Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Až 10 let natvrdo za množírny. „Už teď mají strach,“ říká spoluautor zákona. Blesk tlapky slaví

Autor: mav - 
10. března 2020
05:30

Přísnější tresty za týrání zvířat a za provozování takzvaných množíren mají tyranům výrazně ztížit život. Novelu poslanci schválili i díky tlaku projektu Blesk tlapky, který se problematice dlouhodobě věnuje. Bylo znát, že množitelům zpřísňování není po chuti už během dvouletého procesu vytváření zákona, řekl v pořadu Blesku Epicentrum spoluautor novely trestního zákoníku, advokát Robert Plicka.

„Už dneska je vidět, že okruh lidí, který má blízko k množírnám, už má strach. Ta věc je hrozně složitá, je to jedna velká mafie. Asi je to vysloveně neodradí, ale budou to mít podstatně těžší,“ popisuje Plicka záměr, se kterým novela vznikala. Dodává taky, že dosud nebyl  odsouzený jediný prvopachatel za pouhý trestný čin týrání zvířat k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, a to by se nyní mělo změnit. 

Video  „Množitelé mají z novely strach,“ říká její spoluautor. Pro Blesk tlapky jde o jeden z vrcholů.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Ti lidé, i když docházelo k týrání většího počtu zvířat nebo i k usmrcení, odcházeli ve většině případů s podmínkou, případně s finančním trestem, který na ně stejně neměl žádný dopad,“ přidává redaktorka Blesk tlapek Kateřina Lang, která se odhalováním podobných případů dlouhodobě zabývá. „Blesk tlapky jako takové vznikly hlavně proto, abychom ty případy zveřejnili a dali veřejnosti jasně najevo, že je nutné s českou legislativou v tomhle ohledu něco udělat. A tento zákon je jeden z vrcholů. Samozřejmě naším úkolem je dál sledovat, jak se nová legislativa bude uplatňovat v praxi,“ vysvětluje. 

V prosinci stejnou novelu zákona poslanci odmítli, tehdy ke schválení chybělo šest hlasů. Podle Plicky bylo hlavním problémem nepochopení tematiky a dezinformace, které se okolo novely vyrojily: „Že budou stejné tresty za týrání zvířat jako u lidí a že to dopadne na solidní zemědělce, kteří něco zanedbají. To je nesmysl.“

 

gigon ( 16. března 2020 11:29 )

A co chovatel to je množitel ten přeci množi za učelem prodeje tak to je množitel čili chovatel měl by byt TRESTAN.

jetela ( 15. března 2020 10:40 )

To by ted mohli zrusit cipovani, mnozirny stejne psi necipujou. Hned bych nekoho kdo ma mnozirnu zavrela na deset let a ostatni by si to rozmysleli.

Mnau1 ( 11. března 2020 21:07 )

Nekteri lide by si tady meli dat facku. Konecne se zakon nekam posunul a vetsina z Vas nema paru jak krute nekteri zachazi se zviraty. Co vsechno musi zvirata diky tyranum vytrpet, kolik sadistickych psychopatu mezi nami zije, kteri se v muceni zvirat vyzivaji,leci sve komplexy nebo svuj potento zivot. Kolik radoby chovatelu necha dobytek zapadly v hnoji, aniz by jim vykydali, kone bez zradla a vody.....

offline ( 11. března 2020 17:03 )

Takže znovu a lépe! OD 10 let natvrdo za množírny !

offline ( 11. března 2020 17:02 )

Strach by dostali, až kdyby dva - tři tihle darebáci opravdu dostali těch 10 natvrdo. Bohužel to se nikdy nestane.

Vždycky se u všeho říká až... a pak je to od... nebo rovnou podmínka. Ještě nikdy nikdo v Česku nedostal u žádného soudu za cokoli nejvyšší možnou sazbu, pokud existuje nějaké rozpětí. Jen tedy za vraždy občas někdo doživotí, ale za pejsky..?!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa