Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pasivní kouření známe. Jenže škodí i kouření z třetí ruky

Můžete být v nekuřáckých prostorech, kde si už roky nikdo nezapálil, například v kině. Vaše plíce přesto mohou dostat tolik zplodin, kolik by jim při filmu uštědřilo až deset pasivně vykouřených cigaret. Kuřáci je totiž přinesou na šatech, kůži, vlasech. Tvrdí to aktuální studie.

Že kuřák neškodí jen sám sobě, už víme dávno. Vědci jsou však na stopě tomu, že okolí škodí víc, než se myslelo. | foto: Profimedia.cz

Jeho výsledky jsou fascinující, vzdal podle serveru ScienceMag výzkumu hold Georg Matt ze Státní univerzity San Diego, který se sám studiu takzvaného kouření z třetí ruky věnuje již dvacet let. Za tuto dobu se svými kolegy mnohokrát doložil, že škodlivé látky zůstávají v prostorech i poté, co je kuřáci opustí. Mattovy práce však zkoumaly prostory, v nichž se kouřilo relativně nedávno, před dvěma nebo šesti měsíci.

Jenže aktuální studie, vydaná v magazínu Science Advances, si vybrala pro svůj test kino v německé Mohuči. Tam byl poslední kuřák před patnácti lety. A
1 300 čtverečních metrů budovy ventilace pružně zásobovala čerstvým, filtrovaným vzduchem zvenku.

Přesto výsledky tým Drewa Gentnera z Yaleovy univerzity nepotěšily.

Kuřák nepřichází sám

Vědci totiž ve vzduchu v kinosále nalezli pětatřicet těkavých látek, které cigaretový kouř obsahuje, včetně nikotinu, akroleinu, formaldehydu a karcinogenního benzenu. A nebylo to kvůli tomu, že by v budově substance zůstávaly po oněch patnáct let. Jejich hladina totiž kolísala. A kolísala proto, že zplodiny do kina nosili návštěvníci.

Koncentrace látek podle měření vrcholily, když lidé do sálu přicházeli. Lišilo se to však představení od představení. Časnější promítání filmů bez omezení věku, která do haly přivedla i dětské návštěvníky, přinášela zvednuté hladiny koncentrací, ovšem mírněji. Naproti tomu večerní představení pro dospělé, kde se dalo očekávat více kuřáků v publiku, případně více těžších kuřáků, znamenala mnohem vyšší stupně koncentrace cigaretových zplodin.

Mechanismus je podle vědců zřejmý. Toxické látky putovaly do promítací síně na tělech, vlasech a šatech kuřáků. A v kině se uvolňovaly do vzduchu a rovněž usedaly do křesel.

Až jako deset cigaret v kině. Jinde i více

Podle měření autorského týmu se lidé, kteří do sálu přišli na večerní film pro dospělé, vystavili následkům, jako by pasivně vykouřili jednu až deset cigaret, to podle toho, o kterou konkrétní substanci šlo. Měření probíhala po čtyři dny.

Gentner přitom podtrhuje, že kinosál byl pro doložení rozsahu přítomnosti látek z kouření značně přesvědčivý prostor. Nejenže se v něm nekouří, je též velký, nabízí šanci, že se v něm škodliviny rozptýlí a navíc je v něm vzduch obměňovaný ventilací. Tím varovnější podle něj je, že se i v něm látek z kouření nacházelo tolik.

Menší a méně větrané prostory jsou podle něj přirozeně ještě rizikovější. „Kdybychom chtěli spekulovat, podotkli bychom, že například kluby nebo bary, místa, kam lidé vcházejí bezprostředně poté, co kouřili, že taková místa vás vystaví velmi vysoké dávce. A samozřejmě platí, že čím více lidí to dělá, tím je následek větší,“ cituje Gentnera server Inverse.

Vědec přitom zdůrazňuje, že jeho tým překvapil rozsah efektu a to, jak dramaticky změnil složení plynů i částic v prostoru a k jaké kontaminaci vedl.

Vadí to tolik?

Ne všichni s ním však souhlasí. Ředitel Centra pro studie tabáku a alkoholu ve Spojeném království John Britton začíná v listu The Guardian už tím, že až takové překvapení Gentnerova práce přece nepřinesla. „Ta studie potvrzuje to, co zjistil každý, kdo má čich. Kuřáci nesou a do atmosféry vypouštějí tabákové kouřové složky, i když nekouří,“ shrnuje lakonicky.

Tím však nekončí. Ve skutečnosti to však podle něj okolí vystavuje jen nízkému vlivu částic. „A jakékoli zdravotní riziko bude pravděpodobně obdobné,“ soudí, i když obezřetně volá po dalších výzkumech potenciálních rizik.

Ohledně toho, zda úrovně kouře z třetí ruky, které Gentnerův výzkum detekoval, mohou škodit zdraví, je opatrný i Martin Jarvis z Londýnské univerzity. „Prokázat, že v tomto ohledu existuje něco, čeho by se nekuřáci měli obávat, bude dlouhá cesta,“ soudí.

Odbornice na kvalitu vzduchu Jacqui Hamiltonová z Yorkské univerzity však připomíná, že experiment sice v třetím kouři zachytil například benzen nebo formaldehyd, jeho některé nejtoxičtější složky, k nimž patří tabákově specifické nitrosaminy, v kině nedetekoval. A není jasné proč. To ji trápí a následné práce by to podle ní měly odhalit. „Již velmi malé úrovně vystavení těmto složkám mají potenciál zvýšit riziko rakoviny,“ vysvětluje.

Co s kouřením?

Ještě kontroverznější otázkou je pak to, co dělat v případě, že se nebezpečné následky kouření z třetí ruky prokážou. Gentner samotný je uměřený, shrnuje, že mu jde o osvětu. „Chceme, aby si kuřáci byli vědomi, že chemikálie z jejich cigaret nezůstávají kompletně venku,“ říká s tím, že sami kuřáci jsou zdrojem oněch chemikálií, když vcházejí do místnosti.

„A to může být důležité v přítomnosti malých dětí nebo citlivých lidí,“ říká a dodává, že to vysvětluje, proč předchozí práce detekovaly nikotin i v těch prostředích, která by měla být nejčistší, jako jsou novorozenecká oddělení. Cílem je pochopit a odstartovat debatu, soudí.

Naproti tomu kardiolog Jagat Narula z New Yorku je mnohem ráznější. Jako odborník na kouření má své důvody, naznačuje je konstatováním, že miliarda kuřáků přispívá k 88 tisícům úmrtí na následky pasivního kouření, tedy kouření z druhé ruky. „Říkám tomu vražda,“ sdělil Narula serveru CNN. A do doby, než nebezpečí kouření z třetí ruky potvrdí, vyjasní a zpřesní další výzkumy, by koncentrace toxických složek, které vypouštějí kuřáci takto, neměla být považována za nedůležitou.

A pokud se to prokáže? Poté je podle Naruly potřeba nesmiřitelnost. „Pokud se zjištění potvrdí jako pravdivá, mělo by se z toho vyvodit v zásadě to, že budeme potřebovat, aby se nekouřilo nikde,“ soudí. A ví, co to znamená: „A jediná cesta, jak to zaručit, není nic jiného než zakázat kouření docela všude.“

Georg Matt tak daleko nedohlédne. „Jediným řešením je snížit míru kouření,“ říká.

Autoři:
  • Nejčtenější

Vyvrcholení ženy neočekávají. Studie zkoumala příčiny orgasmické nerovnosti

15. dubna 2024

Nemůže za to jen technika, ani pouze přehlíživost, sobeckost některých pánů. Problém orgasmické...

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

18. dubna 2024

Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

Občas se najde hlupák, který cizincům radí, aby mluvili hezky česky, říká etnolog

15. dubna 2024

Premium Etnolog Leoš Šatava přes půl století putuje za nejrůznějšími etniky, regionálními skupinami a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prodloužené lebky, pilované zuby. Vikingům sloužily modifikace i jako znamení

14. dubna 2024

Dokazovaly absolvování iniciačních rituálů, ale sloužily i jako tajná poznávací znamení, která...

Vidí lidi jako démony. Vzácná choroba deformuje pohled na tváře ostatních

18. dubna 2024

Jako by se jednoho dne probudili do světa, v němž žijí démoni. Lidi kolem sebe vidí s ústy...

Už nakoupili hroby na těla zavražděných. Vaňura nejen o nástupcích Stodolových

18. dubna 2024

Premium Kdysi vsadil na to, že diváky bude bavit pořad o tom, jak policie něco dělá dobře. Teď Mirek Vaňura...

OBRAZEM: Bunkr pro celý Kongres. Obří skrýš utajila Amerika tři desetiletí

17. dubna 2024

Veřejné tajemství. Lepší ztělesnění ono úsloví nemůže mít. Bunkr z éry studené války, v němž měl...

Bestie z And. Pedro López zneužil, mučil a zavraždil více než sto nezletilých dívek

16. dubna 2024

Premium Po hrůzné noci zabíjel schválně tak, aby s příchodem nového dne zanikla u obětí poslední naděje....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...