpovědět


Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-08 15:34:37

To byly dva výýýborný odkazy, za ně Vám díky. ( musím si je nastudovat ). Nemáte ještě nějaké podobné pro SM ?

Odpovědět


Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-10 13:55:03

Za tuto myšlenku díky moc, nic zajímavějšího z alternativ ke SM jsem zatím neviděl.
Vaše úvaha se mi jeví opravdu geniální.
Mám jen několik teoretických dotazů: Pokud by e měl svůj náboj složený z neviditelných 3 třetinových barevných nábojů, co by mohlo způsobovat jeho netečnost k silné interakci pokud jej jako elektron detekujeme v atomovém obalu, a co by zase naopak ovlivnilo jeho ochotu ke gluonovým vazbám v případě jádra (nebo na urychlovačích)?
Zároveň, jak by naopak vypadala anihilace e- a e+, případně co by způsobovalo odlišný průběh interakcí těchto dvou částic - anihilace vs gluonové vazby těmi barevnými třetinami náboje v případě změny na d a u?
Dále mě zajímá, je ve Vaší teorii nějaký mechanizmus, jak by se daly vysvětlit změny spinu a izospinu (neviditelné částice už mají celočíselný spin, čím je to dané)?
Dále jak si vysvětlujete minimální rozdíl v hmotnosti Protonu a Neutronu, pokud by se vazeb neutronu účastnil i neviditelný quark (Z°) - vysvětlujete si změny hmotností (např. od e -> d) přítomností těch gluonových vazeb? a nakonec: Dal by se takto zkusit namodelovat i ten hexaquark z minulého článku?
díky za trpělivost :)

Odpovědět


Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-10 16:07:47

Jsem moc rád, že Vás myšlenka zaujala. Jak již jsem nastínil, není věděcky podložena, ale je ve velkém souladu s pozorovanou skutečností. Vlastně vznikala přepisem/přemodelováním skutečných částic a jejich rozpadů za pomoci pouze dvou částic se třemi vazbami.

Občas mě samotného zaskočilo, že je možné tuto metodu použít. Například, oscilace neutrálního kaonu. Když jsem ji poprvé zkoušel vizualizovat, netušil jsem, jak je možné, že existují tři různé stavy neutrálního kaonu a proč se každý rozpadá na jiné částice. Vizualizace vše názorně odhalila.

Teď přidávám ještě teoretickou předpověď oné X částice popisované v tomto článku :)

https://drive.google.com/file/d/1SKp4hlUnufhbcbqqSZj8B42mTNdlWg60/view?usp=sharing

Odpovědět


Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-10 19:52:17

Zpět k dotazům:

1. Netečnosti elektronu k silné interakci.

Sám nedokážu přesně interpretovat, co vlastně znamenají ony dvě poloroviny v modelu (červená-kladná, modrá-záporná). Vysvětluji si to tak, že každý bod v prostoru má ještě další "nábojovou" dimenzi. Částice se musí "potkat" i v této dimenzi. Elektron tedy může být za určitých podmínek netečný k silné interakci, ale také nemusí.

2. Anihilace e- a e+

Tohle je jedna z indicií, která mě navedla k tvorbě tohoto modelu. Je známo, že elektron s pozitronem anihilují za vzniku dvojice fotonů, záření gama. Překvapilo mě, že podobným způsobem se rozpadá i neutrální pion, který je složen z jakýchsi propletených stavů kvarků u, anti-u, d, anti-d.
Vizualizace napoví jak by to mohlo být s oním propletením kvarků a také, že ve finále rozpadu neutrálního pionu vlastně dojde k něčemu podobnému, jako anihilace elektronu s pozitronem za vzniku dvou fotonů.

3. Spin - bohužel v teorii chybí. Tahle vizualizační teorie je ve stavu něco jako "první verze Mendělejevovy periodické tabulky prvků". Třeba se ji podaří rozšířit.

4. Hmotnost proton x neutron - určitě vazby hrají roli v určení výsledné hmotnosti.

5. Hexaquark z minulého čísla - je někde popsáno, z jakých kvarků by se měl skládat a na co se nejčastěji rozpadá? Pak by bylo možné pokusit se ho namodelovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-10 22:14:41

Super, super, díky za komentář.
Mohu zkusit si s tím modelem trochu pohrát? Pokusím se porovnat nějaké ztahy mezi spinem původní částice a spinem propojené multičástice - vliv počtu gluonových spojení? Nebo snad poměr výskytu modrá vs červená částice v propojené soustavě?

Musím rozhodně říci, že rozdělení bílého +- náboje elekromagnetické interakce na 3 barevné složky je neuvěřitelně zajímavý nápad. Mimochodem, na tomto modelu je mnohem srozumitelnější "splynutí" interakcí na vysokých energiích -> oddělování interakcí chladnutím vesmíru. Pokud by i současný náboj elektronu ve skutečnosti byl tvořen třemi - v dnešním vychladlém vesmíru nerozlišitelnými - složkami (chromonáboji), a tedy podstata elektromagnetického a běžným pozorováním celistvého dvoupólového +- náboje by byla chromodynamicky trojbarevná, pak lze snadno předpokládat prostě vyšší četnost projevů jednotlivých složek na jinak chromodynamicky netečných elektronech za vyšších energiích (ranný vesmír, srážky na urychlovačích) kdy již není pozorovatelný rozdíl mezi elektronem (modrá částice) a kvarkem, protože kvark je zde mnohem méně stabilní (rychlejží rozpady a vzniky RGB vazeb) a elektron zase mnohem ochotnější k RGB interakcím.
V tomto modelu totiž mezi těmi částicemi není rozdíl ani za nízkých energiích, je jen rozdíl v prostředí, ve kterém se nachází - buď je samostatně v obalu atomů, a pak je příliš daleko na ten silný RGB projev (byla by nutnost to ohřát na ty vysoké energie) - nebo je už svázán v jádrech, kde je díky gluonovému poli zase téměř výhradně nucen se RGB projevovat a "samostatná" bílá existence je téměř vyloučena (vyjma zase ohřátí na vysoké energie).

Jinak ještě dotaz: jsou v teorii zahrnuta i pravidla, zda pól (1/3) dané barvy se smí spojit s protipólem stejné, nebo nestejné, nebo dokonce anti- barvy? Tj je jedno, zda modrá +1/3 se spojí s modrou -1/3, nebo se modrá smí spojit s kteroukoli jen ne modrou, nebo se smí spojit jen a právě s modrou, anebo se modrá smí spojit pouze se žlutou (anti-modrou) - případně nějak duálně, tedy jen 2 možnosti: buď modrá-modrá, nebo modrá-žlutá (+a+ částice nebo +a- částice), a jiné nepřípustné? To by mohlo vysvětlit proč některé kombinace v reálu vznikají, a jiné ne...
Stran hexakvarku, zatím se mi nepodařilo to složení nikde najít.
Díky za inspiraci :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Marek Fucila,2020-03-10 23:41:32

Animácia vyzerala zaujímavo, teórii fandím, a hoci ako laik vašej konverzácii rozumiem tak možno na 10%,tak google mi poradil tento článok, kde ide o hexakvark z 3d a 3u kvarkov.https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1361-6471/ab67e8

Odpovědět


Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-11 04:22:17

Pane Libra, jsem nadšen Vaším grafickým zpracováním vybraných pasáží z SM a prosím, nemáte to "PDF" v češtině ? Děkuji předem.

Odpovědět


Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-15 00:06:32

Bohužel v češtině pdf nemám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-15 11:49:58

Pane Libra, je to škoda, a je to dost frustrující pro českého čtenáře když si přeloží google-překladačem Váš presentovaný obrázek č.15 o rozpadu pí-mezonu se záporným nábojem na lepton muon se záporným nábojem, bez rovnice-interakce, a kde překlad zní takto :
Když pozitivní částice ztratí plný náboj (způsobený třemi vazbami, žádný zbývající náboj), negativní částice mohou tuto neutralizovanou částici stáhnout a obklopit ji. Neutralizovaný pozitivní částice se znovu objeví v negativním prostředí. Po neutralizaci vstoupí pozitivní částice pozitivní moře musí být neustále obklopeno negativními částicemi.
Konečná částice má také –3/3 náboj a neutrální neviditelné jádro. Tato částice se může znovu vázat s dalšími částicemi, které tvoří až tři vazby. Obrázek 15 ukazuje, že existují přesně tři zbývající negativní znaménka mínus bez vazby v konečné částici.
Zde je příklad znázorňující vazbu mezi touto konečnou zápornou složenou částicí a
další červená pozitivní částice.

Odpovědět


Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-13 22:18:55

Takže, chvíli sem čmáral a nějak dal dokupy chromodynamické vztahy ve Vašem modelu. Musím říci, že mi to čímdál tím více dává smysl. Zde je rozkres vazeb p+ a n° se zahrnutím chromodynamiky.
https://drive.google.com/file/d/1YCXLtWlb7mSK5QL9AkbQiHdh9WC09OUS/view?usp=sharing

příště se mi snad podaří postnout možný model ovlivnění spinu v rámci této teorie, ale uvidím, zda to půjde tak snadno, jako to zahrnutí chromodynamiky...

Odpovědět


Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-14 16:20:20

Fyzikové dělili a dělili hmotu až dospěli ke dvěma skupinám už nedělitelných částic : kvarky a leptony.
U kvarků si fyzikové zvolili a) roztřídění na vůně, tj. 6 vůní UD CS BT a b) rozlišení jejich vlastností na kvantová čísla : barevný náboj ( tři barvy se kombinují tak, aby byl výsledný barevný náboj nulový), elektrický náboj ( a ten jen na dva náboje, třetinový nebo dvoutřetinový ) zbytek vlastností kvarků se třídí do kvantových čísel, už nepodstatných : izospin, podivnost, půvab, krása, pravda.
U leptonů si také fyzikové zvolil roztřídění a) na tři druhy a k nim příslušná „přidružená“ tři neutrina, v interakcích bývají pospolu jako tři dvojice, čili 6 leptonů pro svět ( a pak anti-, 6 antileptonů pro antisvět). Ale kvantová čísla se už u leptonů neuplatňují, u leptonů je dominantní pouze náboj, tedy elektrický náboj. Elektrický náboj ( u leptonů ) se už „nestíní“ na tři barvy, to je už zbytečné.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-15 00:21:57

Mnou prezentovaný vizuální model se právě snaží jít ještě dál a sjednotit leptony a kvarky.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-15 11:54:04

"sjednotit leptony s kvarky" chromodynamickou mentální vizuální metodou ?..? Prosím o další vysvětlení a rozbor té metody. Děkuji.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-16 16:23:34

SM obsahuje 17 základních elementárních nedělitelných stavebních částic vesmíru (+ skoro stejné množství jejich antičástic), viz. tento obrázek: https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model#/media/File:Standard_Model_of_Elementary_Particles.svg

Představil jsem tu model (video + pdf), který umožní trochu odlišný pohled na oněch 17 základních stavebních částic (+ jejich antičástice).

