Jarní výstavy na západě Čech: středověké hry, 100 let české egyptologie i moderní krajiny

Jarní výstavy na západě Čech: středověké hry, 100 let české egyptologie i moderní krajiny 

Ani západní Čechy nezůstávají pozadu s výstavami. Přijďte si zahrát hry ze 14. a 15. století, poznat historii české egyptologie nebo se pokochat nad krajinomalbami Antonína Hudečka.

Od práce k zábavě. Podoby volného času v umění 19. století – do 10. května

V předminulém století díky industrializaci a racionalizaci práce postupně docházelo k nárůstu volného času v různých vrstvách populace. Jak tento fenomén reflektovalo dobové výtvarné umění, ukazuje aktuální výstava Západočeské galerie. Výlety do přírody, odpočinek i zahálka, oslavy svátků, hry, erotika, návštěva lokálů nebo sportování očima Josefa Mánesa, Jana Preislera, Alfonse Muchy, Luďka Marolda a dalších si můžete prohlédnout v plzeňské výstavní síni 13.

Václav Brožík, Dívka v řepném poli, 1899. Foto: ZČG

Antonín Hudeček ve sbírce GAVU Cheb – do 24. května

Výběr děl jednoho ze zakladatelů českého moderního umění a člena spolku Mánes nyní představuje Galerie výtvarného umění v Chebu. Autor vystudoval v ateliérech Václava Brožíka a Maxmiliána Pirnera, ačkoli později měl blízko především k Mařákově krajinářské škole. Přehlídka nabízí sedm obrazů z různých období, které zachycují jeho oblíbené přírodní lokace.

Mezi Prahou a Káhirou – od 11. března

V loňském roce uplynulo sto let od založení oboru egyptologie na Univerzitě Karlově. Muzeum Karlovy Vary si toto výročí připomene výstavou, která skrze fotografie, archivní materiály a 3D tisky nálezů zmapuje činnost Egyptologického ústavu od prvních přednášek až do současného působení. Přiblíží hlavně naleziště v Abúsíru, jež je dodnes důležitou koncesí našich egyptologů.

Kateřina Štenclová: Retro – od 22. března

Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech otevře retrospektivní přehlídku autorky, která se jako jedna z mála z domácích umělců zabývá výhradně abstraktní malbou. Nepůjde o klasické chronologické zmapování její práce od osmdesátých let do současnosti, ale o přehled jejích témat, principů a tvůrčích postupů. Jednotlivá díla sice v některých případech dělí i celé dekády, navzájem však spolu povedou v expozici dialog.

Z výstavy děl Kateřiny Štenclové. Foto: GKK

Svět středověkých her – do 26. července

Milujete společenské hry? V tom případě nepřehlédněte současnou výstavu v hlavní budově Západočeského muzea v Plzni, která vás seznámí s trávením svátečních dnů ve 14. a 15. století. V interaktivní expozici si můžete zasportovat, vyzkoušet hazardní hry, zahrát si na hudební nástroj nebo poznat autentické exponáty z období středověku včetně dobových hraček.

Foto: Muzeum Karlovy Vary

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!