Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stav prvního nakaženého Slováka se zhoršil. A matka s kašlajícím dítětem naštvala doktora

Autor: Darina Jíchová - 
9. března 2020
11:45

Na pohotovost ve slovenské Nitře přišla v neděli v noci matka s dítětem, které mělo horečku a kašlalo. Lékaři ho okamžitě poslali na infekční oddělení, aby mu provedli test na koronavirus. Dítě mělo další bolesti nesouvisející s prochlazením ani s chřipkou. Matka nakonec přiznala, že se před 14 dny i s dítětem vrátila z Itálie, informoval deník SME. Její nezodpovědnost rozčílila ošetřujícího lékaře. Špatně je na tom pak první Slovák, u kterého se potvrdil koronavirus - Anton (52) z obce Kostolište.

Své rozhořčení nad chováním matky sdílel na svém facebooku lékař z nitranské nemocnice. „Jsem plný hněvu. Musím to ale napsat, abych ochránil druhé. Včera o půlnoci přišel na pohotovost rodič s dítětem v horečkách. Seděli v čekárně, zavolal jsem je dovnitř. Matka mi řekla, že dítě má čtyři dny bolesti. Ptal jsem se, proč přišla, až teď, když to trvá už čtyři dny. Nic neřekla. Ptal jsem se, jestli dítě vzala k obvodnímu lékaři. Zase nic,“ uvedl lékař Peter Visolajský.

Lékař: Ohrozil nás i ostatní pacienty a jejich rodiny

„Tak jsem vyšetřoval dál, dítě mělo horečku a kašel. Ptám se: Cestovali jste? Ticho. Upřeně jsem hleděl na matku, až připustila, že byli lyžovat. A nebyli jste v Itálii, ptal se. Zase ticho. No, byli, řekla mi. A já jsem se ptal, proč mi to neřekla hned. Řekl jsem, že ohrozila mě, moji zdravotní sestru, další pacienty a naše rodiny,“ pokračoval Visolajský.

Matka byla testovaná na koronavirus

„Kdy jste se vrátili, vyptával jsem se dál. Prý před 14 dny. Pak jsem volal na infekční a tam mi řekli, že matku toho dne (pozn. red. den návratu z Itálie) propustili, že se u ní podezření na koronavirus nepotvrdilo, ale že dítě netestovali. Dítě jsem odeslal na vyšetření a čeká se na výsledek,“ vysvětlil lékař.

„Prosím vás, pokud jste byli v lokalitě, kde je koronavirus, neběhejte po lékařích – při příznacích: kašel, teplota, případně dušení, volejte sanitku. Neohrožujte druhé lidi. Prosím vás, buďme ohleduplní. Kdybychom byli v Číně, tenhle rodič by měl problémy s policií, asi proto to v Číně zvládli. Když vidím přístup našich lidí, bojím se, jestli to zvládneme my,“ zakončil Visolajský.

Stav první nakaženého se zhoršil

Reportéři Nového Času přinesli informace o zdravotním stavu prvního Slováka, u kterého se potvrdil koronavirus. Anton (52) z obce Kostolište je na tom špatně.

„Pacientův zdravotní stav je aktuálně vážný, ale stabilizovaný. Jeho klinický stav vyžadoval léčbu, která byla nasazená od prvního dne hospitalizace,“ uvedla mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava Eva Kliská. Podle tisku leží Anton na jednotce intenzivní péče.

.tg.bb ( 9. března 2020 14:38 )

Díky čínskému režimu se to šíří po celém světě, krafko.

bestteckaie ( 9. března 2020 14:10 )

pro kapsa72: Ty jsi s nějakou přírodou mluvil, nebo si to vymýšlíš?

luklovah ( 9. března 2020 14:04 )

kapsa 72 Neste zhulený.Kde jste vzal tu pitomost že skrz války měli k sobě úctu.Už to přestante hulit to musíte mít silný matroš.

Evka4 ( 9. března 2020 12:37 )

Lidé jsou bezohlední prevíti. Ten čínský režim má něco do sebe...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa