Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Zahraničí Zprávy

    Zemřel Max von Sydow

    Foto archiv

    Max von Sydow

    10. 4. 1929 Lund, Švédsko – 8. 3. 2020 Provence, Francie

    Švédsko-francouzský herec. Proslavil se především spoluprací s režisérem Ingmarem Bergmanem.

    Narodil se a vyrůstal jako Carl Adolf von Sydow v malém městě Lund v jižním Švédsku. Jeho otec byl profesorem Skandinávského lidového umění na tamní univerzitě a jeho matka (předtím než se provdala) byla učitelkou.

    Foto archiv

    Ve věku patnácti let navštívil produkci Snu noci svatojánské. Povzbuzen právě touto inscenací založil se spolužíky ze střední školy amatérskou skupinu, se kterou hráli hry Augusta Strindberga a Hjalmara Bergmana. Od roku 1948 do roku 1951 byl studentem Stockholm’s Royal Dramatic Theatre. Zde se seznámil se svojí první manželkou, Christinou Olin, která studovala na Municipal Theatre v Norrköpingu. Vzali se v roce 1951 a mají spolu dva syny, Clase a Henrika. Manželství jim vydrželo čtyřicet let.

    V Městském divadle Malmö (padesátá léta). Foto archiv

    Ve filmu debutoval ještě během studia jako Nils ve filmu Only a Mother (Bara en mor). Tato příležitost přišla po neúspěšném castingu pro film Prison, který v té době natáčel Ingmar Bergman. Po úspěšné promoci se stal členem Švédského divadelního spolku a začal hrát ve filmu. V roce 1955 se stal členem Městského divadla v Helsinborgu, kde jej viděl Ingmar Bergman, v té době režisér v Městském divadle Malmö. Nabídl mu angažmá, které Sydow přijal a brzy se stal jeho hlavním divadelním hercem.

    Rytíř v Sedmé pečeti (r. I. Bergman, 1957). Foto archiv

    V roce 1955 stvárnil svou možná nejslavnější roli – rytíře Antoniuse Blocka v Bergmanově Sedmé pečeti. Od té doby s Bergmanem spolupracoval i ve filmu. V průběhu léta natáčeli filmy a v zimě hráli divadelní představení. Spolupráci zakončili snímkem Dotek, který byl zároveň Bergmanovým prvním anglicky mluveným filmem.

    Ačkoliv je Sydow nejvíce znám díky filmům Ingmara Bergmana, podařilo se mu vybudovat si kariéru nejen ve Švédsku, ale také jinde v Evropě a v Americe. První Oscarovou nominaci získal ale až v roce 1988 za film Pelle Dobyvatel režiséra Billa Augusty. Jeho výkon v tomto filmu je považován za jeden z jeho vůbec nejlepších. Později zaznamal triumf filmem Hamsun (r.  Jan Troell, 1996), za který získal Sweden’s Golden Bug (Guldbagge), cenu pro nejlepšího herce.

    Byl podruhé ženatý. V roce 1997 si vzal za manželku francouzskou filmařku Catherine Breletovou, s níž měl dva syny – Yvana a Cedrika. Od roku 2002 měl francouzské občanství.

    O jeho úmrtí dnes informoval – s odvoláním na umělcovu manželku – francouzský server Paris Match.

    • Autor:
    • Publikováno: 9. března 2020

    Komentáře k článku: Zemřel Max von Sydow

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,