Hrady, zámky i města v kraji chystají velikonoční program

Ilustrační foto (Foto: CCRVM)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Nikdy nedobytý středověký hrad Buchlov otevře své brány na velikonoční neděli a pondělí, tedy 12. a 13. dubna 2020. Těšit se lidé mohou na velikonoční jarmark, výstavu kraslic a kopií historických pohlednic s tematikou lidových krojů a Velikonoc, přiblížil jednu z mnoha velikonočních akcí v kraji Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

U Velikonoc na Buchlově nebudou chybět ani „Tetky z Ježova“, které budou stloukat máslo a nabízet tuto pochoutku s voňavým chlebem k ochutnání. Malérečky předvedou tradiční i moderní zdobení kraslic a mládenci zase pletení pomlázek. V dětské dílničce si nejmenší návštěvníci vlastnoručně nazdobí vajíčka nebo perníčky. Na své si přijdou i milovníci folklóru, soubor Radovan předvede svá vystoupení v doprovodu cimbálové muziky Oskoruša. A na hradě se bude i šermovat, před baštou vystoupí skupiny scénického šermu Taurus a skupina historických tanců Porta Temporis. Prostory II. nádvoří ovládne kovář a děti si s jeho pomocí ukovají malou drobnost.

Na kouzelném barokním zámku v Buchlovicích jsou svátky jara tradičně přivítány jedinečnou výstavou tulipánů s jednoduchým názvem Tulipománie.  Letos se od 9. do 13. dubna 2020 uskuteční již 11. ročník této návštěvníky hojně vyhledávané akce. Interiéry zámku budou zdobit nejen tulipány a květinová aranžmá, ale i další jarní rostliny. Celý zámek bude laděn do velikonočně-jarní atmosféry a v sala terreně si návštěvníci prohlédnou několik desítek druhů řezaných tulipánů.

Vůni a krásu Velikonoc představí Arcibiskupský zámek v Kroměříži. O velikonočních prázdninách, tj. od 9. do 13. dubna bude zámek velikonočně vyzdoben zámek a bude provoněn vůní velikonočních tradic. Krásnou a jedinečnou výzdobu připraví zahradní mistři a umělci z Podzámecké zahrady.

Interiéry zámku Lešná, který je ozdobou areálu Zoo Zlín, se během velikonočních svátků ocitnou v záplavě květin a jarních motivů, v nichž neschází osení a jarní cibuloviny, vše doplňují nakvetené dřeviny jako například třešně, kočičky, zlatice, magnolie, hnízda z proutí a samozřejmě symbolika velikonočního vajíčka. Velikonoce v zámku Lešná mohou návštěvníci obdivovat od čtvrtku 9. dubna, kdy bude zámek otevřen od 10 do 16 hodin, od pátku 10. do pondělí 13. dubna bude zámek otevřen od 9.30 do 18.00 hodin (poslední prohlídka je v 17.00).

Velikonoce na Valašsku s tradičními velikonočními zvyky nejlépe poznáte ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Od Bílé soboty 11. dubna až do Červeného pondělí 13. dubna je připraven bohatý program, v němž nebude scházet sobotní jarmark s řemeslnými ukázkami, tradiční velikonoční a jarní zvyky v podání folklorních souborů nebo tradiční pondělní pomlázka s programem.

Velikonoční jarmark zpestří od 8. do 10. dubna program v krajském městě Zlíně. Na náměstí Míru budou k dispozici řemeslnické výroby, velikonoční ozdoby, spousta dobrého jídla a doprovodný program jak pro děti, tak dospělé. Ti se mohou těšit například na skupinu Fleret se Zuzanou Šulákovou.

Velikonoční jarmarky budou připraveny také v Luhačovicích (11. dubna) a v Uherském Hradišti (11. a 12. dubna). V Muzeu Bojkovska v Bojkovicích proběhne 1 dubna od 10 do 17 hodin Velikonoční předvádění řemesel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x