TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  07.03.2020 21:00:05

Pojišťovny neplatí výlohy za nákazu koronavirem. Za svým si stojí i cestovky

Komerční pojišťovny, které uzavírají cestovní připojištění, odmítají proplácet léčebné výlohy, pokud se klient v rizikové oblasti nakazí koronavirem. Přestože premiér Andrej Babiš nedoporučil vyjíždět do Itálie, vydaly se tam, a pravděpodobně ještě vydají, stovky lyžařů a turistů. Začal totiž poslední turnus jarních prázdnin.

Minulý týden bylo v Itálii přes 24 tisíc Čechů, a protože o víkendu začaly prázdniny v dalších 15 okresech, do Itálie se chystaly další tisíce lyžařů. Podle cestovních kanceláří ale doporučení do Itálie nejezdit není opodstatněné.

"Vláda nikomu nezakázala cestovat do Itálie, stejně jako nezakázala Italům, aby cestovali do České republiky a ti tak dále přijíždějí bez omezení," prohlásil mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

"Cestovní kanceláře jsou schopny dodat bezvadný produkt, ta lyžařská střediska nejsou ani uvedena v nějaké karanténě," doplnil výkonný ředitel Asociace cestovních kanceláří Michal Veber.

"Pacient, který pobýval v oblasti Passo del Tonale, musím říci, že je to už několikátý případ z tohoto střediska, které bylo původně vyhodnocováno jako nerizikové," uvedl ale na sobotní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Klienti ve zvýšené míře stornují lyžařské zájezdy do Itálie z důvodu povinné karantény po návratu," potvrdila mluvčí CK Firo Tour Lucie Frnochová.

A tak by prý měla vláda lidem náklady za neuskutečněný zájezd zaplatit sama. "Očekáváme, že vláda tyto české občany finančně odškodní," sdělil Bezděk.

"Pokud cestovní kanceláře peníze nevrátí, mají možnost se obrátit na Českou obchodní inspekci nebo soud," odmítl ale premiér Andrej Babiš.

Ztráty se snaží minimalizovat i pojišťovny. Některé přestaly poskytovat služby, které pojišťovaly storna zájezdů. "Protože v tuto chvíli se situace radikálně změnila, přestali jsme pojištění storna nabízet," uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Naprostá většina komerčních pojišťoven přestala proplácet léčebné výlohy v souvislosti s nákazou. Zkrátka tomu, kdo od půlnoci odcestoval do rizikové oblasti a nakazí se, cestovní pojištění bude k ničemu. "Pokud se tomu člověku stane něco jiného - zlomí si nohu, onemocní jinak, tak samozřejmě pojišťovna hradit bude, ale riziko koronaviru bude vyloučeno," dodal Káňa.

"Pokud budete i přes tato varování cestovat do oblastí (…) označených jako nevhodných k cestování, nebude Pojišťovna VZP případnou léčbu tímto onemocněním hradit," informovala své klienty Všeobecná zdravotní pojišťovna.

"Pokud se klient vydá do oblasti se zvýšeným bezpečnostním rizikem, úhrada léčebných výloh v souvislosti s nákazou koronavirem je vyloučena," uvedla mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Čapková.

Týká se to komerčních pojišťoven a cestovního pojištění, zdravotní pojišťovny by měly hradit nezbytnou péči související s léčbou koronaviru poskytnutou v Itálii na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688