Vítěz, který má doma ovocný sad s 250 stromy, to měl na soutěžní klání coby kamenem dohodil, bydlí totiž v pořadatelské obci. Slavit mohl navíc dvakrát, se svým vzorkem zvítězil i na dalším koštu v Dubňanech.

„Je to v první řadě o péči, kterou stromům věnujete. A pak o trpělivosti. Navíc se snažím zapojit i rodinu. Ono třeba jen sbírání plodů z takového počtu stromů není nic jednoduchého," svěřil se Buchlovský.

Přiznal, že vítězné slivovice vypálil z kadlátek celkem 65 litrů. „Popíjelo se, skvěle chutná. Ale dnes už mi z šampióna zbývá pouhých pět litrů," usmíval se nad obrovským zájmem účastníků koštu o vzorek s číslem 1591.

Přihlášené destiláty ze švestek, meruněk, broskví, rynglí, višní, ale i šípků, pampelišek nebo květů magnólie posuzovalo 200 hodnotitelů v 62 komisích. „Vždy si jen líznou, vzorek pak vyplivnou. Chuťové buňky posilují chlebem, sýrem a vodou,“ prozradil hlavní organizátor Petr Neduchal.

Trumfli i americkou konkurenci

Pořadatelé z Hodonínska začínali před devíti roky s 250 přihlášenými vzorky, dnes je jejich počet desetkrát větší. Jak zjistili, letos trumfli i festival domácích pálenek v americkém San Francisku, kde to dotáhli „jen“ na 2400 vzorků. Titul největší košt domácích pálenek na světě jim tak právem náleží.   

Fotogalerie
10 fotografií