Chystá se další ‚uprchlická krize‘?

Poslední únorový čtvrtek turecký premiér Erdogan oznámil, že přestane hlídat hranice a umožní uprchlíkům na tureckém území vstup do Řecka.

Komentář Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti poté, co vstoupili na řecké území

Migranti poté, co vstoupili na řecké území | Foto: Alexandros Michailidis | Zdroj: ČTK/AP

Reakce byla poměrně rychlá a radikální – Řecko na hranice vyslalo těžkooděnce a druhý den se v médiích začaly objevovat titulky varující před „další migrační vlnou“. Je poměrně smutné sledovat, jak málo jsme se od migrační krize v roce 2015 poučili a opakujeme stále ty stejné chyby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marie Heřmanová: Chystá se další „uprchlická krize“?

Odborníci z Masarykovy univerzity provedli od roku 2015 několik na sebe navazujících studií, ve kterých mapují, jak česká média informují o migraci. Upozorňují, že používání výrazů jako „vlna, příliv, záplava“ je přímo učebnicovým příkladem jevu, kterému se říká dehumanizace. Přesto se to vlnami a přílivy na titulních stranách opět jenom hemží.

Při zevrubnějším pohledu na to, co se na řecko-turecké hranici skutečně odehrává, je navíc evidentní, že podobné přirovnání nesedí ani početně. Zatímco Erdogan mluvil o stovkách tisíc lidí, během posledních několika dní k hraničnímu přechodu v Edirne, kudy vede pozemní hranice Řecka a Turecka, dorazilo pravděpodobně méně než 20 tisíc lidí, odhady se liší.

Podstatné ale je, že je k hranici organizovaně svážely turecké autobusy. Turecká státní média vysílala přímé přenosy, měla perfektní pokrytí celé akce ještě předtím, než ji vláda vůbec oficiálně potvrdila. V turecké televizi se objevila dokonce mapa v arabštině s návodem, jak se dostat do Evropy.

Německo převezme ‚přiměřenou část‘ dětí a nezletilých z řeckých táborů, rozhodla vláda

Číst článek

Chytrý trik

Vše nasvědčuje tomu, že se z turecké strany jednalo především o velmi dobře promyšlený mediální manévr, který měl upoutat pozornost. A to se povedlo, následující den psala o „uprchlické vlně“ téměř všechna evropská média. Na řecké ostrovy přitom připlulo během posledních třech dní asi 900 lidí denně. To je sice lehce nadprůměrný počet, ale rozhodně nejde o ony zmiňované statisícové vlny.

Panika ale nemusí mít reálný základ na to, aby měla reálné důsledky. Nejzávažnější v současné situaci není fakt, že se dočasně zvýší počty lidí, kteří se pokusí překročit hranici EU, ale situace přímo v Řecku, tedy v Unii samotné.

Řecké ostrovy jako Lesbos, Chios a Samos migrací skutečně trpí, a to už několik let, z oblíbených turistických letovisek se stalo doslova peklo na zemi, kde desetitisíce lidí přežívají dlouhodobě v hrozných podmínkách. Řekům dochází trpělivost, násilné potyčky s pracovníky neziskovek a novináři jsou na denním pořádku, obyvatelé ostrovů doslova volají o pomoc.

Jenže je pravděpodobné, že ta nepřijde. Reakcí členských států EU není snažit se ulevit Řecku v jeho situaci a snažit se vymyslet efektivní způsob, jak lidem na řeckém území umožnit spravedlivý azylový proces. Tedy udělat to, k čemu nás zavazuje mezinárodní právo a Ženevská úmluva.

Reakcí je posílení pohraniční agentury Frontex a další militarizace hranic v představě, že se před migrací můžeme nějak opevnit. Přitom stačí jeden chytrý trik z turecké strany a ukáže se, jak bláhová tahle představa je. Vypadá to, že se Evropa od vypuknutí migrační krize v roce 2015 nepoučila vůbec v ničem – ani ve způsobu, jak o migraci nezaujatě informovat, ani v tom, jak na ni reagovat.

Autorka je publicistka

Marie Heřmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme