7. 3. 2020

Novinka pod lupou: Pán profesor (Markíza)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Pán profesor
Žánr Komedie
Stanice Markíza
Premiéra 2. 2. 2020
Vysílání pondělí, 21:20
Délka pilotu 48 minut
Předskokan Susedia
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Svérázný učitel chemie a fyziky Samo, třídní druháků, mimo problémů studentů řeší rovněž ty své, často způsobené nekonvenčními metodami, které se nepozdávají jak kontroverzním kolegyním, tak ambicióznímu řediteli gymnázia. Největší problém a výzvu však jeho život teprve čeká, na školu totiž přichází nová vyučující Klaudie, se kterou si Samo začíná být blízký. Jejich vztahu ovšem stojí v cestě škrty v rozpočtu, rázní rodiče, studentská kriminalita a další trable nejen na půdě gymnázia.

Trailer

A jaký je váš ortel?

Já jsem si pustil něco amerického? Protože podle úvodních záběrů to fakt na slovenský seriál nevypadalo. A vlastně celá úvodní epizoda si držela dost vysokou laťku, kterou se snažila odlepit od klasických nenáročných seriálů z našich končin. Vlastně se o to seriál snažil po všech stránkách, ať už po stránce obsazení studentů, kde jsme se dočkali neznámých tváří, které skutečně působily, jakoby se náhodně setkaly až v první den školy. Samozřejmě v příběhu si drží evropskost, prostě reálie tam být musejí, to zase jo.

Dost mě tu chytily slovní přestřelky, kupodivu všichni tři představitelé hlavních postav nezklamali a přinesl to nej, co mohli. Luknarovy pohledy mě dostávají ještě teď. Maštalír s Marcinkovou mezi sebou mají taky dobrou chemii, takže budoucímu vznikajícímu vztahu budu velice ochotný uvěřit.

Příběh je na rozjezd docela rychlý, čekal bych nějakou větší pohodičku, ale zase chápu, že chtěli dostat profesora ven, aby vznikaly všemožné strasti a drby. Vystavěnost příběhu na jediné postavě funguje skvěle, charakter je napsaný úžasně a s ohledem na mé vzpomínky na hodiny fyziky asi stačí říct, že bych za takovéto vzrůšo byl fakt vděčný, ale ostatně kdo ne, že? Každopádně mi šlo o to, že Maštalírovi rola sadla ako riť na šerbeľ.

Rozhodně je tu množství příběhů k odvyprávění a velký prostor na další kopu vtipných zápletek a problémů. Prozatím nám nebyly představeny všechny postavy, takže i po této stránce je tu ještě co nabídnout. Takže až na Markízu překvapující až zarážející délka dílu je seriál super, snad tedy nemám úplně zastřený úsudek, ale podle mě se seriál povedl a stojí za zkoušku.

  • Luknár
  • Maštalír s Marcinkouvou
  • vtipy
  • působí světově
  • akční
  • délka
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Z těch tří slovenských seriálů, které jsem včera viděla, mi tento přišel nejslabší. Opět školní prostředí, ale tentokrát se nezaměřujeme na nemocné děti, ale na samotné učitele. Nebo spíš jednoho. Přiznám se, že nikdo v mých školách nikdy výskok z okna nezkoušel, takže tato scéna mě hodně překvapila. Nejsem si jistá, jak učitel mohl propašovat do školních prostor tak obří trampolínu, ale to je vedlejší.

O poznání nudnější už ale byl zbytek epizody. Chápu, že informace o tom, že jste adoptovaní, vás může docela zaskočit. Ale tohle do extrému přetažené chování mi nepřišlo ani úsměvné, jen a pouze otravné. A když už trucuju, tak budu otravovat život učitelům? Zvlášť v dnešní době, kdy pomalu lidi ani neví, jak se jejich učitelé jmenují, protože žijou pouze online životem? To se mi moc nezdá.

Hlavní hrdina je docela sympaťák. Líbí se mi, že si nehraje jen na drsňáka, ale dokáže si dělat srandu ze sebe i ostatních. Pobavil mě třeba ten úsměv, když děcka v okně začali povzbuzovat „pusu, pusu“. Ale ani tak to nezachraňuje ten hlavní „adoptivní“ příběh, který byl prostě slabý a nedokázal nalákat na další sledování.
  • hlavní hrdina
  • úvodní scéna
  • slabá hlavní linka
  • nenaláká na další sledování
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Au. Originál jsem neviděl, ale člověk by řekl, že když to je podle předlohy, tak to nemůže být vyloženě blbé. Ale bohužel už od první scény je jasné, že tohle se moc nepovedlo, i když se to moc snaží. O tom, že to je absolutně nereálné, pomlčet a jen je potřeba doufat, že to teď nebudou pubarťáci zkoušet doma, protože na začátku nebylo varování – tohle doma nezkoušejte.

Zbytek epizody sklouzává ke klasickému dramatu, kterého máme plné obrazovky, kde se občas mihne náznak pokusu o humor, který paradoxně v komedii působí jak z jiného seriálu (například scéna s probuzením u Rolanda v pokoji a následným divným oblečením ve škole). Podobných scén je pilot plný, jak kdyby se lidi stojící za seriálem nemohli pořádně rozhodnout, co chtějí točit. Jestli komedii, nebo další variaci na Ulici či podobný vztahový seriál.

Školní prostředí je až trestuhodně nevyužito. Což je možná na druhou stranu dobře, protože scény s puberťáky zase psal někdo, kdo puberťáka viděl nejspíš jen v americkém sitcomu. Ne, opravdu se takhle mladí lidé nechovají. Ano, jsou otravní, drzí a vzhledem k tomu, že se jim vyvíjí amygdala by se dalo říct i emočně nevyrovnaní, ale nejsou takovouhle karikaturou, co mají ve zvyku předvádět místní televize. Zeptejte se nějakého učitele na střední škole, jak se běžně chovají. A i když bude přehánět, tak vám je takhle nepopíše. Leda by snad parodovali či napodobovali něco, co viděli v televizi. Třeba v seriálu Pán profesor.

  • profesionální kamera (záběry z dronu jsou boží)
  • karikatury puberťáků
  • není komedie, i když asi chce být
  • nevyužité prostředí střední školy
40 %
Mé hodnocení
Fruiko
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu