Andělé přiletí poslední březnový den

Slavnostní ceremoniál Cen České hudební akademie se bude konat 31. března 2020 v nové pražské hale O2 universum a v přímém přenosu jej nabídne ČT1. Jejich favoritem je Vladimír Mišík, který s albem Jednou tě potkám získal šest nominací. Večerem diváky provede Ewa Farna.

První kolo hlasování České hudební akademie proběhlo již v pondělí 20. ledna. „Celkově v něm pod dohledem notáře v patnácti kategoriích hlasovalo 351 akademiků,“ upřesnila ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská. Českou hudební akademii tvoří odborníci z celého spektra hudební branže z řad novinářů, dramaturgů, pořadatelů koncertů i samotných muzikantů, dosavadních držitelů Anděla.

Nepřehlednutelné jistě je, že favoritem cen se stal Vladimír Mišík, který je už od roku 1993 členem andělské Síně slávy. Akademiky zaujal deskou Jednou tě potkám, kterou natočil v produkci Petra Ostrouchova. V prestižní kategorii Album roku proti ní stojí Chinaski s první nahrávkou v nové sestavě, které dali jméno 11 a předloňský objev Andělů Mirai s druhou vydanou deskou Arigató. Vladimír Mišík se s albem a singlem Jednou bude ucházet o vítězství v kategoriích Skladba roku, Sólový interpret roku, Videoklip roku a hned dvou žánrových kategoriích Folk a Rock.

Tři nominace získal za svou desku Září hudební kolektiv Zvíře jménem podzim, po dvou nominacích mají Mirai s albem Arigató, Vypsaná fixa a jejich Kvalita a Berenika Kohoutová s deskou Holka roku nebo Beata Hlavenková se sólovkou Sně. Do výběru akademiků se posmrtně dostal i Karel Gott se svým posledním duetem s dcerou Charlotte Ellou Srdce nehasnou autorů Richarda Krajča a Petra Harazina.

„Nominace ve všech kategoriích ukazují, že podobně jako ve světě se i u nás kvalitní pop stále častěji protíná a vzájemně ovlivňuje s dříve okrajovými žánry. Nominace jsou opět velice pestré a upozorňují na řadu skvělých desek, které tu v uplynulém roce vznikly. Potvrzuje se, že rozhodnutí vrátit předávání žánrových cen do hlavního ceremoniálu, které jsme udělali před třemi roky, bylo správné,“ podotýká předseda České hudební akademie Honza Vedral.

Radu České hudební akademie, která na podobu a pravidla Andělů dohlíží, krom něj letos tvoří zpěvák a člen andělské Síně slávy Michal Prokop, publicista Josef Vlček, ředitelka ČNS IFPI Petra Žikovská a producentka Cen Anděl Lucka Hájková.

Mezi novinky letošních Andělů patří zavedení nové kategorie pro Slovenské album roku, v němž jsou nominovaní Marián Čekovský, Sima Martausová a skupina Nocadeň. A díky partnerství se společností Coca-Cola také zřízení nové ceny, o jejímž vítězi rozhodnou hlasováním na internetu přímo hudební příznivci. „Přinášíme do Cen Anděl novou samostatnou cenu „Coca-Cola cena fanoušků”, která nezná hranice žánrů a zapojit se do ní může každý. Na českém trhu bude dostupná limitovaná edice nápoje Coca-Cola s etiketou věnovanou právě Andělům a výzvou k hlasování,“ přibližuje senior brand manager společnosti Coca-Cola Pawel Ozierski.

„Jména vystupujících na samotném andělském ceremoniálu zatím nebudeme zveřejňovat. Veškerá pozornost teď patří nominovaným. Slíbit ale můžeme opět průřez hudebním děním loňského roku a zajímavá hudební spojení,“ říká k programu chystaného galavečera jeho producentka Lucka Hájková. „Nicméně s radostí můžeme oznámit jméno moderátorky, kterou letos bude Ewa Farna,“ dodává L.Hájková. Populární zpěvačka si už tuto roli vyzkoušela před devíti lety.

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie, která je složena z hudebních odborníků kritiků, producentů a dalších osobností české hudební scény. Od roku 1995 se realizují pod záštitou ČNS IFPI a od roku 1997 je symbolizuje soška Anděla se šalmají od sochaře Jaroslava Róny.

Galavečer hudebních Cen Anděl Coca-Cola 2019 je letos nově otevřen i veřejnosti. Lístky za 990 korun jsou v předprodeji v síti Ticketmaster.Titulárním partnerem je Coca-Cola, hlavním mediálním partnerem Evropa 2. Ta v rámci spolupráce znovu podpoří výherce Anděla v kategorii Objev, v níž jsou letos nominováni Bert & Friends, Bára Zmeková a Zvíře jménem podzim, a to kampaní v hodnotě půl milionu korun.

Přehled nominací:AlbumCHINASKI – 11MIRAI – ARIGATÓVLADIMÍR MIŠÍK – JEDNOU TĚ POTKÁMSkupina rokuMIRAI – ARIGATÓVYPSANÁ FIXA – KVALITAZVÍŘE JMÉNEM PODZIM – ZÁŘÍSólová interpretka rokuBEATA HLAVENKOVÁ – SNĚBERENIKA KOHOUTOVÁ – HOLKA ROKUBÁRA ZMEKOVÁ – LUNAVESObjev rokuBERT & FRIENDS – SUPRBÁRA ZMEKOVÁ – LUNAVESZVÍŘE JMÉNEM PODZIM – ZÁŘÍSkladba rokuKAREL GOTT A CHARLOTTE ELLA GOTTOVÁ – SRDCE NEHASNOU / Hudba a text: Richard Krajčo a Petr HarazinBERENIKA KOHOUTOVÁ – DĚLÁM STOJKY / Hudba: Jiří Burian, text: Berenika KohoutováVLADIMÍR MIŠÍK – JEDNOU / Hudba: Petr Ostrouchov, text: Václav HraběSólový interpret rokuD.Y.K. – D.Y.K.VLADIMÍR MIŠÍK – JEDNOU TĚ POTKÁMPOKÁČ – ÚPLNĚ LEVEJVideoklip roku7KRÁT3 – PROMIŇ / Režie: B. ButtlerVLADIMÍR MIŠÍK – JEDNOU / Režie: M. Hamplová, M. ChlupáčekVYPSANÁ FIXA – KRABIČKA / Režie: J. Haj, G. KřížAlternativa a elektronikaB4 – PLASTOVÁ OKNAMARGO – FIRST I THOUGHT EVERYONE’S STARING AT ME BUT THEN I REALIZED NOBODY CARED – ALL THE CREATURES I MET SITTING ON THE BACK SEAT AND HOW TO DEAL WITH WHAT I’VE LEARNTZVÍŘE JMÉNEM PODZIM – ZÁŘÍKlasikaBENNEWITZ QUARTET – ULLMANN – KRÁSA – SCHULHOFF – HAASPAVEL HAAS QUARTET – SHOSTAKOVICH: STRING QUARTETS NOS. 2, 7, 8IVO KAHÁNEK, SYMPHONIKER BAMBERGER, JAKUB HRŮŠA – DVOŘÁK & MARTINŮ: PIANO CONCERTOSRockJOHN WOLFHOOKER – 313VLADIMÍR MIŠÍK – JEDNOU TĚ POTKÁMTHE TRUTH IS OUT THERE – ALL LITTLE REVOLUTIONSSlovenské albumMARIÁN ČEKOVSKÝ – BEST ONSIMA MARTAUSOVÁ – LEN TAK SA STÍŠIMNOCADEŇ – AURÓRAFolkEPYDEMYE – MILÉ DĚTIBEATA HLAVENKOVÁ – SNĚVLADIMÍR MIŠÍK – JEDNOU TĚ POTKÁMJazzNIKOL BÓKOVÁ – INNER PLACEVILÉM SPILKA QUARTET – ČEKÁNÍ NA TOMAVERTIGO – DALEKORapHUGO TOXXX – 1000VIKTOR SHEEN – ČERNOBÍLEJ SVĚTYZOMANDIAS – DOBRÁ DUŠE, SRDCE ZE ZLATA

Související

Více souvisejících

Ceny Anděl Hudba Karel Gott Ewa Farna Vladimír Mišík -

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy