Exponáty ve vojenském muzeu v Ravelinu číslo 14 josefovské pevnosti putují do nových vitrín

8. březen 2020 10:03

Pracovníci vojenského muzea v Ravelinu číslo 14 v pevnosti Josefov v těchto dnech stěhují exponáty do nových vitrín. Ty staré byly v tak špatném stavu, že ohrožovaly vystavené předměty. Prášilo se na ně a podle předsedy sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov Milana Libicha na ně i někteří návštěvníci sahali.

Pěkně to tady profukuje. Jde o takové "polovenkovní" muzeum.

Čtěte také

„Jde o expozici nálezů a vykopávek i pozůstatků josefovské pevnosti nebo města. Je to spíš takový depozitář. Ale jsou to zajímavé věci. Městské muzeum v Jaroměři o ně tenkrát nestálo, protože jde převážně o velké věci jako vrata, dveře nebo mříže. Z toho se teď čerpá při různých rekonstrukcích v pevnosti," vysvětluje Milan Libich.

Přišli jsme sem proto, že se členům sdružení podařilo získat a vytvořit nové vitríny pro drobnější exponáty.
„Ano, máme šest nových vitrín jako náhradu za ty stávající. Těm je už víc jak 25 let. Byly z dřevotřísky a už dosloužily. Dnes máme kompletně nové s tvrzeným sklem. Jsou dobře udělány, nedostane se do nich prach. Jsou určitě lepší a navíc také uzamykatelné. Do starých vitrín nám lidé i sahali a neměli jsme jistotu, jestli o něco nepřijdeme."

Exponáty ve vojenském muzeu josefovské pevnosti putují do nových vitrín

Dvě nové vitríny, u kterých stojíme, jsou již naplněné exponáty. Co přijde do těch ostatních?

„Věci se zušlechtí, nakonzervují, přeberou a uloží se zpátky do nových vitrínek. Máme také spoustu věcí, které zatím ve vitrínách nebyly, takže se i ty doplní. Aby městský život za Rakouska - Uherka či v první světové válce byl ve vitrínách představen."

Čtěte také

Když se podíváme do jedné staré vitríny, tak vidíme nějaké mince, možná staré příbory.

„Jsou tu i olověné plomby z beden, samozřejmě mince, ale i legionářský odznak. Taková vojenská všehochuť. To jsou náhodné vykopávky, které byly nalezeny v hlíně při rekonstrukcích. Když se opravuje nějaká hradba, tak se nachází věci, které vojáci ztratili. V dřívějších dobách i obyčejný knoflík byl velice zajímavý. Dnes máme plastový knoflík se čtyřmi dírkami. Dříve to byl kovový knoflík s očkem a se znakem," dodává Milan Libich.

Nové vitríny budou v josefovské pevnosti nainstalovány v nejbližších dnech. Muzeum v Ravelinu číslo 14 pak bude pro návštěvníky otevřeno od dubna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související