Bludný Holanďan v přímém přenosu z Met, klasika ožívá v nové produkci režiséra Girarda

Temná opera Bludný Holanďan Richarda Wagnera míří v nové produkci na prkna Metropolitní opery. Novou produkci režíruje François Girard, jeden z nejpovolanějších „wagnerovských“ režisérů současnosti, jehož Parsifal nastavil nové standardy pro uvádění epických děl německého skladatele. Revoluční ztvárnění slavného příběhu mohou čeští diváci vidět živě v kinech už v sobotu 14. března.
Bludný Holanďan (zdroj: MET Opera)

Bludný Holanďan je příkladem raného Wagnerova hudebního dramatu, epického hudebně-divadelního kusu, jakým je například cyklus Prsten Nibelungův. Operu začal Wagner psát v roce 1840. Inspirací mu byla vlastní bouřlivá plavba do Rigy i povídka Heinricha Heineho. Libreto dokončil o rok později, hudbu napsal během léta, práci zakončil napsáním slavné předehry. Původně zamýšlený tvar jednoho jediného dějství sám Wagner po čase rozdělil do třech částí, nicméně čas od času se inscenátoři k jednoaktovému pojetí příběhu vrací – a to je i případ Girardova zpracování pro newyorskou Metropolitní operu.

Wagner si vybral mě, tvrdí režisér

Girard se pomalu stává „specialistou“ Metropolitní opery na Wagnerovo dílo. Představil Parsifala, nyní nově uchopil Bludného Holanďana a v přípravě je i inscenace opery Lohengrin. „Wagnera jsem si nevybral, Wagner si vybral mě,“ vzpomínal.

„Bludný Holanďan se odehrává v nereálném světě a my jsme se jej pokusili přitáhnout zpět do reality,“ říká ke svému tvůrčímu záměru Girard, jež má na svém kontě kromě operních produkcí i několik filmů. „Samozřejmě kromě Holanďana a jeho posádky duchů, to je přesný opak reality.“ Výsledná produkce tak pracuje s tenkou hranicí mezi skutečností a představivostí a snovým vnitřním světem naivní dívky Senty, jež je legendou o námořníkovi posedlá a která se do muže, jenž má jednou za sedm let šanci zlomit své prokletí, zamiluje.

V hlavní roli se představí ruský basbarytonista Jevgenij Nikitin. Nahradil původně obsazeného sira Bryna Terfela. Naivní zamilovanou Sentu, která je pro Holanďana schopná obětovat i to nejcennější, ztvární Anja Kampe, jejího otce Dalanda pak Franz-Josef Selig.

Další sezóna kinopřenosů z Metropolitní opery se nachyluje, do konce zbývají dva tituly. V sobotu 11. dubna to bude Tosca s hvězdnou sopranistkou Annou Netrebko, sezónu zakončí 9. května Donizettiho Marie Stuartovna.

 

PROGRAM SEZÓNY 2019/2020

Sobota 14. března 2020, 17:45

  1. Wagner: BLUDNÝ HOLANĎAN *
    Gergiev / Girard | Kampe, Fujimura, Skorokhodov, Portillo, Nikitin, Selig

Sobota 11. dubna 2020, 18:45

  1. Puccini: TOSCA
    de Billy / McVicar | Netrebko, Jagde, Volle, Carfizzi

Sobota 9. května 2020, 18:45

  1. Donizetti: MARIE STUARTOVNA
    Benini / McVicar | Damrau, Barton, Costello, Filończyk, Pertusi

Změna obsazení vyhrazena
*nová inscenace | met premiéra v Met


The Met: Live in HD o projektu
Přenosy The Met: Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.


The Met: Live in HD online

Oficiální stránky přenosů z Met https://www.metopera.cz/.

Veškerý program přímých přenosů do kin čtěte sledujte na našem webu vicnezfilm.cz.

Baví Vás přímé přenosy do kin? Sledujte náš facebookový profil Víc než film

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat