Lukáš Langmajer: Václavu Postráneckému děkuju za mnohé

Lukáš Langmajer: Václavu Postráneckému děkuju za mnohé
Lukáš Langmajer | Archiv TV Prima
3Bobulemi se s českým filmem rozloučil Václav Postránecký. Jaké na něj máte vzpomínky?
Václav Postránecký mě provedl prvním filmem, Bobulemi. Stál mi po boku, a když jsem byl bezradný, přispěl pomocí, radou. Děkuju mu za to.
Když se v roce 2008 točil první film, napadlo by vás, že bude mít dvě pokračování?
V roce natáčení Bobulí jsem žil v Českém Krumlově, hrál dětská představení na malé scéně divadla v Českých Budějovicích a všechno pro mě bylo nové. Těžko říct, jestli jsem si uměl představit více, než jsem v té době měl.
Bobule
Bobule | Bioscop
Čím je vám vaše role blízká? Co se svou postavou máte společného a v čem se naopak lišíte?
Role Jirky je rolí, která se ke mně dostala tak, že mě v ní režisér prvních Bobulí Tomáš Bařina viděl. On byl tím, kdo našel spojovací prvky, a já se od té doby nestačím divit, co se všechno děje, a to jak v dobrém, tak ve zlém.
Jsou třetím filmem osudy vašich postav naplněné, nebo je prostor pro další pokračování?
Role Jirky je neřízená střela. Snad aktuálním pokračováním nachází trajektorii, aby sám věděl, že nemusí pršet, stačí, když kape. Je to postava, která si může dovolit mnoho z toho, co bych buď nedokázal, nebo bych ani nechtěl.
Jste vinař?
Jsem rozený v Plzni, hlavním a jediném městě, které vyrábí pivo. Tedy mám od kolébky blíže k němu, ale díky Bobulím a producentovi Tomáši Vicanovi jsem se ženou našel konečně víno, které jsme hledali, ale stejně jako filmová postava Jirky i já bych si na vinaře jen hrál.
Lákal by vás život na venkově na vinici, nebo jste městský člověk
Přestože jsem se narodil ve velkém městě, tíhl jsem vždy spíše k venkovu. Ve městě se cítím nesvůj, není to pro mě komfortní zóna. Venkov, hlavně lesy, naopak ano. Jestli bych dokázal vyměnit les za vinici, si zatím představit neumím.
Jakému povolání byste se věnoval, kdybyste nebyl hercem?
Po základní škole jsem šel na střední odborné učiliště dopravní a pokusil se stát automechanikem. Ovšem jak se zdá, šel jsem proti osudu a vlastně nevím, co bych dělal jiného. Mám svoji práci rád.
Tereza Ramba, Lukáš Langmajer
3Bobule | Bioscop
Která scéna pro vás byla na natáčení nejnáročnější? Vyžadovalo něco speciální přípravu, trénink?
Při prvním natáčení bylo velmi náročné, co se dělo po natáčení, a někdy by bylo namístě mít za sebe dubla, ale přežil jsem. Natáčení komedie je těžké hlavně v tom, aby to byla sranda nejen pro nás, ale zejména pro diváka. Zdá se, že se to zatím dařilo, a já pevně doufám, že tomu tak bude i při třetím pokračování.
Kdo byl na place Bobulí největší smíšek, se kterým byla radost natáčet?
Největším smíškem byl sám režisér Martin Kopp, který měl energie na rozdávání, nenechával se vykolejit hloupostmi. Ovšem když se trochu zamyslím, stejně tomu bylo u Tomáše Bařiny. Práce je bavila, tak neměli důvod mračit se.
V novém filmu se objeví i nové tváře. Jak nováčkové zapadli do party, která jde s tvůrci od prvního filmu?
Martin Kopp mi ukazoval, koho by si přál vedle nás mít. Ptal se, konzultoval. Jezdil na dlouhé castingy a vyplatilo se mu to. Například Prokop Zach, který je ve filmu můj syn, mě překvapil dospělostí svého projevu a obrovským talentem.
Kryštof Hádek, Tereza Ramba, Lukáš Langmajer
3Bobule | Bioscop