Základní myšlenky:
1. Elementární částice standardního modelu mají vnitřní strukturu. Nejsou tedy elementární.

2. U většiny částic SM je možné zobrazit jejich vnitřní strukturu. Konkrétně u všech kvarků (u,d,c,s,t,b) + jejich antikvarků, leptonů (elektron, pozitron, muon, anti-muon, tauon, anti-tauon), bosonů W+, W-, Z0 a Higgsova bosonu (+ Little Higgs).

3. Vnitřní struktura výše jmenovaných částic SM může být vizualizována za použití pouze jedné opravdu základní stavební částice + její antičástice, něco jako lego se dvěma typy kostek, ze kterého se dají vyrobit všechny výše jmenované částice.

4. Model odhaluje nový typ kvarku i (invisible) a jeho antičástici anti-i. Tento kvark bohužel není možné v současné době detekovat, ale je možné předpovědět teoreticky (speciální případ při kombinaci lego kostek).

5. Nový i kvark se vyskytuje na místech, kde se v SM vyskytuje W+, W-, Z0. Kvark i umožňuje vysvětlit podstatu slabé síly.

6. Díky vnitřní struktuře kvarků je možné lépe porozumět různým dějům, např. proč osciluje neutrální kaon, jak si vysvětlit propletenost kvarků u neutrálního pionu, proč se neutrální pion rozpadá na fotony, ale nabité piony na leptony...

Tento vizualizační model je jakýmsi jiným úhlem pohledu na SM, který nabízí zajímavé odpovědi a také klade nové zajímavé otázky. Opět musím zmínit, že jde pouze o teorii k zamyšlení :)

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-16 19:16:24

(CITACE) Vlastimil Libra,2020-03-16 16:23:34
SM obsahuje 17 základních elementárních nedělitelných stavebních částic vesmíru (+ skoro stejné množství jejich antičástic), viz. tento obrázek: https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Model#/media/File:Standard_Model_of_Elementary_Particles.svg
(REAKCE) Když odhlédnu od toho, že gluonů je 8, tak fajn. Váš výrok byl ovšem ten, že chcete ukázat mentální vizuální metodu jak sjednotit leptony a kvarky , a k tomu byla položena moje otázka. Takže já o koze, Vy o voze.

Představil jsem tu model (video + pdf), https://drive.google.com/file/d/1szuFCEUStYHWJnV8pktj6mfZ_sf61ojE/view?usp=sharing ; https://youtu.be/NoY8RhypVVs který umožní trochu odlišný pohled na oněch 17 základních stavebních částic (+ jejich antičástice).
(REAKCE) Odlišný pohled to je, ale není správný. Mimochodem předvádíte nikoliv pohled jen na ony elementární částice, ale především na neelementární !! a jimi jsou baryony a mezony, které tu předvádíte.

Základní myšlenky:
1. Elementární částice standardního modelu mají vnitřní strukturu.
(REAKCE) To není pravda. Nejsou tedy elementární. Bavíme-li se o kvarcích a leptonech, tak tyto vnitřní strukturu nemají. Pokud tvrdíte opak, pak tu strukturu ovšem nepředvádíte. Předvádíte třetinové náboje uvnitř nikoliv kvarků, ale u neelementárních částic jako jsou baryony a mezony. ( dokonce předvádíte třetinové náboje i u leptonů ) a jakési neviditelné vazby třetinových nábojů mezi těmito „barevnými náboji“, nikoliv kvarků ale těch baryonů a mezonů, a jejich jakési rozpady a přeměny. Žijete v bludu, mluvíte o mezonech a baryonech a „sjednocujete“ jak tvrdíte kvarky a leptony.

2. U většiny částic SM je možné zobrazit jejich vnitřní strukturu.
(REAKCE) To je nesmysl, to jsou bludy. Konkrétně u všech kvarků (u,d,c,s,t,b) + jejich antikvarků, leptonů (elektron, pozitron, muon, anti-muon, tauon, anti-tauon), bosonů W+, W-, Z0 a Higgsova bosonu (+ Little Higgs). To co Vy ukazujete, je struktura mezonů a baryonů, nikoliv kvarků a leptonů. Atd. dál bych komentoval jen demagogii, a tak zatím to stačí.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-17 02:03:17

Děkuji za Váš názor. Dovolte mi, prosím, komentář.

Prezentovaný model se snaží plně respektovat strukturu částic a jejich rozpadů na další částice. Pro model je důležité být co nejvíc v souladu s reálně pozorovanými jevy. Co je na modelu jiné je to, že model tyto jevy pouze POPISUJE trochu jiným způsobem, nesnaží se je měnit.

Pojďme si tedy zkusit mentální cvičení, oprostit se od zažitých pojmů a definic a pokusit se POPSAT realitu trošku jinak. Zkuste prosím neodsoudit model dopředu, ale pokusit se byť s velkým sebezapřením o všem popřemýšlet. Momentálně jsme si vyměnili role a já jsem ve stejné kůži, jako Vy, když jste léta prezentoval a obhajoval HDV.

(CITACE) Váš výrok byl ovšem ten, že chcete ukázat mentální vizuální metodu jak sjednotit leptony a kvarky , a k tomu byla položena moje otázka. Takže já o koze, Vy o voze.
(REAKCE) Omlouvám se, neuvedl jsem explicitně, jak model sjednocuje leptony a kvarky. Rád bych to napravil. Nejdřív musím shrnout základní pravidla modelu:

Model používá pouze dvě základní stavební částice, kladnou s nábojem +3/3 a zápornou s nábojem -3/3. Kladná částice se může vázat se zápornou. Každá částice může mít žádnou, jednu, dvě nebo tři vazby. S každou vazbou se odstíní 1/3 náboje částice.

Pokud ZÁPORNÁ základní stavební částice:¨
1. nemá žádnou vazbu, pak se jedná o elektron s nábojem -3/3.
2. má jednu vazbu, pak se jedná o kvark anti-u s nábojem -2/3.
3. má dvě vazby, pak se jedná o kvark d s nábojem -1/3.
4. má tři vazby, pak se jedná o nový kvark anti-i s nábojem -0/3 (vyskytuje se v místech, kde boson W+).

Pokud KLADNÁ základní stavební částice:¨
1. nemá žádnou vazbu, pak se jedná o pozitron s nábojem +3/3.
2. má jednu vazbu, pak se jedná o kvark u s nábojem +2/3.
3. má dvě vazby, pak se jedná o kvark anti-d s nábojem +1/3.
4. má tři vazby, pak se jedná o nový kvark i s nábojem +0/3 (vyskytuje se v místech, kde boson W-).

Tuto znalost můžeme reálně využít v několika ukázkách:
1. Rozpad neutrálního pionu.
SM říká, že neutrální pion se skládá ze superpozice kvntových stavů u, anti-u, d, anti-d (netradiční složení) a rozpadá se na dva fotony (netradiční rozpad).

V mentálním modelu si můžeme neutrální pion představit jako jednu kladnou základní stavební částici spojenou s jednou zápornou základní stavební částicí právě dvěma vazbami. U obou částic se díky dvěma vazbám odstíní 2/3 náboje, takže svázané částice mají náboj +1/3 (kvark anti-d), -1/3 (kvark d). Následně dojde k uvolnění jedné ze dvou vazeb. Zůstává kladná a záporná částice spojená jednou vazbou, kladná částice s nábojem +2/3 (kvark u) a záporná částice s nábojem -2/3 (kvark anti-u). Poté dojde k uvolnění poslední vazby a objeví se elektron pozitronový pár, který okamžitě anihiluje za vzniku dvou fotonů. Viz. pdf, obrázek 14.

2. Rozpad neutronu
Viz. pdf, obrázek 11. Jeden z d kvarků neutronu je vázán dvěma vazbami. Tyto vazby se uvolní a d kvark s nábojem -1/3 se po uvolnění dvou vazeb stane elektronem.

3. Rozpad neutrálního kaonu.
Viz pdf obrázek 25 a 26. Neutrální kaon osciluje. Záleží na tom, v jaké fázi oscilace se kaon nachází. V jednom případě dojde k přeměně kvarku d na elektron, v jiném případě k přeměně kvarku anti-d na pozitron.

Všechny příklady ukazují reálné rozpady, pouze trochu jinak popisují, jakým způsobem vznikají elektrony a pozitrony, které jsou součástí těchto reálně pozorovaných rozpadů (snad jen s výjimkou neutrálního pionu, kde SM neuvádí krok elektron pozitronový pár a jeho následnou anihilaci, ale přímo rozpad na dva fotony a tento vizuální model nabízí vysvětlení, proč právě fotony).

Takže zpět k otázce sjednocení leptonů a kvarků - elektron/pozitron a kvarky u a d mají v tomto modelu stejnou základní stavební částici. Liší se pouze počtem vazeb.

U ostatních rodin kvarků a leptonů je situace trošku složitější, ale princip je stejný. Nevázaná částice je v tomto modelu lepton, vázaná částice je kvark.

Pokud jsem Vás tímto textem úplně neznechutil, můžu příště popsat další rodiny kvarků/leptonů.
Pokud je tento model podle Vás stále demagogie, hluboce se omlouvám.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-17 16:48:52

Do doby dokud neobětujete 2 – 3 hodiny čtení a s tím i přemýšlení ( tj. 3 hodiny za těch 20 let co chodíte kolem mých stránek a chodíte a chodíte..) zde nad
http://www.hypothesis-of-universe.com/index.php?nav=e , tak dialog nás dvou je zbytečný. Odpověsět Vám mohu, ale tady na OSLU je to nepraktické, já potřebuji k dialogu dialogový konstrukční "formulář" a to je to moje vkládání „červeného písma do písma oponenta“. Takže reagovat mohu buď na OKOUNU anebo e-mailem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-17 13:59:12

Předně ano, pan Libra se ve vámi hodnoceném příspěvku nevajádřil správně, v jeho modelu nejsou kverky rozděleny na nějaké další částice, pouze zobrazuje variace vazeb jejich náboje, takže o žádnou vnitřní strukturu nejde. Dovolil jsem si to velkoryse pominout jako klidně překlep, podle mne v této rozcvičce tak úplně o přesné pojmy snad ani nejde. Ale ano, pokud mluvíme o kvarcích, tak jistě nemají vnitřní strukturu, narozdíl od jejich složených částic baryonů.
Stejně tak máte pravdu, že autor mluvil o "vnitřní struktuře častic SM" - myslím, že tady měl patrně na mysli baryony, tj složené částice, jako je mezon, nebo proton. Rád bych ho tady nechytal hned za slovo, ale asi máte pravdu, že kvůli možnému zmatení čtenářů by bylo správné se držet přesných pojmů.

ke gluonům:
SM obsahuje 17 základních elementarních částic...
zde zmiňujete 8 gluonů. Co se mého pokusu vizualizovat v modelu chromodynamiku, vzal jsem v potaz pouze skutečnost, že model se gluony (možná prozatím?) nezabývá, a zohledňuje pouze barvy kvarků, které jsou 3 barvy a 3 antibarvy. A to prosím záměrně co nejjednodužším způsobem.
Dobře, s gluony je to mnohem složitější. Matematický výraz pro barvu gluonu je dost složitý, pokud uvážíme, že gluony samy nemůžou být ve stavu barevného singletu (nebarervné) - výrazem (rṟ+bḇ+gḡ)/√3, - pak z Gell-Mannových matric (grupa SU(3)) vyplývají zbylé možné stavy, 8 kvarků:
(rḇ+bṟ)/√2
(rḡ+gṟ)/√2
(bḡ+gḇ)/√2
(rṟ-bḇ)/√2
-i(rḇ-bṟ)/√2
-i(rḡ-gṟ)/√2
-i(bḡ-gḇ)/√2
(rṟ+bḇ-2gḡ)/√6
ehm... ze zápisu je jasné, že představit si toto, nějak zanesené do tohoto zjednodušujícího modelu je jaksi nelehce představitelné, takže jsem ve své první vizualizaci prostě zůstal u původního konceptu modelu bez zobrazení gluonů a pouze vyjádřil vztahy mezi barvami zobrazených kvarků. Patrně by bylo nutné nějak vložit další složitější systém právě do těch "propojení" mezi částicemi. Nad tímto jsem se ale zatím ani nepokoušel přemýšlet, a myslím, že by to bylo na mnohem delší rozvahy, než co vyžadovala stávající forma modelu. Navíc jsem se snažil držet pokudmožno té co nejjednodužší formy pro jeho jednoduchost.

p. s. pro co největší přesnost, pro výrazy barev v rovnicích jsem záměrně použil písmenka s vietnamskou a tureckou diakritikou, abych to vůbec měl jak zapsat. Proto nají anti barvy jednou čáru nad, a jednou pod písmenem, snad čtenář promine...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-17 14:13:58

ještě pardon překlep, "...vyplývají zbylé možné stavy, 8 GLUONŮ:", nikoli 8 kvarků...

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-17 15:17:56

Díky, že se mě nesnažíte chytat za slovo, určitě nebudu vždy úplně přesný, nicméně tato teorie opravdu předpokládá vnitřní strukturu jak kvarků, tak leptonů.

U první generace částic SM se to neprojeví, protože první generace je tvořena vždy pouze jednou základní stavební částicí a výsledné částice se rozlišují pouze počtem vazeb tak, jak jsem popsal výše.

U druhé generace částic SM už to neplatí. Částice z druhé generace SM (muon, anti-muon, kvarky s, c a jejich antikvarky) jsou složeny ze tří základních stavebních částic.

Muon je tvořen ze dvou záporných a jedné kladné základní stavební částice. Kladná základní stavební částice je vázána třemi vazbami.

Muon si můžeme představit jako kouli o dvou slupkách. Kladná částice je "obalena" dvěma zápornými.
Vnitřní kladná částice je vázána třemi vazbami na venkovní slupku, takže má nulový náboj, záporné částice z venkovní slupky díky vazbám s vnitřní slupkou ztratí ze svých -6/3 náboje -3/3, takže výsledný náboj svrchní slupky je -3/3.

Výsledkem je záporná částice o náboji -3/3, která má uvnitř neutrální (neviditelné) jádro.

Dále již platí podobná pravidla o vazbách této "složené stavební částice II. generace", jako v první generaci kvarků:

Pokud ZÁPORNÁ složená stavební částice II. generace:
1. nemá žádnou vazbu, pak se jedná o muon s nábojem -3/3.
2. má jednu vazbu, pak se jedná o kvark anti-c s nábojem -2/3.
3. má dvě vazby, pak se jedná o kvark s s nábojem -1/3.
4. má tři vazby, pak se jedná o nový neviditelný kvark anti-i2 s nábojem -0/3.

Pokud KLADNÁ složená stavební částice II. generace:
1. nemá žádnou vazbu, pak se jedná o anti-muon s nábojem +3/3.
2. má jednu vazbu, pak se jedná o kvark c s nábojem +2/3.
3. má dvě vazby, pak se jedná o kvark anti-s s nábojem +1/3.
4. má tři vazby, pak se jedná o nový neviditelný kvark i2 s nábojem +0/3.

Podivnost kvarku s výchází právě z toho, že kvak obsahuje neutrální jádro.
Právě toto neutrální jádro je zodpovědné za oscilaci neutrálního kaonu viz. pdf, obrázek 23.

Stejně tak neutrální jádro s přítomnými vazbami může vysvětlit větší hmotnost muonu oproti elektronu.

Ještě jedna podpůrná myšlenka - muon vzniká rozpadem záporného pionu. Záporný pion je v této teorii také tvořen třemi základními stavebními kameny (dva záporné, jeden kladný). Rozpad záporného pionu na muon je znázorněn v pdf, obrázek 15.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-17 16:45:06

Do doby dokud neobětujete 2 – 3 hodiny čtení a s tím i přemýšlení ( tj. 3 hodiny za těch 20 let co chodíte kolem mých stránek a chodíte a chodíte..) zde nad
http://www.hypothesis-of-universe.com/index.php?nav=e , tak dialog nás dvou je zbytečný. Odpověsět Vám mohu, ale tady na OSLU je to nepraktické, já potřebuji k dialogu dialogový konstrukční "formulář" a to je to moje vkládání „červeného písma do písma oponenta“. Takže reagovat mohu buď na OKOUNU anebo e-mailem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-17 22:30:46

Já zírám.
Omlouvám se, ale Váš web jsem nikdy neviděl - a musím říct, že mi rozhodně 3 hodiny stačit nebudou. Vaše pojetí jde na věc z opačného konce, než přístup pana Libry (ale dovolím si tvrdit, že to nutně neznamená špatně), ze strany matematického popisu. Alespoň pro mne je to ta těžší strana, mám tendence se pokoušet si nejprve vše vizuálně představit, a až potom začlenit do matematického rámce (a co nejdále zkusit udržet souvislost matematiky a vizuálního kontextu), který je pro mě abstraktnější, nežli vizualizace. Anoano, jistěže mi ještě nedělá problém si představit např. čtverec vzdálenosti, anebo opačně náboj vyjádřený podílem druhé odmocniny. Jejich negační (real-anti) součet, nebo podíl 6. odmocniny už je ale pro moji představivost velice bizardní počin a tady už mentálně vizuální konstrukci prostě nedám a jsem nucen se spokojit prostě s definicí - takže nad pokusem vizualizace např. těch gluonových nábojů mi hrozí práce na půlku žívota :).. Musím ale říci, že už po nějaké hodině+ se mi Váš přístup jeví velice elegantí. Nicméně, na vysvětlenou: - zcela oproštěn od lpění na poznání složitých vztahů silně interagujících částic - musím řící, že model pana Libry mě zcela dostal nečekanou vlastností: Naprosto bezohledně, napříč veškerému očekávání, a dokonce se ZAMLČENÍM takové drobnosti, jako je silná interakce - svou úplně nečekanou zkratkou, přesně, i když svým vlastním způsobem, popisuje výsledky pozorovaných reakcí, od rozpadu neutronu a po oscilace mezonů až třeba po vysvětlení různých typů částice Σ (neskutečný)... nutí mě to udržet si značnou shovívavost, neboť v tom vidím tu Einsteinovskou Jednoduchost. Ale zajisté, nelze to brát jako hotovou věc, pokud se s modelem neindefikuje i matematika. A ano, tento krok mám tendenci odkládat na poslední místo (ale nikoli jej ignorovat).
Jdu studovat Váš model a srovnat jej s pohledem pan Libry, nicméně se mi prozatím jeví, že se úplně neslučují - což se ale ve vědě stalo nesčetněkrát. Přesto se některé napohled neslučitelné teorie po třeba 50,100 letech mohly dočkat slučitelného řešení. I kdyby jsme narazili na něco podobného, věřím, že naše životy a čas promrhaný myšlením, nemusí být marný i kdyby to něko jiný rozklíčoval 100 let po naší smrti...
Díky za Vaši trpělivost, extra s námi laiky, kterým stačí noční mentální horečka k ochotě vylézt z postele a počítat, či čmárat schemata 2 hodiny před budíčkem do práce...
jdu zkoumat Vaše myšlenky, díky za ně!

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-17 18:48:57

Jasně, ano toho jsem si všiml, (a omlouvám se tedy za to, že vás nechtěně nutím vysvětlovat to, co je z modelu zjevné) - tedy přesněji jsem měl na mysli vnitřní strukturu PRVNÍ GENERACE částic. Mě osobně ta úvaha o neutrálním zapouzdření ve vyšší generaci částic nevadí. Uvažujeme-li, že díky anulování celého komplexního náboje by se zapozdřená složka neměla jak měřitelně projevit, vyjma hmotností a zvýšenou NESTABILITOU, pak si umím představit, že by reálně mezi nedělitelnou částicí, a takto složenou, nemusel být žádný rozdíl. V popisech rozpadů model funguje správně, tak proč ne. Jiná věc je predikce většího množství neznámých částic, než bych odhadoval jejich možnou existenci, ale SM tak= hledá kdeco, (monopóly, gravitony, etc) a na druhé straně zase přeci jen pravidla silné interakce (a vlivu možných variací těch gluonů) by tu velkou množinu neznámých nakonec mohl nějak zase limitovat.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-17 16:46:35

Do doby dokud neobětujete 2 – 3 hodiny čtení a s tím i přemýšlení ( tj. 3 hodiny za těch 20 let co chodíte kolem mých stránek a chodíte a chodíte..) zde nad
http://www.hypothesis-of-universe.com/index.php?nav=e , tak dialog nás dvou je zbytečný. Odpověsět Vám mohu, ale tady na OSLU je to nepraktické, já potřebuji k dialogu dialogový konstrukční "formulář" a to je to moje vkládání „červeného písma do písma oponenta“. Takže reagovat mohu buď na OKOUNU anebo e-mailem.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-17 17:16:20

Jen pro upřesnění, o Vašich stránkách a Vaší teorii HDV jsem se dozvěděl z Vašich komentářů k tomuto a předchozímu článku.

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-17 17:47:52

Údiv...
http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/j/j_184.pdf ;
http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/j/j_183.pdf ; http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/j/j_182.pdf … takže jste četl alespoň tyto reakce ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-17 18:38:09

V rychlosti jsem prošel tyto dokumenty a narazil na zmínku, že jste mi posílal reakce emailem. Bohužel, žádný email jsem neobdržel. Pošlu Vám kontakt na emailovou adresu, kterou uvádíte na Vašich stránkách.

Odpovědět


Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Vlastimil Libra,2020-03-15 00:16:15

Díky moc za sdílený dokument, který pěkně graficky prověřuje chromodynamiku v modelu.

K tvorbě modelu mě mimo jiné vedla i ona krkolomnost chromodynamiky. Chromodynamika vznikla z důvodu mít možnost si vysvětlit povolené kombinace kvarků.
Přišlo mi, že musí být nějaký jednodušší způsob.
Takže jsem si vymysle vlastní model, který je plně v souladu s pravidly chromodynamiky a je dle mého názoru mnohem srozumitelnější.

Odpovědět


Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Josef Řeřicha,2020-03-15 12:06:09

Prosím pěkně : které kombinace kvarků jsou (přírodou) nepovolené ? Otázka plyne v Vašeho výroku : "Chromodynamika vznikla z důvodu mít možnost si vysvětlit povolené kombinace kvarků." Kvarky jsou stavebními kameny baryonů a těch je celkem 56 ( dva z nich jsou proton a neutron ) ale sestavy kvarků po třech se neřídí "chromodynamikou" vůbec. Takže říkáte, že jste si vymyslel vlastní model, který je plně v souladu...,ale jak jím chcete sjednotit-propojit kvarky s leptony ?

Odpovědět


Re: Re: Re: Re: Oscilace neutrálního kaonu - vizualizace

Radek Novák,2020-03-15 20:17:18

Chromodynamika vznikla z toho důvodu, že pro fermiony (částice s neceločíselným spinem) mezi které kvarky patří, platí, že nesmí 2 stejné (na stejné energetické hladině) sdílet stejné místo/vázanou soustavu. Zde byl ale rozpor, protože v protonu jsou 2 u kvarky, takže bylo jasné, že je teorie buď mylná, alebo musí mít kvarky ještě jiné vlastnosti, například jiný typ náboje, aby pravidla Pauliho vylučovacího principu uspokojily.
Tedy prosím pěkně, zakázané jsou 2 stejné barvy libovolných kvarků uvnitř baryonu. Zde si dovolím říci, je Vaše vyjádření, že "sestavy kvarků po třech se neřídí chromodynamikou vůbec" je mylné, neboť v každém protonu a neutronu mohou ve vazbě být právě a jenom výhradně kvarky 3 různých barev, tedy zde chromodynamika přímo určuje možné uspořádání vazeb, a jiné prostě možné není.
Prosím, rád bych zde ještě uvedl, že tady nikdo nechce rovnou tvrdit, že tohle je reálně pravdivý model. Jde o naše pokusy najít novou teorii a nový pohled na věc, v kontextu s čím dál palčivější potřebou nového poznání, pokud chceme více porozumět podstatě hmoty a vesmíru za hranicemi, které umožňují mantinely Standartního Modelu.
Nyní tedy dále k otázce sjednocení kvarků s leptony v rámci tohoto modelu, bych si dovolil jen spíše moji mentální rozcvičku.
Pan Libra se pokusil jít cestou zjednodušení podstaty stávajícího modelu (a tento moment mě zaujal už jen proto, že např. Albert Einstein sám zastával názor, že ta pravdivá teorie všeho bude geniálně jednoduchá), přičemž ale chromodynamické vztahy prozatím neuvažoval. I tak ale vizualizované reakce odpovídají např. známým rozpadům částic, jak jsou pozorovány třeba na LHC. Mě na tom modelu znervózňovala absence vysvětlení silné interakce a její vliv na ty znázorněné elektromagnetické vazby, proto jsem se pokusil si to rozkreslit s těmi barevnými náboji. A nyní ta úvaha o sjednocení kvarků a leptonů (výhradně v rámci tohoto nového uvažovaného modelu):
Uvažuju tak, že pokud základní kameny, tj e+ a e- mmají hmotnost cca 0,52 MeV/C2 a jsou navenek nebarevné, tak již barevný kvark u s jednou barevnou vazbou má hmotnost 1,5-3,3 MeV/C2 a kvark d se dvěma vazbami 3,5-6 MeV/C2 trochu vypovídá o tom, že jejich hlavní hmotnosti jsou obsaženy v té barevné vazbě, a ne ve hmotnosti toho samotného stavebního kamene. Mimochodem, už v době vzniku teorie o kvarcích se ukázalo, že volné kvarky mimo jádro nemohou existovat. Tento model to snadno vysvětluje tím, že kvarkem se kvark stává tehdy, když je alespoň jednou třetinou náboje propojená s jiným kvarkem. Jakmile tu vazbu přetrhnem (stane se volnou), již nejde o kvark ale o elektron/pozitron.
V reálu, že by elektron/pozitron moly mít nějaký propojitelný vztah k baryonům, naznačuje minimálně už jenom ten fakt, že elektron/pozitron je běžný rozpadový potomek poměrně velkého množství vysokoenergetických rozpadů při srážkách protonů nebo jader na urychlovačích. Nejtypičtěji slabý rozpad neutronu, jehož potomky jsou proton, elektron a elektronové antineutrino. Jde přitom o výsledek něčeho, co se odehraje uvnitř protonu, je tedy nadevše jasné, že tehdy i ten výsledný elektron musel být při zrodu v přímém dosahu silné interakce. Všichni ví, že výsledkem rozpadu neutronu je elektron, přičemž se jeden z kvarků zmnění z d na u, ale neexistuje žádná teorie (krom nutnosti nějak zachovat energii a nějakou energii nějak vyzářit), která by dokázala vysvětlit, JAK TO, ŽE PRÁVĚ ELEKTRON? PROČ NE PROSTĚ JEN PŘÍSLUŠNĚ ENERGETICKÝ FOTON, NEBO VÍCE FOTONŮ? PROČ JE NEUTRON NESTABILNÍ, A CO ZPŮSOBUJE PŘÍTOMNOST PŮSOBENÍ SLABÉ INTERAKCE UVNITŘ NEUTRONU, A UVNITŘ PROTONU NE?
Chci jen mírně podotknout, že naopak tohle všechno teorie pana Libry snadno vysvětluje, aniž by se na to vysvětlení nějak musela zaměřovat. Ukazuje i to, že přítomnost neviditelné částice s vázanými všemi třemi náboji způsobuje přirozenou nestabilitu (slabá interakce? mohl by i v jeho modelu popisovat např. Z0 boson? Protože všechny i částice jeho modelu jsou vlastně bosony, mají celočíselný spin).
A teď ta netečnost. Elektron v obalu nemá vázaný žádný ze svých 3 barevných složek a má tedy viditelně pouze elektromagnetický náboj. Protože tyto vazby jsou viditelné pouze v dosahu silné interakce, a ta má dosah maximálně na vzdálenost velikosti atomového jádra, pak protože rozměr atomového jádra se pohybuje ve femtometrech, tj. je asi 100 000× menší než elektronový obal, není žádná šance na normálních energiích, ve kterých se nachází běžně hmota kolem nás, vidět cokoli jiného, než elektromagnetickou povahu elektronu. Za těchto energií ani není možné, aby elektron překonal EM odpuzování druhého elektronu, nebo barieru jádra a dostal se ke kvarkům tak blízko, aby se mohl projevit. Navíc vazba kvarků v protonu je natolik stabilní, že i kdyby se k nim volný elektron dostal, nebudou ty kvarky ochotny reagovat. Naopak ale zase, za podmínek srážek částic na urychlovačích, se za řádově vyšších energií ty elektrony najednou těch jaderných reakcí účastní, nebo jsou výsledkem srážek třeba protonů.
Jediný můj závažný zdroj silných pochybností nad teorií pana Libry je, PROČ ELEKTRON A POZITRON ZA BĚŽNÝCH ENERGIÍ SPOLU JEN ANIHILUJÍ, NAMÍSTO PROJEVU SILNÝCH SLOŽEK JEJICH NÁBOJŮ? Na druhé straně, toto by mohlo být dáno tím, že stabilní baryon potřebuje minimálně 3 složky, a ty u anihilace p+p- nejsou přítomny. Nikde není jasně dané, že by p+ a p- někdy před anihilací nevytvořili neutrální nejlehčí pion, který se pak hned rozpadne, a jehož rozpad má stejné výsledky, jako anihilace. Dobře ale proč tedy zase vždycky k anihilaci dojde, když by mohlo např. dojít k silnému propojení všech 3 silných nábojů a vznikla by ta neutrální částice, takže by e+ a e- jen "zmizely", bez viditelné anihilace a uvolnění gama?
Snad Vám to nějak přiblížilo naše úvahy.

Odpovědět

Máme ještě šanci

Veronika Rezekvítková,2020-03-07 00:45:23

na prokázání existence jiného modelu vesmíru, jiné fyziky? A teď odbočím. Mám jako matka nezletilých ratolesti šanci přivést je ke zvídavosti stejné, jako jsem měla vžda já sama?
Ze setrvačnosti sleduji v televizi film, auta, bouračky, popírání základních fyzikálních zákonitostí. Nebojte, v tuhle hodinu už děcka dávno spí, ale čert nikdy nespí, říkám si.
Máme ještě šanci při všeobecné "přeinformovanosti" přivést děti k zájmu o exaktní vědu?
Kdysi dávno jsem pomáhala spolužákům propojit koaxiálním kabelem na našem gymnáziu pár počítačů, byla jsem u prvního vytáčeného připojení do Sítě, psali jsme první tabulkový layout našeho vlastního chlívečku v síti...
Dnes je chlív síť a já bych si za vehemenci dala nejradši pár facek. Tím je myšleno to, že když už jsme, a při tom i moje maličkost jako bezvýznamný prvek, nabídli Síť široké veřejnosti, nikdo pořádně nedomyslel, kam až to povede - ty dráty ne, ty následky.
Děkuji Oslíkovi, za malý kousek většinově zajímavých informací o vědě v bezbřehém oceánu internetu!
A teď už k tématu, ano (bez 2011), máme šanci!

Odpovědět


Re: Máme ještě šanci

Tibor S.,2020-03-07 21:29:56

Veľmi pekná úvaha, ktorá ma donútila zamyslieť sa. V dnešnej dobe to bude asi ťažšie práve kvôli tej presýtenosti informáciami všemožného druhu. Na druhej strane - ak naučíme deti vyhľadávať v tom mori informácii len tie relevantné, ak ich naučíme informačnej gramotnosti a snahe dopátrať sa k primárnym zdrojom informácií, ony samé zistia, aký veľký potenciál môže mať ich úsilie a ich vlastná budúcnosť. Dôležité je v dnešnej dobe informačnej sa v informáciach najmä zorientovať a vedieť ich správne vyhodnotiť, a ako povedal jeden môj výborný profesor - z doby informačnej sa presúvame do doby koncepčnej, informácií máme naozaj nepreberné množstvo, lwn bude dôležité nájsť hlavu a pätu :)

Odpovědět


Re: Re: Máme ještě šanci

Jan Peterka2,2020-03-10 18:24:58

Nemáte šanci naučit své potomky, aby se vyznali v té záplavě informací. Na tom, aby jste se spolu se svými potomky v tom moři "utopili", pracují celé týmy expertů, kteří vás svými schopnostmi a možnostmi ovlivňovat vnímání "průměrného jedince" a přivádět ho "na správnou cestu" stokrát "strčí do kapsy".

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz