Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotka krásky z Litvínova Evy Herzigové způsobila poprask i autonehody

Marilyn Monroe východu – tak na Západě překřtili jednu z nejúspěšnějších českých modelek Evu Herzigovou. Její světlé vlasy a pronikavě modré oči dokázaly zaujmout stejně, jako tomu bylo v případě slavné filmové hvězdy o půl století dřív. Rodačka z Litvínova oslaví 10. března své 47. narozeniny.
Eva Herzigová (Cannes, 18. května 2016)

Eva Herzigová (Cannes, 18. května 2016) | foto: AP

Jako správná Litvíňačka fandila Herzigová vždy hokeji. O to víc, když se její teta provdala za legendárního útočníka a trenéra Ivana Hlinku. Sama dělala gymnastiku, hrála košíkovou a lyžovala. Osud však pohlednou dceru sekretářky a elektrikáře zavál do světa modelingu.

Fotogalerie

Nadějný exot

Herzigové cesta na vrchol byla o něco přímočařejší než u většiny jejích kolegyň. Když jí bylo šestnáct, přemluvila ji její kamarádka, aby se s ní zúčastnila modelingové soutěže, kterou tehdy v Praze pořádala francouzská agentura Madison Models. Eva, které se nejdřív moc nechtělo, se nakonec nechala přemluvit a ke svému překvapení soutěž vyhrála.

Pod křídla si ji vzala Milada Karasová, nejznámější česká hledačka talentů a bývalá modelka. Evě se tak podařilo získat první kontakty a ještě téhož roku se mohla vydat společně s Terezou Maxovou do Paříže, města módy. Neuměla žádný světový jazyk, s modelingem neměla žádné zkušenosti a dosud se nikdy neocitla tak daleko od domova. Přesto jí město nad Seinou brzy padlo k nohám. 

„Všechnu tu dřinu brala jako zábavu, což jí nesmírně pomáhalo. A vždycky dokázala přemýšlet dopředu – nespokojovala se s tím, co je teď, uvažovala, co bude dál,“ popisuje svou svěřenku Karasová.

Prvních pár měsíců Herzigové přineslo i některé komické situace. „V Paříži jsme s holkama platily za neuvěřitelné exoty, chodili se na nás dívat, jak vypadáme, co jíme a tak,“ popsala Herzigová pro magazín Reflex, jak Francouzi v roce 1989 reagovali na děvčata pocházející zpoza teprve nedávno padlé Železné opony.

Eva jako svůdnice i řezník

Přelom v její kariéře nastal ve chvíli, kdy nahradila svou slavnější kolegyni Claudii Schifferovou v pozici tváře značky Guess. Obrovským úspěchem však  byla hlavně ikonická kampaň pro výrobce spodního prádla Triumph z roku 1994.

Herzigová tehdy svůdně hleděla z obrovských billboardů, oblečená jen do krajkových kalhotek a podprsenky Wonderbra. Slogan kolemjdoucí nabádal, aby se Evě podívali do očí. Jiná verze zase jen škádlivě zdravila „Ahoj, kluci“.

Modelka Eva Herzigová v legendární kampani na podprsenku Wonderbra

Kampaň sklidila kritiku jako příliš sexualizující a nebezpečná: uchvácení řidiči prý do sebe začali mnohem častěji ťukat. Zároveň se jako každá kontroverzní reklama dočkala chvály, v roce 1999 se umístila v první desítce nejvlivnějších kampaní uplynulého století a nějakou dobu plakát s Evou visel ve Victoria and Albert muzeu v Londýně. Dodnes se jedná o jednu z nejúspěšnějších reklamních kampaní v historii a Herzigová si kvůli ní vysloužila přezdívku Miss Wonderbra. Firmě se ze dne na den zvýšily tržby o 41 procent.

Ona sama však považuje za převratný moment otisknutí svých fotek v magazínu The Face v roce 1998. Evu tehdy zachytil slavný fotograf Mario Testino v luxusních kouscích návrhářů jako Valentino či Jean Paul Gaultier, které jsou však potřísněné krví. Hororovou atmosféru doplňují velké nože i mlýnek na maso. Série, na které se kromě Testina podílela kontroverzní editorka Carine Roitfeldová, je pojmenována Řezník. „Ty snímky byly fackou pro všechny, kteří mě zaškatulkovali jako pin-up modelku. Pro mě to byl skok z komerční sféry do umělecké,“ říká Herzigová.

DiCaprio její smutek nezahnal

Díky těmto zkušenostem se mladé krásce naplno otevřely dveře do světa modelingu. Nafotila další snímky, třeba pro katalog Victoria’s Secret či pro Calvina Kleina. Kvůli této příležitosti si neváhala obarvit vlasy ze své charakteristické blond na tmavě hnědou. 

Ozdobila také stránky nejrůznějších vydání magazínů Vogue, Elle, Harper’s Bazaar a dokonce i Playboy. I když v jejím životopise převažují reklamní kampaně, odchodila také nespočet přehlídek, třeba pro Louis Vuitton, Versace či Emilio Pucci.

Atraktivní Češka zaujala nejen odborníky z branže, ale také mnoho mužů. V roce 1998 prožila krátký románek s mladičkým Leonardem DiCapriem, který se teprve nedávno předtím stal hvězdou první kategorie díky filmu Titanic. Herzigová měla tehdy zlomené srdce z nevydařeného dvouletého manželství s bubeníkem kapely Bon Jovi Tikem Torresem a ani božský Leo ho nedokázal vyléčit.

Na prahu nového tisíciletí se Eva stala oblíbeným objektem bulvárních deníků. Novináře i fanoušky totiž zaujal její nezdravý zjev. Štíhlá figura se změnila v příliš vychrtlou, kůže zpopelavěla a pod očima se vytvořily temné kruhy. Jméno Evy Herzigové tak začalo být spojováno s užíváním drog a objevovaly se i zprávy o tom, že modelka trpí anorexií. 

Za problémy však podle ní ve skutečnosti stál právě bouřlivý vztah a náročný rozvod s Tikem Torresem. „Nikdy jsem drogy nebrala, protože vidím jejich účinky na lidech. Nemám ráda to, co se z lidí stane. Drogy pro mě nikdy nebyly pokušením,“ bránila Herzigová svou pověst v rozhovoru pro britský deník The Sun.

Veškerý stres a smutek ze sebe dokázala Herzigová úspěšně setřást v roce 2002. Tehdy totiž potkala italského podnikatele Gregoria Marsiaje, do kterého se záhy bláznivě zamilovala. Dvojice dnes vychovává tři syny, třináctiletého George, devítiletého Philipa a sedmiletého Edwarda. Svůj život dělí mezi Velkou Británii a Itálii. Právě rodina je to, čemu Herzigová věnuje nejvíc času. To jí však nebrání se čas od času zase objevit, ať už v roli herečky, jako třeba v roce 2014 ve filmu Pohádkář, nebo příležitostné modelky.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Ufňukaní křehcí individualisté. Nefér nálepky si Sněhové vločky nezaslouží

26. dubna 2024

Jsou prý křehcí a ufňukaní, jakýkoli nesouhlas je rozhodí. Striktně zaměření na sebe a přesvědčení...

V pětašedesáti je žena fit jako nikdy předtím, vděčí za to kulturistice

26. dubna 2024  6:30

Marlene Flowersová začala s cvičením teprve před sedmi lety. Tehdy se potýkala s poruchou příjmu...

Jak se vyznáte v alergiích? Vyzkoušejte znalosti v kvízu a vyhrajte knihu

26. dubna 2024

Alergií trpí v České republice každý pátý člověk. I proto jsme se během dubna snažili v tématu...

Sexy korzet se špičatými košíčky. Před Madonnou ho oblékal plyšový medvídek

26. dubna 2024

Seriál Ačkoli byla doba upnutých šněrovaček dávno ta tam, jedním z nejslavnějších módních kousků 90. let...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...