GERMKNODEL

7K
Obrovský kynutý knedlík koupající se v lahodné vanilkové omáčce, bohatě naplněný domácími povidly a posypaný čerstvě mletým mákem. To je skvost sladké rakouské kuchyně zvaný Germknödel. Rakušané za něj prý vděčí naší české kuchyni, která je kynutými knedlíky vyhlášená. Jeho kombinace s povidly, doplněná mákem a omáčkou ze žloutků a vanilky jí však vnukla ryze rakouského ducha, za kterým se vyplatí vyrazit za hranice naší země. I my jsme jej prvně ochutnali právě v Rakousku a zamilovali jsme si jej natolik, že se nám staly symbolikou rakouské kuchyně a sněhem pocukrovaných Alp.   
Náročnost: středně náročné

Doba přípravy: 2,5 hodiny

Co budete potřebovat (6 ks):

Na knedlíky:
  • 300 g polohrubé mouky,
  • 180 ml mléka,
  • 20 g másla,
  • 25 g vanilkového cukru,
  • 1 žloutek,
  • 15 g droždí,
  • sůl,
  • 500 g povidel.
Na krém:
  • 4 žloutky,
  • 500 ml mléka,
  • 60 g krupicového cukru,
  • vanilkový lusk.
Na dokončení:
  • moučkový cukr,
  • mletý mák.
Postup:
  1. Do velké misky prosejeme mouku a promícháme ji se špetkou soli. 
  2. Mléko nalijeme do rendlíku a necháme jej zahřívat. Mléko pouze zahříváme, nesmí se vařit! Použijeme jej totiž na založení kvásku, a proto by tak jeho teplota měla být maximálně 40 °C (Pro sledování teploty je nejlepší použít kuchyňský teploměr. Pokud jej nemáte, vyzkoušejte teplotu prstem vloženým do mléka. Jelikož se teplota našeho těla pohybuje kolem 36,5 °C neměl by vás prst pálit.). Když mléko dosáhne teploty 40 °C, vypneme plotýnku a odstavíme jej. 
  3. Uprostřed mouky uděláme důlek, nalijeme do něj 3 lžíce vlahého mléka, do něj nadrolíme droždí a nasypeme cukr. Droždí v mléce jemně promícháme tak, aby se do něj zamíchalo trochu okolní mouky a utvořilo se hustější těstíčko. Tím si zaděláme kvásek (Kvásek zaděláváme vařečkou nebo umělohmotnou lžičkou, už naše babičky říkávaly, že se kvásek nemám rád z kovem, a proto tuto skutečnost nebudeme podceňovat.). Misku přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut vzejít kvásek.
  4. Do zbytku mléka vložíme na kousky nakrájené změklé máslo a necháme jej v mléce zcela rozpustit.
  5. Po 15 minutách odhrneme utěrku z mísy a k vykynutému kvásku přidáme mléko s rozpuštěným máslem. Nakonec přidáme i žloutek. Vše vařečkou promícháme tak, aby se suroviny spojily. Poté vše vysypeme na pracovní plochu a směs zpracováváme tak dlouho, dokud nezískáme hladké kompaktní těsto. To vložíme zpět do misky, přikryjeme jej utěrkou a necháme ho 1 hodinu na vlahém místě kynout. 
  6. Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejně velkých částí. Nejlepší je při krájení použít váhu, aby byly všechny kousky hezky stejně velké (vychází to cca 90 g na jeden kousek). Z těsta vám vzniknou velké kousky, ale nebojte se toho. Germknödel je velký knedlík, jeden knedlík vychází na jednu porci hlavního jídla, a tudíž musí být opravdu obrovský! Po uvaření má cca 15 cm.
  7. Každý kousek těsta vyválíme do kulatého tvaru cca 1 cm silně (Tip: V Číně, v zemi, která je knedlíčkovou velmocí, jsme se naučili knedlíčky válet “do kopce.” Tedy tak, že okraje těsta jsou více vyválené a v jeho středu vzniká kopeček. Díky tomu dosáhnete rovnoměrného rozložení náplně v knedlíčku. Po uzavření knedlíčku vám totiž vznikne stejně tlusté těsto nahoře i dole). Doprostřed těsta vložíme vrchovatou lžíci povidel a knedlíček zabalíme. Pěkně mu spojíme všechny švy a prsty jej uhladíme. Švem nahoru je necháme kynout na pomoučené ploše asi 15 minut. 
  8. Do většího hrnce nalijeme cca 6 cm vody (To kolik vody nalijete do hrnce záleží na tom, jak vysoký pařáček máte. Voda se nesmí dotékat dna pařáčku, ale měla by být cca 0,5 cm pod ním.). Kovový pařáček potřeme olejem, aby se nám na něj knedlíky nepřilepily. Nakonec hrnec přikryjeme poklicí a vodu přivedeme k varu.
  9. Vykynuté knedlíky vložíme na pařáček a pokud voda bouřlivě bublá, stáhneme teplotu na střední stupeň (Knedlíky můžete vařit i v páře v parní troubě. Je to pohodlnější varianta, protože nemusíte kontrolovat teplotu uvnitř hrnce. Ta by totiž měla mít ideálně kolem 100 °C. Díky parní troubě také můžeme dělat všechny knedlíky na jednou. Do pařáčku se všechny nevejdou.). Knedlíky vaříme v páře 15 minut. 
  10. Než se knedlíky uvaří, připravíme se vanilkovou omáčku. Do rendlíku nalijeme 3/4 mléka, přisypeme cukr a přidáme napůl rozříznutý vanilkový lusk. Ve zbylém mléce pečlivě rozmícháme žloutky metličkou. Mléko v rendlíku přivedeme k varu a když mírně probublává, stáhneme teplotu na střední stupeň a hbitě do horkého mléka vmícháme žloutkovou směs. Míchejte pečlivě a rychle, aby se vám v omáčce neudělaly hrudky. Zároveň směs dlouze nevařte, ať se vám omáčka nesrazí.
  11. Mletý mák promícháme s moučkovým cukrem. Poměr surovin záleží pouze na vaší chuti. My zvolili poměr 100 g máku a 50 g cukru.
  12. Na hluboký talíř nalijeme 1 sběračku omáčky, doprostřed vložíme uvařený germknödel a poctivě jej zasypeme směsí máku s cukrem. Podáváme ještě horký.
Naše nepleší cestopisná kuchařka je již na světě a ráda by byla u tebe doma! Chceš se na ní kouknout? KLIKNI ZDE


Zapojte se do konverzace

  1. Andrea says:

    Dělala jsem podle vašeho receptu a povedly se! Knedlíků z uvedeného množství jsem ale měla jen 5 po 90g. Ale chuťově výborné i hodně nakynuly v páře. Stačil pro každého jeden, přesně jako po lyžování v Alpách:-)

    1. Markéta says:

      Tak to máme obrovskou radost, že chutnaly. Děkujeme!

  2. Martina says:

    Dobry vecer, premyslim jestli delat knedliky z cele davky-zda jdou pripadne zamrazit? Nebo radsi z polovicni, je nas malo na sest knedliku 😀. Diky za odpoved!

    1. Markéta says:

      Dobrý den,
      U nás se většinou snědí, někdy třeba druhý den, není však problém je zamrazit, také to dělávám 🙂

  3. Monika says:

    Jsem typický “overthinker”, rak mě zajímá zda se vykynuté knedlíky vaří všem nahoru nebo dolů. Logika mi říká všem dolů,aby nebyl vidět, z druhé strany nehrozí pak prasknutí a vytecení dolů?

  4. Monika says:

    Jsem typický “overthinker”, tak mě zajímá zda se vykynuté knedlíky vaří švem nahoru nebo dolů. Logika mi říká švem dolů,aby nebyl vidět, z druhé strany si říkám zda pak nehrozí prasknutí a vytečení dolů?

    1. Markéta says:

      Dobrý den,

      Knedlík necháte kynout švem nahoru, švy se pak hezky zacelí a pak se vaří švem dolů. Čím lépe bude knedlík zabalený, tím menší pravděpodobnost vytečení je. Věřím, že ses Vám povede.

      Přeji dobrou chuť!
      Markéta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Close
© Copyright 2021. Všechna práva vyhrazena