Hlavní obsah

Růžovou zahradu už ne. Sestřičky natočily, jak pracují doopravdy

Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí 9. března ve 21.05 začíná na ČT1 dokumentární série Sestřičky režisérky Báry Kopecké. Během jednoho roku pozorovala práci sester na různých pracovištích a kladla jim otázky.

Trailer k seriálu SestřičkyVideo: ČT

 
Článek

Jako zdravotní sestry dnes pracují i muži. Protagonisty nového dokumentu se stali třeba Jan Šedivý, Nikola Hanzlíková a Ivona Mikulenková. Všichni se shodují, že práce sester je v televizních seriálech zobrazena špatně a Sestřičky by to mohly uvést na pravou míru.

Foto: Česká televize

Sestřičky

Co je těší, co je trápí, proč tuto práci vlastně dělají - to vše rozebírají před kamerami. Série zavádí diváky do různých míst, sestřičky pracují na sále, na ARO, na psychiatrii, ale také v domácnostech pacientů nebo na zahraničních misích. Jde o těžkou práci, stresující, zodpovědnou a náročnou na vzdělání, ale také naplňující a krásnou, shodují se protagonisté.

Platy sice nejsou nic moc, ale ne vždy jsou peníze na prvním místě - některé zdravotníky trápí třeba organizace práce a nedostatek lidí téměř ve všech nemocnicích. Kamera se dostala i do soukromí protagonistů, pro které je péče o ostatní posláním. Mluví o rodinném životě a vzpomínají, jak se dostali k oboru a co je u něj stále drží.

Greta Thunbergová bude mít vlastní seriál

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám